Suni Deri Su Geçirir mi? Suni deri, çeşitli malzemeler işlenerek ve inceltilerek üretilir. Sonrasında üzerine plastik kaplama yapılır. Üzerindeki bu plastik kaplamadan dolayı su geçirmez özelliğe sahiptir.
Dokunulduğunda düzgün ve pürüzsüz bir his uyandıran suni deri, yüzeyindeki sentetik kumaştan dolayı suya dayanıklı olmaktadır. Temizliği oldukça kolay olan suni deri kumaş kesilmelere ve aşınmalara karşı da oldukça dayanıklı kumaş türü olarak bilinmektedir.
Çoğu zaman orijinal olmayan ancak deri görünümü kazandırılmış suni deri botlar suya karşı oldukça dayanıksızdır. İçeriğindeki naylon malzemeler su ile etkileşime girdiğinde aşınıp genleşir. Açılan bu aralardan sızan sular da ayağı ıslatıp üşütür.
Gerçek deriye oranla suni deri çabuk yıpranır ve dökülmelere daha açık bir kumaş yapısındadır. Kumaşın dokusu: Gerçek deri, suni deriye oranla daha yumuşak bir yapıya sahiptir.
%100 hakiki deri kullanılarak imal edilen ayakkabılar hayvan derisinden üretilmektedir. Hayvan derisinin gözenekli yapısı ve nemi emme özelliği sebebiyle yağmurlu ve karlı havalarda hakiki deri ayakkabıların bir miktar su geçirmesi söz konusu olmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Suni deri genellikle kumaş bazlı malzemeden yapılır, bu nedenle gerçek deri kadar sağlam olmayacaktır. Suni derinin ömrü genellikle hakiki derinin 1 / 3'ü kadardır.
Gerçek deriyi anlamak için kullanılan en pratik yöntemlerden biri ateş testidir. Gerçek deri ateşle temas ettirildiğinde hemen yanmaz ve eğrilmez. Ancak suni deri ürünlere ateş temas ettirildiğinde anında eğrilmeye ve yanmaya başlar. Yayılan koku ve görünüm birbirinden tamamen farklıdır.
Suni deri temizliğinde genellikle su bazlı temizleyiciler veya sabunlu su kullanılabilir. Klorlu veya çözücü bazlı temizleyiciler kullanmaktan kesinlikle kaçının. Çünkü bu tür kimyasallar suni deriye zarar verebilir.
Gerçek deri, ateş tutulduğunda yüksek direnç gösterir. Suni deri ürünlere ateş tutulduğunda ise doku değişikliği hemen gözlemlenir. Suni derinin yüzeyinde eğilme, erime ve bozulma görülür.
Suni Deri Bakımı
Suni deriyi asla ütülemeye çalışmamalısınız. Fazla güneş ışığından uzak tutmalısınız. Rutubetli ya da tozlu yerlerde suni deriden imal edilmiş ürünler kullanmamalısınız. Gazete ve dergi ürünleri, suni deri koltuk üzerine koymamalısınız.
Kösele özellikle ayakkabı modellerinin taban ve topuk bölümlerinde kullanılan çok önemli bir malzemedir. Bu malzeme serttir ve kesinlikle su geçirmez özelliklere sahiptir. Kösele sağlam bir deri malzemesi olmasından dolayı ayakkabıların en vazgeçilmez malzemesidir.
Su geçirmez deri genel olarak, deri lifleri ve su arasındaki ara yüzey gerilimini artırılması ve böylece derinin su direncini arttırmak için deriye su geçirmezlik maddesi katılması ile yapılır. Standart bir deri su geçirmez özellikte değildir.
Sentetik deri veya esnek deri olarak da adlandırılan suni deri döşeme, giyim, mobilya, çanta, ayakkabı ve diğer kullanımlarda derinin yerini alan bir deri malzemedir.. Suni deri, vegan deri, PU deri ve plither gibi birçok isim altında bilinir. Suni deri üretimi için birçok farklı yöntem geliştirilmiştir.
Suni deriler, içeriğinde kimyasal barındırması nedeniyle sağlığa zararlıdır. Hakiki derilerde olduğu gibi nefes almaması neticesinde ayaklarda terleme ve koku yaratır. Terle birlikte suni derideki kimyasallar ayaklara yapışır. Çoğunlukla gözle görülmez ama sağlık için tehdit oluşturur.
Suni deri, PVC olarak bilinen polivinil klorür ile poliüretan(PU) denilen hammaddelerden üretilen bir deri türüdür. Sentetik veya yapay deri olarak da adlandırılır. Suni deri, hakiki deriye alternatif olarak tekstil sektörünün büyük bölümünde kullanılmaktadır.
Suni deri, içerdiği kimyasallar sebebiyle son derece sağlığa zararlıdır. Aynı zamanda ayak kokusuna neden olurlar. Özellikle yazın sıcak havalarda suni deri ayakkabılar, hakiki deri gibi nefes alan bir doku taşımadığı için ayakta terleme yapar.
Deri kumaş, gerçek olduğu takdir de sıcak tutma gibi bir özelliği bulunmaktadır. Ancak suni derilerde sıcak tutma özelliği bulunmamaktadır.
Deri, doğal su geçirmezlik özelliklerine sahiptir ve su tutmaz. Bununla birlikte, mumlu jel benzeri bir madde olan deri yağı ile derinin ve birleşim yerlerinin su geçirmezliğini artırabilirsiniz.
En sağlam deri türü sığır derisidir. Sığır derisi, kalıcılığı ve dayanılmazlığı ile bilinen ve bu nedenle ayakkabı, çanta, ceket, kemer gibi gezginlerin sahip olduğu özellikler kullanılır. Sığır derisi, genellikle kabuğu en dış katmanı olan "bufalo" adı verilen deriden yapılmaktadır.
Daha çok giyim imalatlarında, montlarda, kabanlarda, ayakkabılarda kullanılır. Yine ev ve ofis ürünlerinde, mobilya alanlarında da tercih edilir. PVC, yani polivinil klorür suni deri ise bu alandaki ilk üretilen üründür. Daha uygun fiyatlıdır ve oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir.
PVC kaplama suni deriler; oto döşeme, ev ve ofis döşeme, çanta, terlik, ayakkabı, kaban, mont vb dış giyim, saraciye ve aksesuar alanlarında kullanılmaktadır. Hammadde ve üretim teknolojisinde sağlanan gelişmeler sonucu, son 10 yılda suni deri imalatında PÜ kullanılmaya başlanmıştır.
Sıcak sabunlu su ile hafif dairesel hareketlerle siliniz. Bu işlemden sonra yüzey temiz yumuşak bir bez ile bir kez daha silinerek kurulanır. Her durumda ürünün görünmeyen bir yerinde ön deneme yapınız. *Yağ,mineral yağ,hardal gibi lekeler: Lekenin fazlasını %100 pamuklu kuru bir bez ile alınız.
Suni deri de esneme özelliğine sahiptir, ancak hayvan derisi kadar değil. Vegan deriyi gererken dikkatli olması gerekir çünkü deriyi esnetmek çatlama olasılığını artırır.
Suni deri kanserojen maddeler içerir. Hava almadığı için suni deriden yapılan ayakkabılar, ayaklarda terleme, koku, bakteri, mantar ve yara gibi olumsuzluklar yaratır. Suni deri dayanıksızdır. Kısa süre sonra renk atma, solma, soyulma gibi maddi zararlar da verir.
Suni deri ince plastik tabakalardan oluştuğu için dış etkenlere karşı daha zayıftır ve daha çabuk sürede tahrip olur. Eğer suni deri montunuz soyulmaya ve dökülmeye başladıysa tamir etmeniz mümkün değildir. Çünkü yüzeyinin hemen her alanında bu sorun oluşacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri