Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, aşının üretimi ve dağıtımı yapılmış tüm serilerinin geri çekildiğini duyurdu. Geri çekme nedeni olarak yönetmelikteki 2.sınıf B seviyesi referans verildi. Bu da "geçici ve tedavi edilebilir sağlık sorunlarının çıktığı ya da muhtemel olduğu durumlar" olarak tanımlanıyor.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, bir firmaya ait tetanos difteri aşılarının toplatılmasını gerektirecek istenmeyen etki bildiriminde bulunulmadığını, son denetim esnasında eksiklik görülen bazı süreçlere bağlı olarak komisyon kararıyla ilgili seriye çekme uygulandığını açıkladı.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) difteri-tetanoz aşısını toplatıyor. Çocuklar, gebeler, askerler ve acillerde uygulanan aşının üretilmiş ve dağıtılmış tüm serileri 'geçici ve tedavi edilebilir sorunlar çıktığı' gerekçesiyle geri çekiliyor.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) difteri-tetanos aşısını 23.12.2022 tarihi itibarıyla tüm sağlık kuruluşlarından toplatma kararı, kamuoyunda endişeye neden olmuştur.
Hastalığa karşı koruma sağlanması için her 10 yılda bir tetanoz aşısı yaptırılması öneriliyor. Bunun yanı sıra erken yara bakımı yapmak da tetanoz hastalığından koruma sağlar. Aynı zamanda vücut genelinde oluşan bir yara var ise mutlaka bakımı yapılmalı.
İlgili 18 soru bulundu
Aşı tetanoz hastalığının ortaya çıkmasını önler. Tetanoz aşısı yapılmazsa ne olur? Tetanoz aşısı uygulanmazsa özellikle kirli yaralanmalar sonucunda ortaya çıkan tetanoz hastalığı ölümle sonuçlanabilir.
Delinme sonucu meydana gelen yaralar ya da diğer derin kesikler, hayvan ısırıkları veya özellikle kirlenmiş yaralar tetanoz enfeksiyonu riskini artırır.
• TETANOZ AŞISININ YAN ETKİLERİ
- Enjeksiyonun planlandığı gün iyi hissetmeme. Aşılar dâhil olmak üzere herhangi bir ilaçla yan etki gelişme riski olabilir. Bunlar genellikle hafiftir ve kendiliğinden kaybolurlar. Ciddi reaksiyonlar da mümkündür ancak nadirdir.
TİTCK tarafından geri çekme işlemi başlatılan "Tetadif 0,5 ml IM Enjeksiyonluk Süspansiyon" isimli ürünün erişkinlere uygulanan tetanos difteri aşısı ve teknoloji transferi desteği sağlanarak Türkiye'de ilk aşamadan itibaren üretilmeye başlanmış ilk aşı olduğu ifade edildi.
Tetanoz aşılarını zamanında yaptırmak tetanozdan korunmanın en iyi yoludur. Çocukluk çağı aşılarını olmuş bir kişinin, hastalığa karşı korunması için 10 yılda bir veya tetanoz şüphesi oluşturacak bir yara, çiziği vb. olması durumunda aşılanması gerekir. Ayrıca erken ve iyi yara bakımı da enfeksiyondan koruma sağlar.
Erişkin Tip Tetanoz Aşısı:
Daha önce aşılanma durumu kayıtlı olmayan tüm erişkinlerin 3 doz eişkin tip difteri-tetanoz (Td) aşısı ile aşılanarak primer aşılamalarının tamamlanması gerekmektedir Primer aşı serisi tamamlanan tüm yetişkinlere 10 yılda bir Td aşısı uygulanmalıdır.
Hastalıktan korunmanın en kesin yolu ise kişilerin tetanoz aşısı yaptırmalarıdır. Yetişkin, çocuk ve hamile bireylere tetanoz aşısı kolaylıkla yapılabilmektedir. Tetanoz aşısı aşı merkezleri ve sağlık ocaklarında koldan uygulanır. Tetanoz aşısının koruma süresi sınırlıdır.
Temel olarak tetanoza karşı geliştirilmiş 2 farklı aşı çeşidi bulunur. Bu aşılar farklı hastalıklara karşı da koruma sağlayan aşılardır: Tdap aşısı; difteri, tetanoz ve boğmacaya karşı, •Td aşısı ise difteri ve tetanoza karşı bağışıklık sağlar.
- Tek doz ile tetanoz aşısının koruyuculuk süresi bulunamaz. - 2. doz tetanoz aşısı ise 1 ila 3 yıl arasında koruma sağlar.
Aşı veya aşı içeriklerine karşı ciddi alerjik reaksiyon (anaflaksi) öyküsü olanlara tekrar difteri aşısı yapılmamalıdır. Orta veya ağır akut hastalığı olanlarda aşı ertelenmelidir. Ancak hafif hastalıkta aşı yapılabilir. Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ve gebeler difteri aşısı olabilirler.
Ameliyat yaraları, damardan ilaç kullanımı, yaralanmalar, sıyrıklar, açık yaranın etraftan bulaşması, deri yaraları, hayvan ısırıkları, diş enfeksiyonları, piercing ve dövme gibi durumlar bakterinin vücuda girmesine neden olur.
William Schaffner, “Tetanoz bakterileri vücuda açık ve derin yaralar yoluyla bulaşabiliyor. Tehlikeli olan, yaranın kendisidir. Paslı olsun olmasın, üzerindeki bakterilerle cilde nüfuz eden ve bakterilerin vücuda girmesini sağlayacak bir tünel oluşturan herhangi bir nesne tetanoza yol açabiliyor.” diyor.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, bir firmaya ait tetanos difteri aşılarının toplatılmasını gerektirecek istenmeyen etki bildiriminde bulunulmadığını, son denetim esnasında eksiklik görülen bazı süreçlere bağlı olarak komisyon kararıyla ilgili seriye çekme uygulandığını bildirdi.
Tetanoz aşısını zorunlu olarak yaptırması gerekenlerin ise aşısını kendi imkanları eczaneden temin etmeye çalıştığını aktaran Uğur, şöyle devam etti: “Yurttaşın 88 TL'lik aşıyı alabilme gücü varsa aşıya ulaşabilmektedir ancak eczanelerde de aşı bulunmamaktadır.
Çocukluk döneminde, altıncısı ergenlik döneminde olmak üzere beş doz önerilir. Üç dozdan sonra, hemen hemen herkes başlangıçta bağışıktır, ancak bağışıklığı sürdürmek için her on yılda bir ek dozlar önerilir. Aşıları güncel olmayan kişilere bir yaralanmadan sonraki 48 saat içinde bir destekleyici aşı yapılmalıdır.
Öldürücü olan tetanoz hastalığından korur. Gebelere uygulanmasıyla doğumdan sonra yenidoğan bebeğin tetanozunu önler. Sakatlık ve ölüme neden olan çocuk felci hastalığından korur. Tek bir çocuk felci vakası bile salgınlara neden olabilir.
İlköğretim 8.sınıfta okullarda uygulanan Td aşısı 1 Temmuz 2007 tarihinde doğanlardan başlamak üzere 13 yaşına (156.ay) girmiş olan tüm çocuklara Aile Hekimliği Birimlerinde uygulanacaktır. Yeni uygulama 1 Temmuz 2020 itibarıyla başlayacaktır.
En fazla görülen ilk belirti çene kaslarında spazmdır (kasılma). Bundan başka; baş ağrısı, ani ve istemsiz kas kasılmaları (en sık midede), bütün vücutta ağrılı kas sertliği, yutkunma sorunları, nöbetler, ateş ve terleme, yüksek kan basıncı ve kalp atışında hızlanma görülür.
Örneğin, yüzeyel bir sıyrık, ne kadar geniş olursa olsun tetanos ihtimali taşımaz da, ayağın altına batan bir çivi ya da sivri bir başka cisim, bu yönden daha büyük risk yaratır.
Evde beklemiş, kullanılmamış bıçak bile böyle bir temas olduysa eli kestiği zaman tetanos bulaştırması açısından risk oluşturur. Biz bunları kirli yaralar olarak adlandırıyoruz. Ev içindeki aletlerle kesilen yaralarda bile risk olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri