► Geçmişle ilgili ihtimallerden bahsederken MAY kullanılır ve sonra have ve fiilin 3. hali gelir. - You may have forgotten to lock the door. (Kapıyı kilitlemeyi unutmuş olabilirsin.) - Your father may have seen you smoking just now. (Baban az önce şimdi sigara içerken görmüş olabilir.)
“May Have V3” kip belirteci, geçmişe yönelik olasılıklardan bahsetmek için kullanılan yapılardan biridir. Bu kip belirteci, anlamsal olarak geçmişte gerçekleşip gerçekleşmediği bilinmeyen bir olasılığı ifade etmek için kullanılır.
May; mayıs, -ebilmek, -abilmek, amaç belirtmek ve olasılık belirtmek için kullanılabiliyor. May kelimesi olasılık belirtirken, bir şeyin gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Bunun yanında kibar bir şekilde izin istemek için de may kelimesi kullanılabilmektedir.
Perfect Modal yapıları 'can', 'may', 'should', 'must' gibi modal fiillerinden sonra "have+V3" yani fiillerin 3. hali (Past Participle) getirilerek kurulur.
“Might Have V3” kip belirteci, “May Have V3” ile aynı anlamda kullanılabilir. Geçmişte gerçekleşmemiş bir ihtimali ifade eder. Ayrıca, beraber kullanıldığı eyleme “yapılabilirdi ama olmadı” anlamını katar. Örnek Cümle (1): How different things might have been if your mother had been alive.
İlgili 17 soru bulundu
Peki may ve might arasındaki fark nedir? 'Might' kelimesi 'may' kelimesi gibi olasılık belirten ifadelerde kullanılırken izin isteme durumlarında might kelimesi kullanılmaz. Bir eylemi için izin istenilirken “may” kelimesi kullanılır.
May kelimesi might kelimesine göre, daha yüksek ihtimali olan durumlar için kullanılıyor. May kelimesinin ihtimal oranı daha yüksek görülüyor. May kelimesinin bir diğer farkı da, herhangi bir konuda izin istemek için kullanılmasıdır. Might kelimesi izin istemek için tercih edilen bir kelime değildir.
Sadece, işin şimdiye kadar hiç yapılıp yapılmadığını anlatır. Eğer, bir kişinin, bu eylemi geçmişte ne zaman yaptığını anlatmak gerekiyorsa, o zaman, "present perfect tense" ile değil de, "past simple" ile anlatmak gerekir. Eylemin yapılıp, yapılmadığı yani kendisi önemli ise have/has V3 kullanılır.
Gelecekte Bitmiş zamanda cümle kurarken “will” yapısından sonra “have” ve söz konusu fiilin “past participle” hali (V3) getirilir. Cümleler olumlu, olumsuz ve soru halde yazılabilir.
“Must Have V3” kip belirteci, konuşmacının, geçmiş zamanda gerçekleşmiş bazı olaylardan yola çıkarak tahmin yürütmesi için kullanılan bir yapıdır. Bu cümle çıkarıma bağlı olup, gerçekleşmiş olması konuşmacıya göre oldukça mümkündür. Bu kip belirteci olumsuz olarak da kullanılabilir.
Olasılık belirtme, izin alma/izin verme gibi anlamlar içerir. Ayrıca “may” belirtecine göre daha resmi ve kibar bir kullanıma sahiptir. Doğrudan anlatımda “may” yapısı bulunan cümleler dolaylı anlatımda “might” yapısı ile ifade edilir.
May/Might. May ve Might cümlelere ihtimal anlamı katan Modal fiiller arasındadır. Aynı anlamı Can ve Could ile de verebiliriz. May'in, ihtimal anlamı dışında izin verme anlamı da vardır.
' kalıbını kullanırız. Cevap verirken ise 'Yes,you may' ya da 'Sure' ifadelerini kullanabiliriz. Öğrenci: May I come in? (İçeri girebilir miyim?) Öğretmen: Yes, you may. (Evet, girebilirsin.)
“Would Have V3” kip belirteci, Tip 3 (Type 3) koşul iç tümceciklerinde, ana tümcede sıklıkla yer alan bir yapıdır. Bu yapı, geçmişte olmamış ancak “if clause” yan tümceciğinde verilen şart yerine getirilmiş olsaydı olabilecek eylemlerden bahsetmek için kullanılır.
Ancak aralarında bazı temel farklılıklar bulunmaktadır. Must yapısı ile kurulan cümleler herhangi birinin şahsi görüşünden kaynaklanan gereklilikleri belirtirken; have to ifadesi ise herhangi bir otorite tarafından belirlenmiş gerekliliklerden bahsetmek için kullanılır.
“Could Have V3” kip belirteci, geçmişte gerçekleşmesi mümkün olup da gerçekleşmemiş olan işleri ifade eder. Gerçekleşme ihtimali düşük olan eylemleri aktarmakla birlikte, geçmişte yaşanan durumlara bakarak, olaylarla ilgili tahmin yürütmek için de kullanılır.
“Should Have V3” yapısı ayrıca geçmişte yaşanan durumlara bakılarak, olaylarla ilgili tahmin yürütmek için de kullanılır. Örnek Cümle (1): Ellis should have taken that medicine on a full stomach. Örnek Cümle Çeviri (1) : Ellis o ilacı tok karnına almalıydı.
Will olumlu ve olumsuz cümlelerde özneden hemen sonra gelir. Soru cümlelerinde ise en başta ya da 5N1K'dan hemen sonra gelir.
Future Perfect Tense olumlu cümleleri, bir eylemin gelecekte tamamlanacağını ve belirli bir zamanda tamamlanacağını belirtir. Bu zaman şeklini oluşturmak için, “will have” yardımcı fiili kullanılır ve fiilin üçüncü hali ile birlikte kullanılır. By the time he arrives, I will have finished my homework.
Standart olumlu bir cümle özne, "have/has" yardımcı fiili, "be" fiilinin üçüncü hâli (been) ve ana fiilin present participle (-ing) hâlinden oluşur. Geçmişte bir anda başlamış, şu ana kadar devam etmiş ve hâlen devam etmekte olan bir olay veya durumdan bahsederken kullanılır: We have been playing tennis for two hours.
İngilizce'de bir eylemin geçmişte başlayıp halen devam ettiğini ifade etmek için kullanılan bir zaman dilimidir. Bu zaman, “have/has been” yardımcı fiili, eylemin “ing” almış hâli ve “since/for” bağlaçları ile oluşturulur. Örnekler: I have been studying English for three years.
–Cümle dizilişi: Had + S + been + being + V3
–“Had” yardımcı fiilinin ardından özne ve “been” yardımcı fiili daha sonra da “being” ardından da kullanılacak fiilin üçüncü hali eklenerek Past Perfect Continuous Tense ile olumlu edilgen soru cümlesi oluşturulur.
“Can” şimdiki zamandaki yeteneği anlatırken, “Could” geçmiş zamandaki bir yeteneği ifade eder. “Can” kip belirteci gibi, bu kip belirteci de ricada bulunma, izin isteme/verme, birine yardım önerme ve tavsiyede bulunma gibi anlamlar taşır ve daha kibar bir kullanımdır.
Could fiili esasen, can fiilinin geçmiş zaman kipidir.
May, Might, Can, Could (Olasılık) #37 - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri