Vişneleri poşet içerisinde iyice yaydırarak hemen dondurucunuza yerleştirin ve donmaya bırakın. Donmuş olarak saklanan vişneler tadından hiçbir şey kaybetmezler; onları komposto, pasta, kek, pelte ve vişne suyu yapımında kullanabilirsiniz. Böylece kış aylarında dilediğiniz gibi kullanacağınız vişneleriniz hazır olur.
Direk tüketilebileceği gibi dondurma, tatlı, pasta, kek ve meyve suyu olarak da tüketilebilir. Vişne her dönem bulunmamaktadır. Bu nedenle buzdolabının buzluğunda veya derin dondurucuda çekirdeklerini çıkarıp, kullanıma hazır halde saklayabilirsiniz.
Dondurulduğunda bile meyveli soslara, enfes vişneli keke, brownieye tat verir. Taze halinden hazırlanan vişne reçeli ise ev yapımı reçellerin en harikalarından olabilir ya da yine mevsimindeyken hazırlanan konserve vişne suyu hem taze taze içilip hem kışa saklanacak şifa kaynaklarındandır.
Türkiye'de vişne en çok Ege, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin Afyonkarahisar, Kütahya, Denizli ve Bayburt illerinde yetiştirilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
"Türkiye'de vişnenin büyük bir kısmını Afyonkarahisar üretiyor ve birinci sıradayız. Bu yıl da vişne bahçelerinde çok fazla don yaşanmadı.
Kıvırdığınız ataşı vişnenizin sapını çıkarttığınız yerden sokup çekerek çekirdeği çıkartabilirsiniz. Bir diğer vişne çekirdeği çıkartma yöntemi ise büyük çatal iğne ile çıkartmaktadır. Çatal iğnenin yuvarlak kısmını vişneye sokup çekerek çekirdeği kolay bir şekilde çıkartabilirsiniz.
Yaz aylarında donmuş vişnenin kış aylarında kullanılması oldukça sağlıklıdır. Şaşırtıcı olan şey donmuş vişneler besin değerinin hiçbirini kaybetmez. Vişne, enflamasyonu kesen, antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahip, kalp sağlığını destekleyen ve hatta kanserle mücadele eden bileşiklerle doludur.
Çürümüş meyveleri de ayırın. Güneş gören bir yere temiz bir örtü serin ve vişneleri birbirine değmeyecek şekilde bezin üzerine serin. Üzerini temiz bir tülbentle örterek böceklerden koruyabilirsiniz. Vişneleri güneş gören bir yerde 3-4 günde kurutabilirsiniz.
dondurulmuş ürün asla taze gıdalar kadar sağlıklı değildir. superfresh bu kategoride iyidir, bimdekilerde yenebilir düzeydedir.
Böbrek hastaları için de vişne güvenilebilecek bir meyvedir. Bunun yanında tüketenleri kanserden, kalp, damar hastalıklarından korumaktadır. Gut hastaları için de vişne önerilmektedir.
Düzenli olarak içilen vişne suyu, kan oranını yükseltmeye yardım eder. Ayrıca vişne suyu kan yapıcı bir içecek olduğu için vişne suyu süt yapar mı sorunuza da yanıt verebiliriz.
Vişne, yuvarlak taçlı ve kiraza göre daha çalımsı görünüşlüdür. Gövdesi kırmızımtırak gri benekli, donuk ya da parlak renklidir. Dalları kirazınkinden ince ve yay gibi olup sarkıktır. Yaprakları da kirazınkinden daha küçük, ayası düz, parlak yeşil renkli ve tüysüzdür.
İlk olarak donmuş vişnelerimizi derin bir tencere koyup, şekeri ve suyu üzerine ekleyelim. 15 dakika kısık ateşte kaynatalım. Daha sonra limon tuzunu da ekleyip, 10 dakika daha kaynatalım ve ocaktan alıp, soğumaya bırakalım.
250 ml (2,5 çay bardağı) kaynamış suyu bir karıştırma kabına boşaltın. Üzerine poşetin tamamını boşaltın ve bir kaşık yardımı ile tamamı eriyinceye kadar karıştırın. Eridikten sonra 250 ml (2,5 çay bardağı) soğuk su ilave edin ve 10 saniye daha karıştırın.
Doğal bir yağ olan vişne çekirdeği yağının içinde A, B, V ve E vitaminleri bulunur. Saç diplerine uygulanması halinde saçlar daha sağlıklı uzar ve daha ışıltılı bir görüntü elde edilir. Cilt için kullanımında ise pürüzsüz bir görüntü elde edilir.
Vişne, çok iyi bir potasyum kaynağıdır. Vişnenin yapısında bulunan potasyum, vücutta fazladan birikmiş olan sodyumu vücuttan uzaklaştırır ve kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Vişne tüketmek, vücuttaki, potasyum ve sodyum dengesini korumaya yardımcı olur ve hipertansiyon oluşumunu önler.
"Kim ayıklayacak onca vişnenin çekirdeğini?" diye sormayın. Hem günümüzde meyvelerin çekirdeklerini pratik bir şekilde ayıklayan aparatlar var. Kaldı ki çekirdekli vişne reçeli de hazırlayabilirsiniz. Zararı yok.
Vişne suyu, zengin bir antioksidandır. Bu sayede kanı temizler, vücudun çeşitli yerlerindeki iltihabı kurutur, eklem ağrılarını giderir. Ağrıyan ve yorulan kasların onarılmasına yardımcı olur.
Karaciğer yağlanmasının önüne geçmede etkili bir rol oynuyor
Düşük şeker oranına sahip olduğunu söylediğimiz ve az kalorisi olduğunu öğrenince pek bir sevindiğimiz vişne, tüm bu özellikleri sayesinde karaciğerin yağlanma sorununa da iyi geliyor.
Günde bir bardak vişne suyu tüketimi; vücut günlük antioksidan ihtiyacını karşılıyor. Kalp ve damar hastalıklarından kansere hastalık riskini azaltmaya yardımcı olan vişne, kas ağrılarının hafifletilmesi, hafıza gelişimi ve kilo dengeleme gibi konularda da etkin rol oynuyor.
Pek çok meyvenin çekirdeğinde bulunan ve son derece zehirli bir madde olan “amigdalin”, bağırsaklarda çözünerek bir siyanür bileşiği olan “siyanid”in ortaya çıkmasına yol açıyor. Çok çabuk toksik etki gösteren bu madde, ani çocuk ölümlerine bile yol açabiliyor.
Vişne çekirdeklerini güzelce yıkayıp üzerindeki kalıntıları arındırın ve birkaç gün güzelce çekirdekleri kurutun. Ardından bir pense yardımıyla çekirdeğin üzerindeki kalın kabuğa dikkatlice çentikler atın. Aman dikkat, çentik atarken çekirdeğin içindeki tohuma zarar vermeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri