Bugüne kadar tam 3722 kez reenkarne olmuş ve birçok farklı canlı olarak gelmişsin dünyaya.
6 milyar ruhun en az 10-15 kere hayata dönmüş olabileceği tahmin ediliyor. Genellikle 30 yaş üstü kişiler reenkarnasyona inanıyorlar.
Bu kelimenin Türkçe karşılığı da ruh göçü (tena- süh) anlamına gelmektedir. Bu tanımlara göre, reenkarnasyon inancı, ölümden sonra ruhun yeni- den insan vücuduna tekrar gelmesi ve yeniden bir bedende yaşamaya başlamasıdır.
Reenkarnasyonun gerçek olduğuna dair bilimsel hiçbir kanıt yoktur. Dolayısıyla nasıl olabileceğine dair her şey spekülasyondur ve bilimsel değer taşımaz. Reenkarnasyon sahte bilimden ziyade felsefi ve dini bir konsep, metafizik bir fenomendir.
Günümüzde ruh göçüne inanan insanların sayısı bir milyarı aşmaktadır. (Hindular, Budistler, Jainistler, Vikanlar, Kaodaistler, Ekistler, deneysel Spiritüalistler vs.) Ayrıca Dürzîlik ve Nusayrîlik gibi Orta Doğu'da yayılmış bazı dinlerde de bu inanış mevcuttur.
İlgili 39 soru bulundu
Bununla birlikte ruh göçü inancı, kültürel etkileşimin bir neticesi olarak bu dinlerin bazı aşırı fırkalarına ve batınî grupları içerisine sirayet etmiştir. Sonuç olarak, İslâm'a göre “ruh göçü” ya da ölümden sonra ruhun başka bir bedene intikali, diğer bir varlıkta yeniden doğması veya bedenlenmesi inancı batıldır.
Bu ayetlerden anlaşıldığı üzere ölenin ruhu dünyaya bir daha dönmez. Ölümle birlikte başlayan ahiret hayatı Allah tarafından geri dönüşü olmayan ebedi bir hayat olarak takdir edilmiştir.
Kıyamet kavramını kabul eden diğer tektanrılı dinlerde olduğu gibi, İslam'da da geleneksel olarak ruh göçü kavramı yoktur.
İslam dininde reenkarnasyona inanmak caiz midir? Ruh göçü ya da tenasüh diye bilinen reenkarnasyon; ölen bir kimsenin ruhunun bir başka varlığa (hulûl) geçmesidir. Hint inancına göre, ruh ölümle birlikte yok olmayıp başka bir bedende yaşamaya devam ederken; ilâhî dinlerde, bu inanışın yeri yoktur.
Tenasühün kesin bir dille yok sayıldığı herhangi bir ayette bulunmamaktadır. Ancak ölüm, ölümden sonraki hayat, hayat ile ilgili yapılan açıklamalar neticesinde tenasühün İslam'a aykırı olduğu anlamı çıkmaktadır. Ahiret inancı ile tenasüh birbirine uymamaktadır.
Kur'an-ı Kerim ve sahih dini kaynaklardan öğrendiğimiz kadarıyla ruh diridir, kıyamete kadar da ya cennet bahçelerinden bir bahçede veya cehennem çukurlarından bir çukurda varlığını sürdürecektir. Bu bağlamda ruhun tekrar dünyaya dönmesi gibi bir durum da söz konusu değildir.
Reenkarnasyon kavramı Asya ülkelerinde de tenasüh olarak bilinir ve özellikle Hindistan bölgesinde yaygın olarak kabul görür. Günümüzde ruh göçü düşüncesine inanan insanların sayısı 1 milyarı aşmaktadır. Reenkarnasyon ve İslam kavramlarının ilişkisi ise oldukça sıkıdır ve İslam düşüncesinin temelinde de yer alır.
Enkarnasyon, ruhun beden alması durumuna verilen isimdir. Enkarnasyon bedenlemek anlamına gelen bir kelimedir ve bunun bir kere gerçekleşmek gibi bir mecburiyeti yoktur. İslamiyete göre insanlar yalnızca iki kez enkarnasyon geçirir. Bunlardan biri doğumda, ikincisi ise ahirette yeniden diriliş olarak gerçekleşir.
konudaki sözleri şu mahiyettedir: Allah'ın ilk yarattığı ruh-ı müdebbirdir, bu da Hz. Peygamber (a.s.) bütün varlıkların hakikati, aslı, esası olarak ilk yaratılan ruhtur.
Berzâh (Arapça: برزخ), Arapça kökenli bir söz olup, coğrafyada bir yarımadayı karaya bağlayan, iki yanı su, dar kara parçası, kıstak, anlamına gelmektedir. İslam eskatolojisinde ise öldükten sonra ölenlerin ruhlarının gittiği ve kıyamete kadar kaldıkları düşünülen âlem veya mekândır.
Ruh, soyut olduğu için bedene ait organlar onda yoktur. Örneğin kadına ait olan bedensel organlar ya da erkeğe ait bedensel organları onun ruhunda aramak elbette doğru olmaz. Bu anlamda ruhta cinsiyet aramak doğru olmaz ve yoktur.
İslamiyet'te dejavu, ruhun bedenden önce yaratılışıyla açıklanır. Ruh vücuttan önce yaratılır ve kader de vücuttan ve yaratılıştan önce bellidir. Her olay Levh-i Mahfuz'a göre cereyan eder ki ezelden belli olan bu bilgiler, daha önce yaşanmış birer hatıra gibi kişinin zihninde görüntülere yol açabilir.
Şöyle açıklayalım. Reenkarnasyon ölenlerin ruhlarının evrimleri tamamlanıncaya kadar dünyaya birkaç defa daha gelip gideceğini söyler. Diğer bir tanımla reenkarnasyon, ölen birinin başka bir vücutta yeniden dünyaya gelerek yaşamını devam ettirmesi anlamını taşır.
Bunlar; Kur'an-ı Kerim. Hadisler.
Reenkarnasyon ve tenasuhte ruh ya olgunlaşmak ya da ceza çekerek olgunlaşmak için geri gelmektedir. Reenkarnasyon ve tenasuh temelde bazı ilkelerde farklılaşmakla birlikte, her iki inanç da dinimizdeki âhiret akidesi ile kesinlikle örtüşmemekte ve hiçbir gerçek tasavvuf ehli tarafından da kabul edilmemektedir.
İnsanın hayatiyetini sağlayan, idrak edici ve bilici unsuru. İnsanın özü, kendisi, ilâhî latife, kötü huyların ve süflî arzuların kaynağı anlamında bir terim. İnsanı diğer canlılardan ayıran ve onu sorumlu kılan temyiz gücü, düşünme ve anlama melekesi.
ruhun bir bedenden diğerine geçmesi inancı,ruh siçraması da denilebilir.
el Cevab: İnsanın ruhu ölünce kabirdeki sorgulamanın ardından ''Berzah Âlemi'' şeklinde isimlendirilen bir âleme gider. Bu âlem dünya âlemi gibi bir âlemdir. Buradaki mümin ruhlar amellerine göre ikramlar içinde olur. Günahkârlar ise durumlarına göre ya nimetsiz ya da sıkıntı hali üzere kıyameti beklerler.
Ölümden sonraki yaşam; din, felsefe ve mitolojide insanın dünyadaki fiziksel yaşamını tamamladıktan sonra ruh veya bilinç hâlinde sürdürdüğüne inanılan hayat. Öteki dünya ve İslam kökenli bir terim olan ahiret kavramları Türkçede, ölümden sonraki yaşamın sürdürüldüğüne inanılan mekanı tanımlamakta kullanılır.
Ölümü genel tanımı ile düşündüğümüzde, bu dünyaya gelen her insanın kısa ya da uzun belli bir süre yaşam sürmesinin ardından karşılaşacağı son olduğunu söyleyebiliriz. Yaşamımızın sona ermesi dünyanın belki de tek kesin gerçeğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri