Turizm Bakanlığının 2023/6 sayılı genelgesi ile duyurduğu Sertifikadır. 3.Aşama Sürdürülebilir Turizm Sertifikası Konaklama tesislerinde çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmayı teşvik etmek ve turizm faaliyetlerinin olumsuz etkilerini en aza indirmeyi amaçlar.
Sürdürülebilir turizm; turizmin hem toplum hem de çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirerek yerel ekonomiye, doğal ve kültürel mirasın korunmasına, bölge halkının ve ziyaretçilerin yaşam kalitelerinin artmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Ekoturizm, gezginleri koruma biyolojisine dikkat ederek yerel ve doğal çevre hakkında eğitmeye odaklanabilir. Turizm pazarında, doğaya dayalı turizm olarak tarif edilen ekoturizm, sürdürülebilir kalkınma aracı olarak görülmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Sürdürülebilir Turizmin Amacı Nedir? Sürdürülebilir turizm amaçları; çevresel kaynakları doğru kullanmak, ekonomik ve ekolojik dengeyi korumak, doğal ve kültürel mirası gelecek nesillere aktarmak olarak sıralanabilir.
Sürdürülebilir turizmde aşırı kullanımdan kaynaklanan yıpranmayı önlemek için tercih edilebilecek bir pazarlama türüdür. Bu çerçevede, sürdürülebilir turizme uygun turizm nişleri; etkinlik turizmi, ekoturizm, doğa turizmi, kültür turizmi, keşif turizmi ve macera turizmi olarak belirlenebilir.
Sürdürülebilir turizm, turizm faaliyetlerinin tüm aşamalarında çevre ve yerel topluluklar üzerindeki olumsuz etkilerin en aza indirildiği turizm yönetimi yaklaşımıdır.
Konaklama tesislerinde çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmayı teşvik etmek ve turizm faaliyetlerinin olumsuz etkilerini en aza indirmeyi amaçlar. Turizm Bakanlığı Onaylı ve GSTC logolu sertifikalarınız uluslararası geçerliliğe ve prestije sahiptir.
Bu boyutlar, çevresel sürdürülebilirlik, planlama, halkın turizme katılımı, ekonomik fayda, algılanan maliyet ve ziyaretçi memnuniyeti şeklinde kategorize edilmiştir.
Sürdürülebilir turizm ürünleri, "turistik kalkınma ile zarar görmek yerine, yerel çevre, toplum ve kültürlerle uyum içinde işlenen yararlı ürünlerdir” biçiminde tanımlanmıştır. Bu bağlamda turizmde sürdü- rülebilirlik, çevreye daha fazla önem veren yeni bir turizm yaklaşımı yarat- maktadır.
Sürdürülebilirliğin 3 boyutu; ekonomik, çevresel ve sosyal bileşenlerden oluşmaktadır.
Clavis Sürdürülebilir Turizm Eğitimi
Amaç, turizm sektörünün bölgesel uygulamalara uygun olarak küresel bir sürdürülebilirlik perspektifi geliştirmesine yardımcı olmaktır.
“2022 yılında Bakanlığımız yeni bir uygulama başlattı. Pandemi ile birlikte 2019'da getirilen Güvenli Turizm Sertifikası kaldırılarak yerine Sürdürülebilir Turizm Sertifikası alınması zorunluluğunu getirdi.
Çevrenin fiziki ve görsel bakımdan bozulmasını engellemek. Biyolojik Çeşitlilik: Doğal alanların ve yaban hayatının korunmasını desteklemek ve olası zararı en aza indirmek. Kaynak Verimliliği: Turizm şirketleri ve hizmetlerinin gelişim/işletmesinde sınırlı ve yenilenemeyen kaynakların kullanımını asgari düzeye çekmek.
Türkiye Sürdürülebilir Turizm Endüstri Kriterleri (TR-I), Türk turizm sektörünün sürdürülebilir büyümesini temin etmek ve tüm turizm paydaşlarının katılımıyla Türk turizmine ilişkin ortak bir anlayış geliştirmek üzere oluşturulmuştur. TR-I, konaklama tesisleri ve tur operatörleri için uygulanmak üzere hazırlanmıştır.
Sürdürülebilir turizm ile turizmin toplum ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirilerek yerel ekonomiye, doğal ve kültürel mirasın korunmasına, bölge halkı ile ziyaretçilerin yaşam kalitelerinin artmasına katkı sağlanması hedefleniyor.
Sürdürülebilir turizm; turizmin, içinde gerçekleştiği doğal ortam ve ev sahibi toplum açısından maliyetlerinin minimize, yararlarının ise maksimize edildiği; uzun bir dönemde turizme can veren kaynaklara zarar verilmeksizin uygulamaya konulabilecek bir turizm yaklaşımını ifade etmektedir.
Sürdürülebilir kalkınma amaçları arasında kaynakların verimli kullanımı, çevrenin korunması, ekosistemlerin dengesinin sağlanması, iklim değişikliğiyle mücadele, toplumsal refahın artırılması ve ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği yer alır.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
Sürdürülebilirlik kavramı nedir? sorusuna en yalın haliyle, başka canlıların yaşamlarını bugün ve gelecekte tehlikeye sokmadan üretim yapmak şeklinde cevap veriliyor. Oldukça geniş bir kavram olan sürdürülebilirlik; temel olarak çevre koruma, ekonomik büyüme ve sosyal gelişim başlıklarında ele alınıyor.
“Tüm konaklama tesislerinin alması zorunlu bir belge. Eğer 2023 yılı içerisinde bu belge alınmazsa 2024 yılında kapanma cezası olacak. Sürdürülebilir Turizm Belgesi'ni 3 aşamaya ayırmışlar. İkinci aşama kriterlerini 2025, üçüncü aşama kriterlerini de 2030 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor.
https://tga.gov.tr adresine girmesi, Yukarıdaki sekmelerden Sürdürülebilir Turizm Programı'na tıklaması, Gelen sayfada “Sürdürülebilir Turizm Programı Yetkili Firmalar” kısmına tıklayarak akredite firmalardan biriyle iletişime geçmesi ve başvuru sürecini başlatmaları gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri