Gerekçeli kararın yazdırılması sürecinde istinaf başvuru hakkını kaybetmek istemeyen taraf, istinaf süresini kesmek için süre tutum dilekçesi ile mahkemeye başvurabilir. Bu belge, istinaf süresini durdurarak dava sonucuna göre istinaf başvurusunun yapılabilmesini sağlar.
Bu dilekçeye her ne kadar süre tutum dilekçesi dense de, aslında istinaf başvuru dilekçesidir.
Bu durumda gerekçeli karar temyiz edilmediğinden mevcut haliyle kesinleşip temyiz hakkı ortadan kalkar. Uygulamada temyiz, süre tutum dilekçesi olarak bilinen bu belge ile gerekçeli kararı tebliğ eden taraf, gerekçeli temyiz dilekçesi vermezse karar yine de temyiz edilmiş sayılır.
Süre tutum dilekçesinin sunulması ile istinaf veya itiraz kanun yoluna başvuruda öngörülmüş süre durur. Ancak süre tutum dilekçesi verilmediği takdirde mahkemenin kararlarına itiraz edilmemiş sayılır. Böylece verilen karar kesinleşmiş olur. Karar hukuka uygun olmasa dahi kesinleşir ve itiraz hakkı ortadan kalkar.
Süre Tutumdan Sonra Gerekçeli İstinaf Dilekçesi Verme Süresi
Ceza davalarında, süreler tefhim ile yani son celsede verilen kararın sanığa okunması ile başladığı için istinaf kanun yoluna Ceza Muhakemesi Kanunu'nda da belirtildiği üzere 7 gün içerisinde başvurulması gerekmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Ancak, süre tutum dilekçesinin mahkemeye verilmesi ile süre kesilmemektedir. Bunun yanı sıra istinaf harcının da mahkeme dosyası hesabına yatırılması sürenin durması için şarttır. Süre tutum dilekçesi istinaf dilekçesi niteliği taşımamaktadır.
Süre tutum dilekçesi istinaf yerine geçer mi? Kural olarak süre tutum dilekçesi verilmesi ile istinaf yolu kullanılmış sayılır fakat hak kaybına uğramamak için gerekçeli istinaf dilekçesi sunulması faydalı olacaktır.
Süre tutum dilekçesi istinaf veya itiraz kanun yoluna başvurulması amacıyla ilgili mahkemeye verilir. Ceza yargılamasında her ne kadar kanuni bir düzenleme bulunmasa bile, tefhim ile süreler işlemeye başladığından dolayı süre tutum dilekçesi verilmektedir.
Gerekçeli Kararın Usule Uygun Tebliğinden Önce İlgili Karara UYAP Sistemi Üzerinden Erişim Sağlamak İstinaf Kanun Yoluna Başvuru Süresini Başlatmaz. kanuni (kesin) süre öngörülmüş ve bu sürenin, ilamın tebliğiyle başlayacağı özellikle belirtilmiştir. gerekmektedir.
Temyiz süre tutum dilekçesi, Bölge Adliye Mahkemelerinin veya bazı istisnai durumlarda Ceza Mahkemelerinin vermiş olduğu aleyhe kararlara itiraz dilekçesi mahiyetinde olup; kanunda belirtilen 15 günlük temyiz süresini durdurmak için verilir.
“Süre tutum dilekçesi” temyiz sebeplerinin, temyiz dilekçesinin verilecek başka bir dilekçeyle bildirilmesini öngören mülga Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu m.435/2'de düzenlenmiş olup, bu hüküm 2494 sayılı Kanunla ortadan kaldırılmıştır.
İlk derece mahkemeleri arasındaki görev, yetki tayini kararları kesindir, temyiz edilemez. Çekişmesiz yargı işleri için verilen kararlar kesindir, temyiz edilemez. Soybağı davaları hariç nüfus kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin davalarda temyiz yolu kapalıdır.
Davanın düşmesine, ceza verilmesine yer olmadığına, güvenlik tedbirine ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak istinaf mahkemesince verilen bu tür kararlar veya istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararlar aleyhine temyiz kanun yoluna gidilemez (CMK md. 286/2-g).
İstinaf kararı taraflarca yukarıda gösterildiği şekilde temyiz edilmiştir. İlk derece mahkemesince verilen kararlar, istinaf edilmeyen yönlerden kesinleşmiş olup istinaf edilmeyen konular temyize getirilemez.
Artık İlk Derece Mahkemesi kararının doğrudan temyiz edilmesi mümkün değildir. İlk Derece Mahkemesi' nin kararına karşı istinaf başvurusunda bulunulmaması halinde karar kesinleşmektedir.
İstinaf Süresi İçinde İkinci Kere İstinaf Dilekçesi Verilebilir. Hukuk Dairesi - Karar: 2019/9846).
Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelik m.216/1). Hukuk mahkemelerinde genel olarak gerekçeli karar aleyhine istinaf kanun yolu başvuru süresi, kararın tebliğinden itibaren 2 haftadır.
İlk derece mahkemesinin verdiği karara karşı istinaf kanun yoluna başvuru süresi hukuk mahkemeleri davalarında, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftadır. Yapılan istinaf başvurusu üzerine şartları varsa Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararına karşı da kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde temyiz edilebilir.
Gerekçeli Karar Tebliğ Edilmeden Dosyanın İstinafa Gönderilmesi Hak İhlalidir!
Anılan yasal düzenlemelerden anlaşılacağı üzere; süre tutum dilekçesi verilmesinin istinaf başvurusu süresine etki edeceği, süreyi durduracağı veya muhafaza edeceğiyle ilgili 7036 sayılı Kanun'da (ve mülga 5521 sayılı Kanun'da), HMK'da bir hüküm bulunmamaktadır.
Süre tutum dilekçesi akabinde harç veya yargılama gideri yatırılmaz ise çıkarılacak muhtıra ile 7 günlük süre verilir. Muhtıranın gereği yerine getirilmez ise temyiz hakkından vazgeçilmiş sayılacağı ihtar olunur.
Sanığın hazır olmadığı duruşmada, yani sanığın yokluğunda hükmün açıklanması halinde, 7 günlük istinaf yoluna başvuru süresi hükmün sanığa tebliğinden itibaren başlar (CMK md. 273/2).
Gecikmiş itiraz, takibin yapıldığı yerdeki icra dairesinin bağlı olduğu icra mahkemesine, borçlunun haczedilmiş malları paraya çevrilene kadar, engelin ortadan kalktığı günden itibaren üç gün içinde yapılmalıdır. Borçlu hem süresinde itiraz etmesine engel olan hali, hem de itirazını icra mahkemesine bildirir.
Süresi içinde yapılan itiraz, icra takibi durdurur. İtiraz süresinde yapılmamışsa alacaklının talebi üzerine icra memuru takip işlemlerine alacağın tamamı için devam eder. Borçlu, borcun yalnız bir kısmına itirazda bulunmuşsa icra takibi kabul ettiği miktar için devam eder.
İstinaf Süresi ve Süreci
İstinaf yoluna başvuru için süre 7 gündür. Bu süre hükmün açıklanması yüze karşı ise, açıklandığı tarihten itibaren başlar. Hükmün açıklanması yoklukta yapılmış ise, sürenin hükmün tebliğ edildiği tarihten itibaren başlaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri