Palizat parankiması iyi gelişmemiştir, sünger parankiması ile fotosentez yaparlar.
Bilinen yaklaşık 5.000-10.000 sünger türünün çoğu sudaki bakteriler ve diğer mikroskobik yiyeceklerle beslenmesine rağmen, bazıları fotosentez yapan mikroorganizmaları endosembiyoz olarak barındırır ve bu ittifaklar genellikle tükettiklerinden daha fazla yiyecek ve oksijen üretir.
-Boyları 1cm ile 2m arasında değişir. -Yaklaşık 8600 sünger türünün çoğu denizlerde, birkaçı acısularda ve 150 tür tatlı suda yaşıyor. -basit bir sünger vücudu delikle delinmiş torbayı andırır. -Süngerler hayvanlar aleminin en basit yapılı canlılarıdır.
Tek Hücreler İçindeki Sindirim, Süngerlerde Görülür.
Süngerler yaşamlarını daha çok özelleşmiş hücreler yardımıyla sürdü- rürler; değişik hücreler değişik işlev- ler üstlenmiştir. İskeletleri kalkerli ya da silisli kristal iğneciklerden (spikül), sponjin denen bir proteinden ya da bunların karışımından oluşur.
İlgili 39 soru bulundu
Sünger ve lastik esnek maddelere örnektir.
2.SÜNGER ve ÖZELLİKLERİ
Konumuzu oluşturan depolama malzemesi olan süngerin ana hammaddesi latex olmasına rağmen, doğal latexin piyasadaki sünger talebini karşılayamaması neticesinde bilim adamları 1937 yılında poliüretan hammaddesini oluşturarak, bundan sünger elde etmeyi başardılar.
Süngerlerde özelleşmiş bir sindirim sistemi bulunmaz. Vücudun iç kısmında basit yapılı bir vücut boşluğu bulunur. Sindirim sistemi kese benzeri sistem veya tamamlanmamış sindirim sistemi olarak da adlandırılır. Sölenterlerde, ağız ve anüs görevi yapan tek açıklık içeren eksik sindirim sistemi görülür.
-Amip, öglena ve paramesyum gibi tek hücreli canlılar ile süngerler, sölenterler ve akyuvar hücrelerinde görülür. Hücre içi sindirim, dışardan alınan büyük moleküllerin hücre içerisinde parçalanmasıdır.
Malzemeler. Sentetik süngerler polyester, poliüretan veya bitkisel selülozdan yapılabilir. Poliüretan, polyester süngerlerde aşındırıcı tarafı için kullanılmaktadır. Polyester süngerler bulaşık yıkamada daha yaygındır ve genellikle yumuşak ve sarı renktedir.
Bu Archaeocytler gelişmemiş embriyonal hücreler olarak kabul edilirler. Bunlar birçok hücrelere değişebilirler. Bu hücreler rejenerasyonu sağladıkları gibi, cinsiyet hücrelerini de meydana getirirler. Bu Mezenşim içinde Myocyt adı verilen kontraktil hücreler de bulunur.
Bazı hayvanlar; Mesela süngerler, mercanlar, istiridyeler ile asalakların bir kısmı hareket edip yer değiştirmek, yani bir yerden bir yere gitme kabiliyetinden mahrumdurlar.
Süngerlerde üreme hem eşeysiz hem eşeyli tiptedir. Eşeysiz üreme ile koloniler oluşur. Tatlı su süngerlerin de iç tomurcuklanma adı verilen eşeysiz üreme vardır. Süngerlerde eşeyli çoğalma yumurta ve spermler ile olur.
1) Kloroplast ve Klorofil Sayısı: Kloroplast ve klorofil fotosentezi gerçekleştiren yapılardır.
Çoğu bitki, çoğu alg ve siyanobakteri fotosentez yapar; bu tür canlılara fotoototroflar denir.
Fotosentez, klorofile sahip bazı canlıların ve bitkilerin, karbondioksit ve suyu kullanarak organik madde ve oksijen üretmesidir. Fotosentezin gerçekleşebilmesi için ışığa ihtiyaç duyulur. Fotosentez sırasında ışık enerjisi kimyasal enerjiye dönüşür.
Süngerler, canlılar aleminin alglerden sonra bilinen en eski grubunda yer almaktadır. Hareket kabiliyetleri bulunmayan süngerler, daha çok sade ve kayalık bölgelerde, hayvan kabuklarına veya zemine tutundukları yerden bir daha hiç ayrılmaksızın yaşarlar.
*İnsanda sindirim için özel organ yapıları vardır. *İnsan ve amip hücre dışı sindirim yapar.
Lizozomların görevlerinin en önemlisi, hücre içi ve dışı kökenli maddelerin sindirimidir. Ayrıca intihar kesecikleri olarak bilinir. Enzimleri, yaşlanmış molekül ve organelleri parçalar.
Bilimsel adı porifera olan deniz süngeri, yaklaşık 600 milyon yıldır var olan, büyük çoğunluğu denizler ve okyanuslar gibi tuzlu suda mercan, deniz kabukları ve deniz organizmaları yüzeylerinde, az bir kısmı ise acı ve tatlı su diplerinde hareketsiz olarak yaşamaktadır.
Sindirim Sistemi Yardımcı Organlar
Karaciğer sindirimde rol oynayan safrayı üretir. Pankreas ise bikarbonat, tripsin, kemotripsin, lipaz ve pankreatik amilaz gibi çeşitli enzimler içeren bir sıvıyı ince bağırsağa salgılar.
Yumuşak ve ipeksi bir dokunuşa sahip olan bu sünger çeşidi dünyada sadece Çanakkale Boğazı ve Marmara denizinde 3 metre derinlikten başlayan sularda yetişmektedir.
Bulaşık yıkarken kullanılan klasik süngerler, plastik içerir. İçerdiği mikroplastikler, suda çözünmeyen polimerik parçalardır.
Doğal bulaşık süngerleri, deniz canlısı olan süngerlerden meydana gelir. Yapay bulaşık süngeri ise selüloz ve poliüretan maddelerinin karışımından hazırlanır. Renkli bulaşık süngerlerine renk veren madde ise renklendirici boyalardır.
Esnek nesnelere örnek olarak yay, sünger, lastik verilebilir. Oyun hamuru, cam macunu gibi cisimler ise esnek değillerdir çünkü kuvvet kaldırıldığında eski hallerine dönmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri