Akrilik boyalar için ipek uçlu fırçalar, kadife rulo veya sünger rulolar kullanılabilir.
Rulo sünger fırçalar özellikle su bazlı, vernik ve akrilik boyalarla kullanılır. Hemen hemen her türlü su bazlı boya uygulamalarında kullanılabilir.
Mat ve pürüzsüz yüzeyler yaratmak için doğal kıllı ruloları tercih edebilirsin. Su bazlı boya kullanacaksan daha iyi sonuçlar için tercihini sentetik kıllı rulolardan yana yapmalısın. Saten iç cephe rulosu ile düz yüzeyler için boya uygulamalarında kolaylık sağlayabilirsin.
●Sünger Boyama: Sünger boyama, duvara belirli bir desen veya dokuya sahip bir görünüm vermek için sünger kullanılarak yapılan bir tekniktir. Sünger boyama, baskın veya pastel tonlarda uygulanabilir. Kalemtraş Boyama: Bu teknikte boya, kalemtıraşına batırılır ve duvarın üzerine hafifçe çizilir.
İç cephede kullanılan rulolar ile dış cephede kullanılan rulolar birbirinden farklıdır. İnce işçilik gerektiren alanlar için kısa rulolar tercih edilirken, daha geniş yüzeyler için geniş çaplı rulolar tercih edilmelidir.
İlgili 30 soru bulundu
Yumuşak kıllı fırçalar veya mikrofiber rulolar, daha pürüzsüz bir boyama yüzeyi sağlar ve iz bırakma olasılığını azaltır. İyi bir boya tekniği kullanın: Boyama işlemini yaparken düzgün bir teknik kullanmak önemlidir. Boyama işlemine bir köşeden başlayarak, düz ve kesintisiz bir şekilde boyayı uygulayın.
Duvar boyası seçimi yaparken bu özellikleri dikkate almalısın. En çok kullanılan iç cephe boyası; asıl boyanın yüzeye yapışmasını sağlayan ve boyama işleminin ömrünü uzatan astar boyalardır. Eğer iç cephe duvarlarında herhangi bir değişiklik yapma niyetindeysen, ilk işin silikon bazlı astar boya edinmek olmalı.
Uygun bir boya tavasına boyanızdan bol miktarda dökün. Deniz süngerini boya tavasına batırın. Daha sonra boya yüklenen deniz süngerini duvara tampon hareketlerle uygulayın. Duvarı 24 saat kurumaya bırakın.
Genel olarak sünger rulolar için su bazlı vernikler, su bazlı akrilik boyalar, hobi boyaların kullanımı uygundur.
Kadife kaplamalı rulo özel dokusu ile vernik ve boya uygulamlarında kullanıma uygundur. Mutfak dolapları, mobilya, duvar yenileme projelerinde boya ve vernik yaparken tercih edebilirsiniz. Uygulama yapıldıktan sonra su dolu bir kap içerisinde bekletilmelidir.
Boya yaparken en çok yapılan hatalardan biri de rulo izi bırakmaktır. Rulo izi daha çok boyanın ruloya eşit yayılmamasından veya duvarın boyanma şeklinden kaynaklanır. Eğer rulonun duvarda bıraktığı izi tersine bir hareketle silmezseniz duvarda rulo izleri kalır.
Boyalar genellikle hacimce inceltilir. Örneğin 15 litrelik su bazlı bir boyanın 10% oranında inceltilmesi öneriliyorsa, 1.5 litre su kullanılmalıdır. Şayet boya ambalajı üzerinde hem kilogram hem litre bilgisi var ise, inceltmenin litre üzerinden hesaplanması doğru olacaktır.
İç cephe boyası alırken; duvarı silmeyecekseniz plastik boya; silecekseniz su bazlı silinebilir veya sentetik boya satın almalısınız. Su bazlı silinebilir boyalar, genellikle ipek mat ve yarı mat olarak üretilir. Duvarın kirini kapatmak içinse, iyi bir plastik boya yeterli olacaktır.
Uygulama için gerekli malzemeler
Uygulama yapılacak zemine göre moher rulo veya kadife vernik rulo, dar ve çıkıntılı alanlar için ipek fırçadır.
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Boya neden pütürlü ve lekeli görünebilir? Pütürlü ve lekeli görüntü son katın, bir önceki katın pütürlü yüzeyine uygulanmasından, astar katının tam kurumamış olmasından veya yüzeyin temizliğinin yeterince iyi yapılmamış olmasından kaynaklanabilir.
Tavan boyası, mümkün olduğu kadar uzun ipli bir rulo ile yapılmalıdır. 20 veya 25'lik rulo ile yapılır. Genellikle, 25'lik plastik boya rulosu ve tavan boya rulosu ile uygulama yapılır.Uzun ipli rulo ile yapılan tavan boyası, uygulama esnasında fazla dökülmez ve sıçrama azalır.
Fırça rulosu ve fırçayla duvar ve tavanları boyayabilirsiniz. Rulo fırça ile boyama işlemi çok kolay yapılabilir.
Epoksi Kirpi Rulo Küçük Çap 20 cm
Epoksi kimyasallarında yayılan malzemenin içinde kalan hava kabarcıklarını almak için kullanılır.
Tuğla duvar boyama için uzun kıllı bir fırça ya da rulo kullan ve rulonun boyayla iyice ıslanmış olduğundan emin ol. Yatay şeritler halinde boyayı uygula. Dar alanlarda ve bahçe kapısı çerçevelerine yaklaştığında küçük bir boya rulosu kullan. Tüm yüzeye ve derzlere boya uygulandığından emin ol.
Uygulanan kimyasal ya da doğal içerikli yöntemlere rağmen duvarlardaki is lekeleri geçmemişse tek çözüm boyamadır. Dekoratif iç cephe boyaları yardımıyla duvarlarını tarzınıza uygun renklerle yenileyebilirsin. Boya işleminden sonra duvarlarınıza nişastalı su uygularsan boyayı daha da kalıcı hale getirebilirsin.
Boyaya su katma
Ama Genel olarak su bazlı boyalarda boyayı su ile inceltme de önerilen ölçek; 2.5 litreye 500 ml (Yarım litre) su katılması önerilir. Bu durumda boyayı iyice karıştırınız. Homojen bir yapıya kavuşunca temiz bir yüzeye deneme amaçlı uygulama yapınız.
Güneş ışığının etkisini en iyi yansıtan beyaz, krem, gri, fildişi, açık mavi, bej, lavanta ve soluk sarı gibi açık renkler aydınlık ve ferah gösteren renklere örnek olarak verilebilir.
Alçısız duvarlar, su bazlı silikonlu boya, plastik boya ve yağlı boya ile boyanabilir.
Son moda iç cephe boya renkleri arasında, Pantone Renk Enstitüsü tarafından belirlenen 2023 yılı rengi “Pantone 18-1750” kodlu Viva Magenta'dan bahsetmezsek olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri