Bu kuramlar, çalışanların davranışlarının nasıl başladığına odaklanmaktadır (Önen ve Kanayran, 2015: 52.). Süreç kuramları arasında Vroom'un Beklenti Kuramı, Porter ve Lawyer'in Geliştirilmiş Beklenti Kuramı, Adams'ın Eşitlik Kuramı, Locke'un Amaç Kuramı bulunmaktadır.
Süreç yönetimi, bir kurumun performansının sürekli olarak iyileştirilmesini sağlayan ve süreçleri temel “varlık” kabul eden bir yönetim disiplinidir. Süreç, aralarında birlik olan veya belli bir düzen veya zaman içinde tekrarlanan, ilerleyen, gelişen olay ve hareketler dizisidir.
Motivasyona ilişkin süreç teorileri olarak Klasik Şartlanma , Beklenti Kuramı, Eşitlik ve Amaç Teorisidir. Motivasyon teorisi olarak ele alman şartlandırma sonuçsal şartlandırma (operant conditioning)türü olup ana fikri davranışların, karşılaştığı sonuçlar tarafından şartlandırıldığı varsayımıdır.
Kapsam kuramlarını sıralayacak olursak; 1-Maslow-Gereksinimler Hiyerarşisi Kuramı, 2-Alderfer-V.I.G(Varoluş-İlişki Kurma-Gelişme) Kuramı, 3-Herzberg-Çift Etmen Kuramı, 4-McClelland-Başarı Gereksinimleri Kuramlarıdır.
Bir kişinin içinde olan faktörleri göz önünde bulunduran teorilere kapsam teorileri denir. Bunlar Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisi, Douglas McGregor'un (X) ve (Y) teorisi, Alderfer'in ERG teorisi, Herzberg'in çift faktör teorisi ve McClelland başarı teorisidir.
İlgili 29 soru bulundu
Öz belirleme teorisi, kişilik gelişiminin ve davranışların örgütlenmesinin arkasında yatan içsel süreçlere odaklanan bir motivasyon ve kişilik kuramı olarak Edward Deci ve Richard Ryan tarafından geliştirilmiştir.
Motivasyon kaynakları, bazen amaçlı ve bazen teşvik edici olmak üzere farklı motivasyon türleri şeklinde birbirinden ayrılır. Bu motivasyon türleri dışsal, içsel, olumlu, olumsuz, sosyal, temel, günlük, ego ve görev odaklıdır.
1)Başarma ihtiyacı; bireyin kendi alanında en iyisi olmak ya da mükemmelliğe erişme arzusudur. 2)İlişki kurma ihtiyacı; birlik ya da bağlılık güdüsünü barındırır. Yani kişi kendisi dışındaki başka insanlarla ilişki kurmak ve arkadaş edinmek eğilimi taşır.
Bu araştırma kapsamında çağdaş motivasyon kuramları olarak ifade edilen, ilişkilendirme, beklenti-değer, öz yeterlik, hedef belirleme, özgür irade, sosyal bilişsel, öz düzenleme ve ARCS kuramları özetle incelenmiştir.
Özellik-Faktör Kuramı
En genel ifade ile bu kuram; bireylerin farklı özelliklere sahip olduğu ve bunların ölçülebildiği, bu özelliklerin mesleklerin gerektirdiği farklı niteliklerle eşleştirilebileceği temel varsayımına dayanır.
Kapsam kuramları: İhtiyaçlar Hiyerarşisi Yaklaşımı Çift-Faktör Kuramı (Hijyen-motivasyon teorisi) Başarma İhtiyacı Kuramı (Achievement) ERG Yaklaşımı olmak üzere dört tanedir.
Maslow teorisi, insanların belirli kategorilerdeki ihtiyaçlarını karşılamalarıyla, kendi içlerinde bir hiyerarşi oluşturan daha 'üst ihtiyaçlar'ı tatmin etme arayışına girdiklerini ve bireyin kişilik gelişiminin, o an için baskın olan ihtiyaç kategorisinin niteliği tarafından belirlendiğini söz konusu etmektedir.
Özkalp ve Kırel'e (1998) göre; motivasyon süreci, birbirine bağlı aşamalardan oluşmaktadır, bunlar; 'ihtiyaç', 'uyarı', ve 'tatmin' şeklinde tanımlanmıştır. Bu tanımlamaya göre; ihtiyaçların, davranışlara sebep olması ve bu nedenle tatmin duygusunun yaşanıyor olması, motivasyon sürecini oluşturmaktadır.
Süreç Öğeleri
Kalite Yönetimine göre, 3 süreç türü mevcuttur. Yönetim süreçleri: Bu tür, temeldeki ve destekteki performansı yükseltmeyi amaçlar. Temel süreçler: Dış müşterinin beklentilerini karşılayan süreçler. Destek süreçleri: Temel süreçlerin ihtiyacı olan alt yapı ve desteği sunan süreçler.
Süreç Yaklaşımı, kuruluşun misyon, vizyon ve değerleri ile örtüşen, bu değerlere uygun bir şekilde yapılandırılmış süreçlerinin belirlenmesi, bu süreçlerin ve ilişkilerinin en azından aşağıdakileri kapsayacak şekilde analiz edilmesidir. Süreç Yaklaşımı'nın amacı, süreçler üzerinde sürekli kontrol sağlamaktır.
En basit tanımı ile süreçler bir işletmenin müşterileri için “ne yaptığını” ya da ürün/hizmeti yaratan mantıksal iş toplamını ifade eder. Örneğin Internet üzerinden bir ayakkabı siparişinin alınması bir süreçtir. Bu süreçte “sipariş olan ayakkabı” girdi olarak alınır ve müşteriye teslimi ile bu süreç tamamlanır.
Literatürde “ERG” teorisi olarak bilinen Alderfer'in ERG Teorisine (Varlık-İlişki-Büyüme Teorisi) göre, insanların üç temel ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçlar "Varoluş", "İlişki" ve "Gelişme" dır. İkincisi 2019'da düzenlenen Uluslararası İstanbul Kodaly Eğitim Günleri bir anlamda mesleki eğitim olarak tanımlanabilir.
Vroom Beklenti Kuramı Vroom'un Beklenti Kuramı Expectancy theory)'nda öne sürülen, bireyin bir davranış ortaya koymak için o davranışın sonuçlarını düşünerek, hareket ettiğidir. Özünde, davranışı ortaya çıkaran motivasyon gücü, sonucun arzu edilmesi ya da arzu edilmemesi durumuna bağlıdır.
McClelland, başarının, kişinin belirli hedeflere ulaşırken hissettiği tatmin duygusu olduğunu ifade ediyor. Bu istek, kişinin kendi kendisine çizdiği hedefleri gerçekleştirme veya kendini aşma isteğinden kaynaklanır. Başarı, bir bireyin motive olmasının en önemli nedenlerinden biri olabilir.
Skinner tarafından ortaya atılan davranış şartlandırma teorisi; insanların doğuştan itibaren belirli yönlerde şartlandırıldıklarını ve davranışlara bu şartlandırmalardan yararlanarak yön verilebileceğini ifade etmektedir.
McClelland'ın ihtiyaçlar kuramı sosyal öğrenme yolu ile öğrenilen ihtiyaçların başarı, güç ve bağlanma olarak insan davranışları ile çevresel faktörlerin birleştirilmesine yönelik kuramdır.
Temel Motivasyon Kaynakları
McClelland, insanların davranışlarını etkileyen üç temel motivasyon kaynağından bahsetmektedir. Bunlar başarı ihtiyacı, bağlanma ihtiyacı (ait olma) ve güç ihtiyacıdır (Burnham, 1997: 3).
Motivasyon kavramı, bireylere amaca yönelik hareket edebilme eğitimi yaratan gücü ifade etmek amacıyla kullanılıyor. Motivasyon çeşitleri, içsel ve dışsal motivasyon olarak ikiye ayrılıyor. Bununla birlikte; temel ve günlük motivasyon, pozitif ve negatif motivasyon gibi motivasyon çeşitleri de bulunuyor.
Motivasyon türleri arasında en kalıcı olanı, içsel motivasyon türüdür. İçsel motivasyon, bireyin içinden gelen, kendi arzuları ve hedefleri doğrultusunda hareket etme isteğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri