EPS ve XPS'e göre ağırlığı daha fazla ve fiyatı daha pahalı bir malzeme olan taş yünü ısı yalıtım levhaları su emme açısından en düşük performansa sahiptir. Nefes alma kabiliyeti ise EPS ve XPS'e göre daha iyi, su buharı geçirgenlik değeri en iyi olan ısı yalıtım levhadır.
Öte yandan taşyünü yanma mukavemeti oldukça yüksek bir üründür ve kolay kolay yanmaz, ve EPS ve XPS kolayca yanabilmektedir. Yangın ihtimali olan bölgelerde ve yangın yalıtımı sağlanması gereken binalarda taşyünü kullanmak daha mantıklı olacaktır.
+Isı yalıtımı zamanla etkisini kaybeder mi? -XPS ve taş yünü gibi malzemeler standartlara uygun bir şekilde üretilmiş, stoklanmış ve uygulanmışsa, ömürleri genel olarak bina ömrü kadardır.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Taş Yünü: Taş yünü, doğal taşların eritilmesi ve daha sonra sıkıştırılmasıyla elde edilen bir mantolama malzemesidir. Bu malzeme, yüksek ısı yalıtım performansı, yüksek dayanıklılık ve yangın dayanıklılığı özellikleri nedeniyle en iyi mantolama malzemeleri arasında yer alır.
İlgili 42 soru bulundu
Taşyünün daha fazla avantajının olmasının sebebi malzemenin yanmaz, ses yalıtım, ısı yalıtım, izolasyon vb. gibi bir çok özelliği strafora göre daha fazla olması sebebiyle taşyünü malzemesini daha öncelikli malzeme olmasını sağlamaktadır. Taş yünü yangına karşı çok dayanıklı bir malzemedir.
XPS ürünleri daha çok yatayda, teraslarda fayans altına veya temel yalıtımlarında önerilen bir malzemedir. EPS ise düşeyde yani dış cephelerde mantolama uygulamalarında önerilen malzeme konumundadır. XPS' in EPS' ye oranla daha az nefes alan bir malzeme olduğu da aşikardır.
Taş Yünü Kullanım Alanları
Başta ısı ve ses yalıtımı olmak üzere; yangın yalıtımı, rutubet ve nem yalıtımı gibi inşaat, tesisat ve gemi sanayinin ihtiyaç duyduğu pek çok alanda kullanılmaktadır. Dış cephe ısı, ses ve yangın yalıtımı uygulamalarında kullanılır.
İzolasyonun tam sağlanabilmesi ve izolasyon kaçaklarının ileride tekrar tekrar sorun çıkarmaması için izolasyon işlemlerinizde İzolem'i tercih edebilirsiniz. Poliüretan köpük malzemesi ısı iletim değeri en düşük malzemedir. Bu yüzden ısı yalıtımında kullanılan en etkili çözüm olduğu aşikardır.
Yangında zehirli gaz ve boğucu duman çıkarmaktadır. -XPS (Ekstrude polistren) (Extruded polystyrene) Diğer tüm organik maddeler gibi XPS de yanabilir. Çıplak olarak yangın sınıfına girememektedir.
XPS bir yalıtım malzemesidir ve çatılarda, soğuk depolarda, endüstride ve şantiyelerde kullanılır. Su geçirmediği ve neme dayanıklı olduğu için özellikle ısı yalıtımı amacıyla kullanılmaktadır. XPS köpüklü malzemelerdir ve diğer tüm ısı yalıtımı malzemelerine göre ne fazla tercih edilenidir.
Taşyününün ömrü genel olarak 10 – 15 yıl arası değişiklik göstermektedir. Dış cephe ve farklı alanlarda izolasyon amacıyla tercih edilen taşyünü, minimum 10 yıl oldukça üst düzey bir şekilde istenilen performansı vermektedir.
En iyi çatı izolasyonu,çatıyı çepeçevre kuşatacak,zamanla bozulmayacak,zararlı kimyasal içermeyecek olan yalıtım malzemesidir. Bu özellikleri aynı anda bünyesinde barındıran çatı izolasyonu malzemesi de;bor yalıtım,ÇATIBOR dur.
DIŞ CEPHE LEVHASI Yapılarda ısı ve ses yalıtımı için kullanılan yanmaz, su itici katkılı, uzun ömürlü, çürümez taşyünü levhalardır.
Hem XPS hem de EPS, düşük ısı iletkenliği sayesinde iyi yalıtım performansı sağlar. Eps ve xps kıyaslaması yapıldığında; eps' nin yapısındaki boşluklara hapsolmuş hava, ısıyı az da olsa ileteceği için, xps ısıyı daha iyi bir şekilde izole edebilir.
Mantolama uygulaması yapılamyacaksa taş yünü kullanımı yerine kanuf mineral plus ürünleri kullanımı daha uygundur. knauf mineral plus taşyünü ne oranla çok daha iyi ısı ve ses yalıtımı özelliklerine sahipken çatılarda ve giydirme cephelerde uygulamsı da daha kolaydır.
Isı ve ses yalıtımı yapabilen kauçuk boru izolasyonu, yanma ve benzeri dış etkenlerden olumsuz etkilenmediği müddetçe yaklaşık 10 yıl boyunca kullanılabilir. Üst düzey bir kullanım ömrüne sahip olan bu izolasyon malzemesi, kullanıldıkları tesisatın da ömrünü uzatmaktadır.
Zeminlerde genellikle titreşimli sesleri örnek olarak bir bateri çalınması ile oluşacak darbe kaynaklı sesi veya topuklu ayakkabı ile zeminden giden sesleri düşünün bu sesleri engellemek için kauçuk levha veya bondex sünger dediğimiz ses yalıtım malzemeleri kullanılır.
Isı köprülerini azaltır ve enerji tasarrufu sağlar. Ses Yalıtımı: Taş yünü, ses yalıtımında etkili bir malzemedir. Ofis binaları, tiyatrolar, konferans salonları, oteller ve konutlar gibi alanlarda gürültü kontrolü için tercih edilir. Ses dalgalarını emerek ve ileterek gürültüyü azaltır.
Özetle taşyünü %97 oranında elyaf içeren ısı yalıtım malzemesidir. İnorganik yapısı sayesinde bakteri ve mikroorganizma üretmez. Yüksek ısı yalıtımı sağlamasının yanında rutubeti de önler.
Taşyünü , suya ve ya yağmura maruz kaldığında ıslakmış gibi görünmektedir. Gerçekte su yüzeyde kalır, çünkü taş yünü elyafları su iticidir. Taş yünü elyaflarının emprenye işlemi yalnızca yüzeyde değil, ürünün baştan aşağı her yerinde bulunmakta ve bu sayede su, ürünlerin iç katmanlarına ilerleyememektedir.
Dünyada mevcut en iyi ısı yalıtımı sağlayan birkaç malzemeden biri olan EPS, aynı performansı, ülkemizde kullanılan diğer ısı yalıtım malzemelerinden daha ekonomik olarak sağlayan tek bir malzemedir. XPS üretim şartları gereği 23 dansitenin altında üretilmez. EPS daha ucuz bir malzemedir.
Dıştan XPS ile ısı yalıtımı uygulaması dış cepheler için dekoratif çözümler sunarak, özellikle eski bina yüzeylerinde binalara yeni bir görünüm kazandırır. Mantolama enerjiden tasarruf sağlayarak gaz, kurum ve toz emisyonun azaltıp cevre kirliğini önler.
EXTRUDE POLİSTREN (XPS)
EPS ısı yalıtım levhalarında köpük oluşturmak için kullanılan şişirici gaz (pentan gazı) ozon tabakasına zarar vermez, iklim değişikliklerine sebep olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri