Çocuklarda ve yetişkinlerde üst solunum enfeksiyonu, genellikle rinovirüsler sonucu oluşur. Soğuk algınlığı ve nezleye de yine en çok rinovirüsler sebep olabilir. Rinovirüs dışında üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan diğer virüslerden bazıları ise influenza, koronavirüs ve adenovirüstür.
Çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmek farklı hastalıklara işaret edebiliyor. Bu kişilerde kronik hastalık ve alerji taraması yaptırmak büyük önem taşıyor. Alerji dışında vitamin eksiklikleri de üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor.
Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Belirtilere yönelik ilaçlar verilir. Ağrı ve ateş varsa ateş düşürücü - ağrı kesici içeren şuruplar kullanılır. Burun akıntısı ve tıkanıklığına yönelik serum, fizyolojik damla ya da spreyler tercih edilebilir.
A grubu Beta hemolitik streptokoklar ile oluşan tonsillit tedavi edilmezse; akut eklem romatizması ve akut glomerülonefrit denilen böbrek hastalığına neden olabilir. Akut eklem romatizması ayrıca kalp hastalığı yönünden de en önemli risk faktörüdür.
İlgili 36 soru bulundu
Yetişkinlerde üst solunum yolu enfeksiyonunun belirtileri burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, hapşırık, hafif ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi semptomlar içerir. Bu enfeksiyonlar genellikle bulaşıcıdır ve kişiden kişiye öksürük veya hapşırık sırasında yayılabilir.
Üst solunum yollarının en önemli bakteri enfeksiyonu bademciklerin grup A beta hemolitik streptokok enfeksiyonudur, doktorunuzun uygun gördüğü antibiyotik mutlaka kullanılmalıdır. Viral enfeksiyonlar %80-90 kendiliğinden iyileşir; sadece istirahat, yeterli sıvı alımı ve beslenme, ateş düşürücü yeterlidir.
Sıcak bitki çayları: Özellikle papatya, adaçayı, rezene ve ıhlamur gibi bitki çayları, üst solunum yolu enfeksiyonlarında iyi bir tercih olabilir. Sıcak su ve tuz: Tuz, üst solunum yolu enfeksiyonlarında ağız ve boğazda bulunan iltihabı azaltır.
Hafif seyirde gelişen enfeksiyonlar karşısında dinlenme ve C vitamini takviyesi alma yeterlidir. Ancak kötüye gitmesi ve tekrar etmesi durumunda ilaç tedavisi uygulanır. Ancak kötüye giden ve tekrarlayan enfeksiyonda durumunda türe uygun ilaç tedavisi uygulanır.
Sonbahar ve kış mevsiminde en sık görülen hastalık üst solunum yolu enfeksiyonudur. Bunlar arasındaki nezle ve grip bir biri ile karıştırılmaktadır. Grip influenza adı verilen virüs kaynaklı oluşan bir enfeksiyondur.
Üst ve alt solunum yolu hastalıkları
Genel dahiliye kliniklerinin uzmanlık alanına giren bu hastalıklarda bazı durumlarda, göğüs hastalıkları ve kulak burun boğaz kliniklerine de konsültasyon yapılabilir.
Küçük çocuklar yılda ortalama 6-7 kez soğuk algınlığı geçirirler. Çocukların %10-15'i ise yılda en az 12 üst solunum yolu enfeksiyonu yaşar. Hastalığın görülmesi yaşla azalır.
Tekrarlayan enfeksiyon belirtilerin sık olması, malformasyonlar, yabancı cisim, kistik fibroz gibi altta yatan hastalıklar, nöromüsküler hastalıklar, kalp hastalıkları veya immünolojik bozukluklar gibi diğer nedenleri akla getirmelidir.
Daha çok solunum yolları enfeksiyonları şeklinde gelişen bu tekrarlayan hastalıkların birçok nedeni vardır. Hava kirliliği, krese gitme, kalabalık ortamda yaşama, yatarak biberonla beslenme gibi etkenler bu hastalıkları hazırlayan çevresel faktörlerdir. Bunların dışında bağışıklık sisteminin gelişme hızı da rol oynar.
Şüphesiz ki üst solunum yolları enfeksiyonunda doğal tedavi yöntemi olarak akıllara gelen ilk şey ıhlamur çayıdır. Göğsü ve boğazları yumuşatan, balgam söktürücü ıhlamur, nanenin nefes açıcı etkisi ile birleşerek mükemmel bir rahatlama sağlar.
Prof.Dr.İbrahim Adnan SARAÇOĞLU Resmi Web Sitesi. Kronik öksürük veya kış aylarında üst solunum yolları enfeksiyonlarına bağlı inatçı öksürüklerde ideal bir yardımcıdır. Kaynamış bir bardak sıcak sütün içerisine bir tutam (4-5 gram) hatmiden ilave edilir ve karıştırılır.
Bakteriyel bademcik iltihabı nedeniyle ortaya çıkabilecek istenmeyen durumların önlenmesi için antibiyotik tedavisinin doktor tarafından önerilen süre boyunca (genellikle 10 gün) kullanılması önemlidir. Uygun tedavi ile bademcik iltihabının belirtileri genellikle 3-4 gün içinde geriler.
Ancak bilim insanları antibiyotiklere alternatif olarak altın nanodiskler ve ışık kullanarak bakterileri saniyeler içerisinde yok edebilen bir yöntem geliştirdi. Bu yeni yöntem hastanelere yaygın enfeksiyon hastalıklarını antibiyotik ilaçlarını kullanmadan tedavi etme imkanı sağlayabilir.
Pneumoniae, B. Pertussis gibi etkenler düşünülüyorsa o zaman makrolid ( klaritromisin, eritromisin) veya azalid grubu (azitromisin) antibiyotikler başlanabilir. Kış aylarında influenza epidemilerinde, semptomları başladıktan sonraki 48 saat içinde oseltamivir, amantadin, rimantadin kullanılabilir.
Burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik ve hafif ateş olarak sıralanabilecek bu belirtilerin yanı sıra, gözlerde yanma, yaşarma ve kızarıklık da görülebiliyor.
Balgam viral nedenlerden oluştuğunda tedavisinde antibiyotik kullanılmamaktadır. Daha çok iyi beslenme, nemlendirme ve istirahat etme gibi yöntemler yeterli olmaktadır.
Bakteriyel enfeksiyonlar
Bakteriyel enfeksiyon sebebiyle oluşan geniz akıntısından kurtulmak için uzman doktor size antibiyotik, burun spreyleri, mukusu yumuşatacak nazal salin sulamaları önerebilir.
Ses telinin üzerinde olan kısımlar burun, boğaz ve gırtlak kısmı da üst solunum yolu olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri