Düzenli kasılmalar: Düzenli kasılmalar, doğumun başladığının en güvenilir habercisidir. Gerçek doğum sancıları ve yalancı doğum sancıları arasındaki farkı anlamak için pozisyon değiştirebilirsiniz. Eğer sancılar kaybolmuyorsa ya da kasılmalar daha sık ve daha şiddetli olmaya başladıysa bu, gerçek doğum sancısıdır.
Anne adayının doğum sürecinin yaklaşmasında en önemli işaret rahim kasılmalarının düzenli hale gelmesidir. Kasılmalar ortalama 20 dakika aralıklarla görülmeye başlar ve ağrı ile kramp giderek şiddetli hale gelir. Düzenli sancılar her zaman doğumun başladığına dair haberidir.
Doğum yaklaştıkça günde 4 bardak ahududu yaprağı çayı tüketmek, Doğumdan önceki son 4 haftada günde 2-3 adet hurma yemek, Ananasta bulunan bromelain enziminin rahim ağzını yumuşatarak açılmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir, Doğuma yakın meyan kökü suyu tüketmek.
İlgili 42 soru bulundu
Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır.
Başlangıç aşamasında sancılar bele vuran regl sancıları gibi hissedilebilirken bu ağrılar zamanla daha şiddetli ve uzun süreli bir hal alır. Sıklığı da giderek artarak her 3 veya 5 dakikada bir sancı hissedilmeye başlanır. Doğum sancısı, gebeliğin son dönemi olarak kabul edilen 38 ila 42. haftaları arasında başlar.
Gebelikte çatı muayenesi erken doğumu tetikler mi? Çatı muayenesi rahim ağzını uyararak doğum ihtimalini başlatabilir ya da erken doğum olasılığını artırabilir.
--- İlk doğumlarda ortalama 6-7 saat sürer. En fazla 20 saate kadar çıkabilir. ---Sonraki doğumlarda ortalama 4-5 saat sürer. En fazla 14 saate kadar çıkabilir.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Doğum sancıları gebeliğin 38 ila 42.haftaları arasında gelebilir. Genelde ilk sancılar 5 ila 20 dakikada bir gelir. Sonrasında bu sancılar daha kısa sürelerle sık sık gelmeye başlar.
Kasılmalar arasında rahim gevşer ve yumuşar. Doğum başlayana kadar ve erken doğum aşamalarında bebek oynamaya devam eder. Rahim ağzı, esnek bir yapıya sahiptir doğumundan önce öğrendiğiniz egzersizler de bu esnekliği artıcı etki gösterir.
Annenin kalp hastalığı, yüksek tansiyon, bel fıtığı gibi hastalıklardan dolayı ıkınmanın sorun oluşturabileceği durumlar, Annenin genital bölgesinde oluşmuş uçuk ve HPV gibi virütik enfeksiyon oluşmuş olması gibi durumlarda normal doğum yerine sezaryen tercih edilmektedir.
Bebeklerin çoğu yer çekimin etkisiyle, içgüdüsel olarak vücuduna göre ağır olan başı yumuşayan rahim ağzına doğru döner. Çoğu bebek için bu 32. ve 36. haftalar arasındadır. Bazı bebekler ise, doğumdan birkaç gün öncesine kadar anneleri, doktorları ve ebelerini merakta bırakabilirler.
NORMAL DOĞUMUN SÜRESİ NE KADARDIR? Normal doğum ilk gebelikte yaklaşık 14-15 saat sürer. İkinci doğum ortalama 7-8 saat, üçüncü doğumda ise genellikle 3-5 saat sürer.
Ardından rahim ağzı yavaş yavaş genişleme gösterir. Başlangıçta 0 cm olan rahmin girişi, doğumun ilerlemesi ile birlikte 1 cm'den 10 cm'ye kadar açılma gösterir. Rahim ağzı açıklığı 10 cm'ye ulaştığında ise, artık bebeğiniz doğmaya hazır demektir. Rahim ağzının açılması, 'dilatasyon' adı ile tanımlanmaktadır.
Normal doğum yapmış olan anne, doğumdan sonraki birkaç saat içerisinde kendine gelebilir ve doğumdan uzun bir vakit geçmesine gerek kalmadan bebeğini emzirmeye başlayabilir. Normal doğumdan sonra annenin yaklaşık 1 gün boyunca hastanede istirahat etmesi ve gözlemlenmesi gerekir.
Çatı muayenesi ağrılı bir muayene değildir. Hamileliğin son haftalarında vajina dokusunda esneme olduğu için gebe olmayan kadınlara göre daha rahat bir şekilde vajinal muayene yapılabilir.
Uzmanlar tarafından vajinal yol ile yapılır ve herhangi bir risk taşımaz. Çatı muayenesi genelde 37. haftadan sonra yapılır. Annenin doğum yolunun vajinal yolla yapılan bu muayenesi şayet doğumun sezaryenle gerçekleşeceği kesin ise yapılmasına gerek duyulmaz.
Muayene 3 dakika kadar sürer. Doktorunuz hassas ve sakin şekilde sizi yormadan muayeneyi tamamlar.
Ayrıca NST'de sancı ve kasılmaların takibi için de kullanıldığı görülmüştür. Bunun amacı doğum sancılarının varlığını tespit etmektir. NST sancı değeri kaç olmalı sorusuna gelince, 40 mm Hg üzerinde ve en az 3 düzenli sancının 20 dakika içinde yaşanması doğumun başlamak üzere olduğuna işaret edebilir.
Fakat doğum yaparken, kadınlar 57 del kadar acı çekerler. Bu, aynı anda 20 kemiğin kırılmasına eşdeğerdir. Annenizi sevin, çünkü o Dünya'daki en güçlü insan ve bizim en güçlü destekçimiz!
UYURKEN DOĞURAN BİLE VAR
Ancak bebek, o gelmeden önce doğar. Kadın, uyurken doğurmuştur. Bunun farkına ancak, 5 yaşındaki kızının uyandırmasıyla varır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri