Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
Üşümenizin nedeni herhangi bir hastalık değilse düzenli beslenme ve egzersiz oldukça faydalı olacaktır. Egzersiz kas kitlesinde artış yaparak vücudun daha fazla ısı üretmesine katkıda bulunur. Yiyecekler arasında şeker, protein ve yağ gibi 3 önemli besin grubu bulunmalıdır ve yeterli B vitamini alınmalıdır.
Hastalara gün içerisinde bol miktarda sıvı almaları, istirahat etmeleri, soğuktan korunmaları, sıcak çorba ve çay gibi sıvı gıdaların tüketimine ağırlık vermeleri ve bol miktarda C vitamini alacak şekilde beslenmeleri tavsiye edilir.
İlgili 30 soru bulundu
Hangi Vitaminlerin Eksikliği Üşümeye Neden Olur? B12 vitamini, demir, C vitamini ve folat eksikliği anemiye neden olarak çok üşümenin bir belirtisi olabilir.
Bunun sebebi kansızlık, tiroid hastalıkları, bazı hormon rahatsızlıkları, astım, kronik nezle ya da sinüzit, KOAH ve diyabet hastalığı olabiliyor. Termoregülasyon sorunu, kanser tedavisi görenlerde de karşılaşılan bir durum.
A VİTAMİNİ: Bir şey okurken gözleriniz yanıyor, saçlarınız dökülüyor, sık sık üşüme hissine kapılıyorsanız bunun başlıca nedeni A vitamini eksikliğidir. Havuç, maydanoz, ıspanak, domates ve kayısıyı bol bol yiyin.
Vücut daha soğuk bir sıcaklığa maruz kaldığında, eller ve ayaklar gibi uzak ekstremitelerdeki kan damarları daralır. Böylece bu bölgelere kan akışını azalır ve bu durum da ayakların soğuk olması ve üşümesine neden olur. Ekstremiteler, hayati işlevlere sahip organlarına en uzakta olan kısımlardır.
Soğuk eller genellikle vücudunuzun normal vücut ısısını korumaya çalıştığının bir işaretidir. Bununla birlikte, sürekli soğuk ellere sahip olmak, kan akışınızda veya ellerinizdeki kan damarlarında bir sorun olduğu anlamına gelebilir.
bağırsaklardan emilen besin maddelerinin portal ven aracılığıyla karaciğere taşınması nedeniyle yemeklerden sonra portal kan akımı artar. özellikle ağır öğünlerden sonra kan portal sistemde göllenir, böylece cildin kanlanması azalır ve üşürüz.
Genetik faktörlerin etkisi olduğu düşünülen bu titreme, ellerde ritmik ve istemsiz bir şekilde meydana gelir. Bunun yanı sıra, stres, yorgunluk, aşırı kafein tüketimi, düşük kan şekeri, ilaç yan etkileri gibi faktörler de gençlerde el titremesine neden olabilir.
Fiziki muayene; vücutta titreme hissi teşhisi noktasında önemli bir doktor muayenesidir. Titreme nedenleri tespitinde öncelikli olarak nöroloji doktoruna başvurulur.
Heyecan, stres, fiziksel yorgunluk, kan şekeri düşüklüğü, aşırı kafein alımı, ruhsal hastalıklar ellerde titreme nedeni olabilir ancak parkinson, epilepsi, Multipl skleroz, beyin damar tıkanıklığı gibi ciddi ve kronik nörolojik hastalıklar elde titreme şeklinde belirti gösterebilmektedir.
E Vitamini Eksiliği
E vitamini, antioksidan özellikleri ile bilinir ve hücre zarlarını oksidatif stresten koruyarak sinir sisteminin sağlığını destekler. E vitamini eksikliği nörolojik problemlere yol açabilir ve dolayısıyla el titremesine neden olabilir.
uygulanmadan önce ısıtılmalıdır. · Kan ve kan ürünlerini ısıtmak için; sıcak su içinde, radyatör üzerinde, soba yanında, battaniye altında, hasta/yakını bedeninde bekletme gibi ısının kontrol edilemediği yöntemler kesinlikle kullanılmamalıdır.
Sempatik sinir sisteminin uyarılması: Vücut sı- caklığı azaldığında sempatik sistem devreye girer, adrenalin ve noradrenalin hormon salgısı artar. Bu hormonlar vücuttaki kimyasal olayları hızlandıra- rak metabolizma hızını ve dolayısıyla ısı üretimini artırır. Buna kimyasal termogenez (ısı üretimi) de- nir.
Anoreksiya veya Aşırı Zayıflık. Anoreksiya veya aşırı zayıflık da koruyucu yağ tabakasının eksikliği nedeniyle üşümeye neden olan bir problemdir.
Hipertermi en sık olarak, sıcak veya nemli havaya uygun olmayan kalın giysiler giyilmesi sonucunda veya ağır fiziksel aktiviteden sonra gerçekleşir. Üşüme kasların hızlı kasılması ve gevşemesiyle kendini gösterir ve titreme şeklinde görünür.
kasların gerilmesi ile oluşur. Özellikle masa başı çalışmak, tempolu çalışma. koşulları, sedanter yaşam, stres, kambur durmak gibi.
Anemisi olan kişilerin vücutlarında kan dolaşımı zayıf olur çünkü dokulara oksijen taşıyacak kadar kırmızı kan hücresi bulunmaz. Bu sebeple el ve ayaklarda üşüme olur. Özellikle aşırı kansızlık belirtileri el ve ayakların üşümesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri