Suni teneffüs için uygulanabilen yöntemler şu şekildedir: Ağızdan ağıza. Ağızdan ağıza ve buruna.
Suni teneffüs iki aşamalı olarak yapılmaktadır. Bunlardan ilki ağızdan nefes verme şeklindedir. Diğeri ise sonrasında yapılan kalp masajıdır. Kişilerde herhangi bir nedenden dolayı solunum gözlenmiyor ise suni teneffüsün yapılması gerekir.
· Ağızdan Buruna Suni Solunum
Ağzı kanamalı kazazedelere uygulanır. Kazazede sırt üstü yere yatırılır, çene göğüsten uzaklaştırılır. Ağız kapatılarak burundan soluk verilir.
İki ilkyardımcı varsa biri 30 kalp masajı yapar, diğeri 2 defa suni solunum yapar. Bir erişkinde dakikada 75 kalp masajı 15 suni solunum yapılmalıdır.
Suni teneffüs genellikle nefes alamayan kişilere yapılan bir ilk yardımdır. Eğer bir kişi baygın olarak yatıyor ve boğuluyormuş gibi horluyor ise suni solunum uygulaması yapılmalıdır. Kişinin nefes alamaması durumunda ilk olarak vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna haber vermektir.
İlgili 26 soru bulundu
Efe Edem, normalde kalp durduktan dakikalar sonra ölümün başladığını ifade ederken, “60 dakikadan sonra kalbi çalıştırmak mümkün olmaz. Hastanın vücudunda veya beyninde kalıcı hasar olmaması da çok nadir görülen bir durumdur. İlk müdahale oldukça önemli çünkü kalp durduktan 5 dakika sonra hayati fonksiyonlar biter.
Yapay solunum dakikada 15-20 olacak şekilde yapılır, Nabız kontrolü yetişkinlerdeki gibidir (şah damarından 5 saniye süreyle kontrol edilir), NABIZIN ALINAMADIĞINDAN YANİ KALBİN ATMADIĞINDAN KESİN OLARAK EMİN OLUNDUKTAN SONRA KALP MASAJINA BAŞLANMALIDIR!
Diğer el, kazazedenin alnına, işaret ve baş parmaklar burnu kapatacak biçimde yerleştirilir. Kurtarıcı derin bir nefes aldıktan sonra, dudaklarını kazazedenin dudaklarına bitiştirerek güçlü bir nefes verir (hayat öpücüğü). Soluk verdikten sonra kazazedenin soluk vermesini sağlamak için ağzı açık tutulur.
Yapay solunum sırasında yetişkinlerde şah damarından , bebeklerde koldan 5 saniye süre ile nabız kontrolü yapılır, nabız yoksa dış kalp masajına başlanır.
Solunum durduğu zaman kandaki oksijen oranı düşer ve 4-6 dakika içinde ölüm gerçekleşir, ilk önce beyini etkiler.
Burundan alınan nefes, ağızdan alınan nefese göre daha derindir. Bu durum akciğer kapasitesini artırır. Akciğerlerin hava kirliliğinden korunmasına yardımcıdır. Vücudun sıvı kaybını azaltır.
Çocuğun hava yolu açıklığı sağlanır. Bak-dinle-hisset yöntemi ile solunum kontrol edilir. Baş-çene pozisyonu sağlanır. Yapay solunumu uygulayan kişi, bebeğin ağız ve burnunu birlikte kapsayacak şekilde veya ağızdan ağıza olmak üzere ağzını yerleştirir.
Yüzerken, başınız suya batmış olsun. Yüzünüzün tamamı suya gömülü olmalı. Yüzünüz suyun içindeyken, ciğerlerinizdeki tüm havayı burun veya ağızdan suya doğru vermelisiniz. Nefesiniz bittiği anda ise, vücudunuzu sağa veya sola nazikçe çevirerek (omuz rotasyonu) ağzınızdan nefes alabilirsiniz.
Kişi iyi değilse yardım için 112 aranır. Daha sonra karotid arterinden (şah damarı) veya kasıktan (femoral arterden) nabız aranır ve en fazla 10 saniye kontrol edilir. Eğer kalbin durduğuna kanaat getirilirse, 30 kere sternum alt yarısının ortasına kalp masajı yapılır ve 2 kere de ağızdan nefes üfleme uygulanır.
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
Dr. Murat Gülbaran, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: ''Kalp durursa ilk 3-5 dakikadan sonra hastanın geri dönme ihtimali azalıyor. Aslında kalp için bu süre 10 dakikaya kadar uzayabilir, ama 3-5 dakikadan sonra beyinde araz kalıyor.
Ani Kalp Durmasının Belirtileri
Kalp durması hızlı ve şiddetlidir: Bilincinizi kaybedersiniz, nabzınız atmaz ve nefes alamazsınız.
İki ilkyardımcı varsa biri 30 kalp masajı yapar, diğeri 2 defa suni solunum yapar. Bir erişkinde dakikada 75 kalp masajı 15 suni solunum yapılmalıdır.
Dilinizi akıllıca kullanın
Daha sonrasında hafif dokunuşlarla dilinizi ara sıra partnerinizin dudaklarına değdirin. Dilinizi partnerinizin ağzının içerisine sokmaya çalışmayın. Bu ona mide bulandırıcı ve itici gelecektir. Dilinizi öpüşmede kullanmak yerine partnerinizin vücudunun başka bölgelerinde kullanabilirsiniz.
Hemen öpüşmeye başlamak yerine birbirinize uzanırken bir an durun, hatta belki geri çekilin. Gözlerine, dudaklarına, yüzüne bakın. Dudaklarınızla dudağına dokunup durun… Tabii bunu karşınızdakiyle 'dalga geçer gibi' değil, onu 'iki kişilik bir oyuna davet eder gibi' yapın.
Fransız öpücüğü, dil kullanılarak yapılan bir öpüşme şeklidir. Öpüşme sırasında partnerin dili hafifçe ısırılarak çekilir. Bu hareket, uygulanan partnere büyük bir haz verir. Ara ara partnerin dudakları da ısırılır.
Suni solunum yapacak kişinin ağzı kişinin dudakları ile tam temas etmelidir ve verilen hava olması gerekenden biraz daha fazla üflenmelidir. Ardından nefes verilir. Bu esnada nefesi alan kişinin göğsü şişer. Bu işlem kişinin nefesi gelene kadar en az15 kez tekrarlanmalıdır.
Halktan kurtarıcılar CPR sırasında nabız kontrolü yapmamalıdırlar. Sternum (göğsün ortasındaki kemik) alt yarısına seri, ritmik basınç uygulanmasıdır. Uygun yapılan kurtarıcı soluk ve göğüs masajı beyin ve diğer hayati organlara yeterli oksijeni sağlayacaktır.
Modern bilimin işaret ettiği normal solunum hızı yetişkinler için dinlenme anında dakikada 12 nefestir. Eskiden yetişkinler için normal kabul edilen solunum hızı dakikada 15-20 nefes, sağlıklı kişiler için çok yüksek kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri