Malzemeler. Sentetik süngerler polyester, poliüretan veya bitkisel selülozdan yapılabilir. Poliüretan, polyester süngerlerde aşındırıcı tarafı için kullanılmaktadır.
Poliüretan sünger üretiminde 3 ana hammadde önemli bir rol oynar. Bunlar; poliol, izosiyanat ve sudur. Diizosiyanatın bir kısmı poliol ile polimerleşirken, küçük bir kısmı da su ile reaksiyona girerek gözenekli poliüretan yapıyı meydana getirir.
Bulaşık yıkarken kullanılan klasik süngerler, plastik içerir. İçerdiği mikroplastikler, suda çözünmeyen polimerik parçalardır.
Esnek poliüretan sünger iki anahtar kimyasalın reaksiyonu ile üretilir. Bunlar polyol ve izosiyanattır. Bunlar diğer kimyasallarla birlikte yüksek güçlü mikser içinde tamamen karıştırılır ve anında sünger reaksiyonu başlamış olur. Kabarcıklar oluşur ve karışım genişler.
Doğal bulaşık süngerleri, deniz canlısı olan süngerlerden meydana gelir. Yapay bulaşık süngeri ise selüloz ve poliüretan maddelerinin karışımından hazırlanır. Renkli bulaşık süngerlerine renk veren madde ise renklendirici boyalardır.
İlgili 36 soru bulundu
Malzemeler. Sentetik süngerler polyester, poliüretan veya bitkisel selülozdan yapılabilir. Poliüretan, polyester süngerlerde aşındırıcı tarafı için kullanılmaktadır. Polyester süngerler bulaşık yıkamada daha yaygındır ve genellikle yumuşak ve sarı renktedir.
2.SÜNGER ve ÖZELLİKLERİ
Konumuzu oluşturan depolama malzemesi olan süngerin ana hammaddesi latex olmasına rağmen, doğal latexin piyasadaki sünger talebini karşılayamaması neticesinde bilim adamları 1937 yılında poliüretan hammaddesini oluşturarak, bundan sünger elde etmeyi başardılar.
Doğal süngerler arasında ağaç liflerinden, kabak lifinden, deniz canlısı olan süngerden üretilen bulaşık süngerleri yer alırken sentetik bulaşık süngerleri ise poliüretan, selüloz ve polyester kullanılarak üretilir.
Doğal bir ürün olan sünger biyolojik olarak parçalanabilir. Doğal elyaf yapısı sayesinde kullanım sonrası hızla ve %100 kuruyarak bakteri ve mikrop üremesini önler, hijyeniktir. Selüloz sünger doğada tamamen yok olur bu özelliği ile doğa dostudur! Suyu kolaylıkla absorbe eder.
Bu sistemin temeli kırpık haline gelen süngerlerin MDI(metilen Di izo Siyanat) ve prepolimer ile karıştırılması, bir preste sıkıştırılarak su buharı verilmesi esasına dayanır. Burada MDI su buharı ile reaksiyona girmekte oluşan üründe prepolimer ile birleşerek sünger parçalarının yapışmasını sağlamaktadır.
Süngerler [Porifera; Latince, porus (delik) ve ferre (taşımak)], omurgasız hayvanlar şubesi.
HR sünger nedir? HR süngerler, yüksek elastikiyete sahip, konfor ve sağlamlık açısından en üst düzeydedir. Genellikle 30 - 35 dansite aralığında olan HR süngerler, üst kaliteli ürünlerde tercih edilir.
Şekli kolay değişebilen maddelere esnek maddeler denir. Özellikle sünger, lastik gibi birçok madde esnek özelliğe sahiptir. Bu maddeler eğilebilir, bükülebilir özelliktedir. Bu şekilde maddenin değişmesi mümkün olmaktadır.
İlk kez 1765'te hay- vanlara özgü yapısal ve fizyolojik özellikleri ortaya çıkarılmış olan süngerler, 1600'lü yıllarda bilim adamlarının düşündüklerinin aksi- ne, bugün birçok bilimsel araştır- maya konu oluyor. Deniz diplerinin inanılmaz renk ve biçimlerdeki nazlı güzelleridir süngerler.
Dansite sadece süngerin kalitesini gösterir. Piyasada kaliteli ve mukavemetli olarak en çok tercih edilen süngerler gri 32 ve 28 dansite süngerlerdir. 35 dansite ve HR gibi daha lüks süngerler de mevcuttur. Fakat sağlam ve kullanışlı bir ürün için 32 dansite yeterli kaliteye sahiptir.
Cevap: Merhaba hayır su geçirmez.
PORIFERA (SÜNGERLER) -Boyları 1cm ile 2m arasında değişir. -Yaklaşık 8600 sünger türünün çoğu denizlerde, birkaçı acısularda ve 150 tür tatlı suda yaşıyor. -basit bir sünger vücudu delikle delinmiş torbayı andırır.
Bilimsel adı porifera olan deniz süngeri, yaklaşık 600 milyon yıldır var olan, büyük çoğunluğu denizler ve okyanuslar gibi tuzlu suda mercan, deniz kabukları ve deniz organizmaları yüzeylerinde, az bir kısmı ise acı ve tatlı su diplerinde hareketsiz olarak yaşamaktadır.
Doğal süngerlerin su emme kapasitesi daha fazladır. Bu da süngeri daha yumuşak hale getirir. Boyları 3 metreye kadar ulaşabilen türleri bulunan deniz süngerlerinin büyük çoğunluğu sıcak denizlerde yaşamaktadır.
Gerba'nın araştırmaları ortalama bir tuvalet klozetinde 6.5 santimetre karede 50 bakteri varken, bir süngerde santimetre karede 10 milyon bakteri ve bezlerde de bir milyon bakteri olduğunu ortaya koydu. Diğer bir deyişle mutfak süngeriniz tuvaletinizden 200 bin kat daha kirli olabilir.
Mutfak ve Banyoda Kullanılan Temizlik Süngerleri
Gözenekli yapıları nedeniyle mikrop ve bakterilerin kolayca yerleşerek çoğaldığı banyo ve mutfak temizliğinde kullanılan süngerler, bulaşık lavabosu, tezgah, tuvalet ve duş gibi çabuk kirlenen yüzeylere sıkça temas ettiğinden dikkatli kullanılmalıdır.
Bir kaba zeytinyağı koyup süngeri batırabilirsiniz. Ilık suda biraz ovalayıp ardından şampuanla yıkayıp ürünü durulayabilirsiniz. Makyaj süngerini temizlemek için direkt şampuan da kullanabilirsiniz. Mikrodalgada makyaj süngeri temizleme yöntemi de çok tercih edilir.
Sihirli sünger, herhangi bir kimyasal ürün kullanımına gerek olmadan sadece su ile ıslatılarak zorlu lekeleri çıkarmak için kullanılır. Lavabo, küvet, fayans ve derz aralarında rahatsız edici görünüm oluşturan sararma ve kararmaların temizliğinde işe yarayan bir üründür.
15-18-22-45 gibi yoğunluk değerleri vardır. Sert sünger hissiyat itibari ile 40-45 dansite sünger olarak anılabilir ilk aşamada poliürethan sünger baz alınırsa. Buradaki örnekte kutu içi ambalaj ürünü göstermeye çalıştık. Sertlik birimi N olarak anılır, ISO 2439 birimi ile ölçülür.
Süngerler arasında en yumuşak olanını temsil eder, genellikle yatak ve üst düzey yumuşaklık istenilen yerlerde kullanılır. Soft sünger ile birlikte gerekli destek ekipmanları kullanılmazsa belli bir kullanım sonrası rahatsızlık verebilir, uzun süreli kullanımda deforme olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri