Kadınlık hormonu olan östrojen ve progesteron hormonu miyomların oluşması ve büyümesinde oldukça etkilidir. Kişilerde kilo fazlalığı miyomların görülmesinde etki olduğu saptanmıştır. Miyomlar, genellikle üreme çağında başlar ve menopoz döneminde geriler.
Miyomlar normal rahim kas hücrelerinin olduğundan daha fazla östrojen ve progesteron reseptörü içerir. Miyomlar, hormon üretimindeki düşüş nedeniyle menopozdan sonra küçülme eğilimindedir. Vücudun insülin benzeri büyüme faktörü gibi dokuları korumasına yardımcı olan maddeler, miyom büyümesini etkileyebilir.
Yapılan araştırmalara göre çok fazla kırmızı et tüketmek rahim miyomları riskini artırır. Bu nedenle kırmızı et tüketimini sınırlayın. İşlenmiş karbonhidratlar ve şekerli yiyecekler miyomları tetikleyebilir.
Hormonal Değişimler: Halk arasında kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojenin miyom gelişiminde rol oynadığı düşünülür. Menstrüasyon (âdet) döngüsü içinde zaman zaman artan ve azalan östrojen, var olan miyomların büyümesini hızlandırabilir.
Miyomların neden oluştuğu kesin olarak bilinmemekle birlikte yapılan bilimsel çalışmalar, östrojenin miyomların büyümesine yol açtığını göstermektedir. Vücuttaki östrojen düzeyleri, vücudun doğal seyrine bağlı olarak artabilir ya da azalabilir. Örneğin; gebelikte östrojen seviyesi artmakta, menopozda ise düşmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Çünkü doğurganlık dönemindeki östrojen ve progesteron hormonları myomun büyümesini artırabilirler. Menapoz döneminde ise yumurtalıkların hormon üretimi duracağı için myomlar da artık büyümeyeceklerdir. Eğer aşırı kanama, karın ağrısı ya da komşu organlara bası gibi bulgular varsa myomun alınması gereklidir.
Obezlerde, D vitamini eksikliği olanlarda ve alkol tüketimi (özellikle bira) fazla olanlarda myom sıklığı artmaktadır.
Östrojen hormonu, miyom oluşumunda veya gelişimde suçlanmaktadır. Bu nedenle, östrojen düzeyi yüksek olan kadınlarda, şişman (obez) ve kilolu hastalarda daha fazla miyom gözlenir. Ayrıca, miyomlarda ailesel bir yatkınlık da izlenmektedir. Bununla birlikte, doğum kontrol haplarının miyom gelişimi üzerine etkisi yoktur.
Hormonsal değişiklikler kaynaklı oluşan miyom, menopoz sonrasında küçülme eğilimi gösterebilir. Menopoz ile büyüyen miyomların kötü huylu olması sebebiyle gözetim altında olması gerekmektedir. Miyom oluşumuna neyin sebep olduğu bilinmemektedir.
Yüksek östrojen, östrojen seviyesinin progesteron seviyelerine kıyasla yüksek olduğu, kadınlarda regl düzenini bozması ve ağrılı adet süreci yaşanması, kilo alma, yorgunluk ve miyom, erkeklerde ise meme dokusunda büyüme ve kısırlığa neden olabilen bir hormon yükselmesidir.
Miyomların cerrahi yolla alınması histerektomi veya miyomektomi ameliyatlarıyla yapılmaktadır. Miyom embolizasyonu ameliyatsız miyom tedavisi olarak bilinmektedir. Genellikle hastanede yatış gerektirmeyen miyom embolizasyonu tedavisinde miyomlara giden kan akışı durdurularak küçülmesi sağlanır.
Günümüzde en sık rastlanılan kadın hastalıklarından biri olan miyomlar, rahmin kas tabakasından kaynaklanan selim tümörlerdir. Miyomlar ergenlik-genç erişkinlik döneminde nadiren ortaya çıkıyor; 30 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda daha çok görülmektedir.
Kozmetikler, tuvalet malzemeleri (sabun, diş macunu vb), ilaçlar, plastik kaplar gibi pek çok ürün vücuda östrojen yüklenmesine neden olabilir. Ağırlıklı olarak kırmızı etle beslenenlerde ve aşırı kilolu kadınlarda miyom gelişme riski daha fazladır. Sebze ve meyve ile beslenme rahimde miyom riskini azaltır.
Kadınların menopoz dönemlerinde hormonal dengelerin bozulması ile birlikte büyümesi durabilir. Nadir de olsa miyomların küçüldüğü de görülmüştür. Fakat miyomlar ancak ameliyat ile yok olurlar. Miyomların tamamen gitmesi için ameliyat şarttır.
Hipofiz bezindeki tümörler, yumurtalık ya da rahimdeki kist, miyom, tümörler adet düzensizliğini getirmektedir. Rahim dokusunun kalınlaşması, rahim veya rahim ağzındaki polipler ve nadiren kanser adet düzensizliğini beraberinde getirmektedir. Bu sorunlar çözüldükten sonra adet düzensizliği de ortadan kalkmaktadır.
Sık idrara çıkma, kabızlık, bel ve kasık ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, uzun süren ağrılı adet kanamaları ve buna bağlı olarak kansızlık miyomların neden olabileceği başlıca şikayetlerdir. Diğer yandan, miyom rahmin içerisine doğru büyüyorsa, kanama ve gebe kalamama gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
Erken dönemlerinde miyomlar bulgu vermezken geç dönemde aşırı rahim kanaması, kasık bölgesinde basıya bağlı sık idrara çıkma ve kabızlık gibi bulgular, kasık ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, kısırlık ve bebek kaybına varan gebelik komplikasyonları yaratabilir.
Progesteron içerikli ilaçlar veya doğum kontrol hapları miyom tedavisinde kullanılmaktadır; ancak bu ilaçlar miyom boyutlarını küçültmez sadece miyomun neden olduğu adet düzensizliklerini düzeltir. Miyomların neden olduğu yoğun adet kanamalarının tedavisinde hormonlu spiral kullanılmaktadır.
Kan tahlili miyomların tanı ve kontrolleri sırasında kullanılan bir yöntem değildir. Yumurtalık ile ilgili bazı bulgular kan tahlilinde çıkmakta fakat miyomlar ile ilgili bulgular kan tahlilinde yer almamaktadır.
Araştırmalar, kafein kullanımının miyom oluşumunu tetiklediğini gösteriyor. Uzmanlar, günde 3 kupadan fazla kahve içen 35 yaş altı kadınlarda miyom riskinin daha yüksek olduğunu söylüyor. Miyomların en çok 15-45 yaş arasında görüldüğünü belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof.
Papatya çayı, kekik çayı, rezene, anason, maydanoz kürü bu konuda rahim temizlediği bilinmektedir. Geçmişte kadınlar arasında en yaygın olan soğan kürü ise rahimi temizlediği bilinen mucizevi bir kürdür. Adet düzensizliği konusunda sorun yaşıyorsanız ilk etapta kekik çayı içmeniz önemlidir.
Tehlike miyom büyümelerine örnek verecek olursak; miyom 2 cm olsun. Düzenli takip sonucunda bir yıl içerisinde o miyom 3.5 cm ile 4 cm gelsin böyle bir durumda o miyomların alınması gerekir.
-Soğan kürü, kadınlarda görülen çikolata kisti ve miyom oluşumuna karşı tedavi edici özelliğe sahiptir. -Kadınlarda sık sık görülen adet düzensizlikleri gidermek için açısından oldukça etkilidir.
İdrar tutamama, kabızlık, kansızlık ve demir eksikliği miyomun yaptığı etkilerin başında yer almaktadır. Buna müteakip, yorgunluk ve halsizlik de miyom olan hastalarda görülmektedir. Ayrıca özellikle karın ağrısı dayanılmaz hale geliyor ve bacaklara vuran ağrı ile kişilerin normal yaşam konforu bozuluyor.
Bitki çayları bazı hormonları dengeler ve inflamasyonu azaltır. Bu sayede miyomun bazı semptomları hafifleyebilir. Deve dikeni, ısırgan otu, hayıt otu, kırmızı ahududu ve karahindiba köküyle yapılan çaylar üreme sistemi ve rahim için yararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri