Özellikle bu konuda sütün sıcaklığı büyük bir öneme sahiptir. Yüksek sıcaklık üzerinden mayalama yapıldığı vakit, fermantasyonu yapan bakteriler ölür. Her ne kadar geride az bir miktar bakteri kalsa bile, istenilen fermantasyon gerçekleşmez ve yoğurt jelimsi bir yapıya döner. Yani diğer bir ifade ile süner.
kullanmakta olduğunuz yoğurt mayasından dolayıdır. 📌Sünen yoğurdun tüketilmesi bir gıda. zehirlenmesine yol açmaz; ancak tüketimi pek tavsiye. edilmez, zaten yerseniz de "hiç yoğurt gibi değil"
Yoğurt mayalamak için kullanacağınız sütün çok yüksek ısıda kaynatılması ve aşırı kaynar sıcaklığa ulaşmış olması gerekmektedir. Sütün yüksek sıcaklıkta olmaması, ne yazık ki yoğurdunuzun sünmesine ve sütünüzün boşa gitmesine neden olacaktır. Yoğurdun soğuk mayalanması halinde, yoğurdunuz sünecektir yani uzayacaktır.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Yoğurtta sünme olayı yapı kusurudur. Tüketimi zehirlenme gibi bir duruma yol açmaz.
Bir kasede bir litre süte bir yemek kaşığı olacak şekilde süt miktarına göre yoğurt koyulur. Ardından ılıklaşan sütten 1-2 kaşık alınıp yoğurtla karıştırılır. Bu karışımdan birer kaşık yoğurt sütlerin içine boşaltılır.
Sıcak mayalanırsa(48 dereceden yüksek sıcaklıkta olursa) yoğurtta ekşime gerçekleşir.
Özellikle yağ oranı az olan sütler geç mayalanır. Böylece istenilen kıvam yakalanamaz ve yoğurt yumuşak hale gelir. Ancak manda ve keçi ile beraber koyun sütlerinde yağ oranı daha yüksektir. O yüzden bu sütlerden gerçekleştirilen yoğurt çok daha sert ve taş gibi olur.
Kaplarınızın üzeri açık bir biçimde fırının içerisine yerleştirin ve 75 derecede fansız programda fırınınızı çalıştırın. 1 saat bu şekilde fırında yoğurtlarınızı bırakın. Ardından fırının kapağını açın ve 15 dakika kadar soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra yine üstleri açık bir şekilde dolapta 1 saat kadar bekletin.
Yoğurt yaklaşık olarak dört saatte mayalanır. Dört saatin sonunda buzdolabına kaldırmalısınız. Yoğurt bekledikçe üste çıkan suyu alıp dökmelisiniz. Beş litre sütün yaklaşık olarak dört litresi yoğurda dönüşür.
Süt istenilen sıcaklığa geldiğinde az miktarda yoğurt ile mayalama yapılır. Püf Noktası: burada ki püf nokta ise fazla yoğurt kullanmadan mayalamanın yapılmış olması. Fazla yoğurt kullanıldığında yoğurt ekşi ve sulu olabilir. Ortalama bir ölçü vermek gerekirse 5 lt süte 2 yemek kaşığı yoğurt yeterli olur.
Tutmayan yoğurdu tekrar mayalama
Fırınınızı 75 dereceye ayarlayın, sütünüzü 1 saat fırında bekletin. Hemen fırından çıkartmayın, soğumasını bekleyin. Soğuyan yoğurdunuzu buzdolabına kaldırdıktan sonra, yoğurdunuzun çok güzel bir kıvamda olduğunu göreceksiniz ve işte yoğurdunuz hazır! Afiyet olsun.
Tutmayan yoğurttan lor peyniri veya çökelek yapabiliriz. Baktık ki yoğurdumuz tutmadı, o zaman ocağa alalım ve kaynatmaya başlayalım. Tuzlu olsun diyorsak bir miktar tuz ekleyebiliriz. Kaynatmayı sürdürelim, bu arada pelte kıvamına gelecektir.
Tutmayan ev yoğurdunu değerlendirme yöntemi
Tutmayan ev yoğurdunuzu tarifte anlatıldığı şekliyle tekrar yoğurt haline getiremezseniz çökelek yapabilirsiniz. Çökeleği süzdükten sonra kalan peynir altı suyunu dökmeyip poğaça ve ekmek yapımında kullanabilirsiniz. Dilerseniz tutmayan yoğurt ile peynir de yapabilirsiniz.
Mayanın ölçüsünü kaçırmayın
Yoğurdu mayalarken sütün içerisine koyulan maya miktarı önemli. Az olması yoğurdun tutmamasına, fazla olması ise tadının ekşi olmasına sebep oluyor. 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt mayası yeterli.
Aslına bakılırsa ideal oda sıcaklığı yakalandığı vakit, yaz ya da kış fark etmeden ortak şekilde belli bir sürede yoğurt mayalanır. Bu bağlamda 45 ya da 50 santigrat derecede fırın ve benzeri cihazlar üzerinden yoğurt mayalanır. Bu mayalama için ise ortalama 3,5 veya 4 saat kadar yeterli olacaktır.
5 Litre sütü kaynatıyoruz. Üzerindeki kaymağı alıyoruz. Sütümüze parmağımızı batırdığımızda ılık derece olacak. Mayası için 1-1,5 yemek kaşığı yoğurt alıyoruz.
4- İdeal mayalama süresi 45-50 °C sıcaklıktaki bir ortamda ( fırın vb ) 3,5 – 4 saat bekletmektir. Daha uzun süre mayalanması yoğurtta sulanma ve ekşimeye neden olabilir.
Normalde kaynamış süt 40-45 derece arasında yoğurt mayası ile mayalanır. Sütü mayalarken bu ısı derecelerine uymazsanız yoğurdunuz fazlasıyla sulanır. Üçüncü neden ise, sütü mayaladıktan sonra "taze sütlerde" 3 ila 4 saat içerisinde maya tutar ve sütünüz tutmuş ise; sütün üzerindeki örtüyü kaldırmanız gerekir.
Eğer yoğurdun ilk rengiyle şuan ki rengi arasında değişimler varsa, yoğurt bozulmaya başlamış olabilir. Bozuk yoğurdun ilk belirtileri alkollü keskin tat ve renk değişimidir. Daha ileri düzeydeki bozulmalarda ise yoğurdun üzerinde küflenme başlar. Bu küflenme zaman içinde yoğurdun tüm yüzeyini kaplar.
Sebebi ise yoğurdun üzerinde kalın bir kaymak tabakası olması için. Bu işlem sırasında tencerenin altını hafif kısabilirsiniz. 10 dk sonrasında tencerenin altını kısıp sütü kendi halinde 20 dk kaynaşmasını sağlayın (Dikkat edin kaynaması durmayacak şekilde ateşi kısın) buda yoğurdun sert olmasını sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri