İncir üretiminde birinci sırada yer alan Türkiye incirlerinin çoğunluğunu Ege Bölgesi'nde gerçekleştirmektedir. Bu bölge üzerinde özellikle İzmir ve Aydın illeri incirin anavatanı olarak bilinir. Dolayısıyla dünyadaki en iyi incir Ege'nin dağlık arazilerinde doğal olarak yetişmektedir.
Son on yıllık ortalamaya göre Türkiye, 260 bin ton ile incir üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Türkiye'yi Mısır, Cezayir, Fas, İran, Suriye, İspanya, ABD gibi ülkeler takip etmektedir.
Sümerler ve eski Mısırlılar zamanında da yetiştirildiği bilinse de, Anadolu toprakları incirin anavatanı olarak kabul edilmektedir.
Aydın ve incir birbirinden ayrılamayan iki isim, öyle ki meyve ilin simgesi hâline gelmiş. Ülkemizin ihraç ettiği incirin %65'i Aydın'da üretiliyor.
Tüketim tercihinize göre en iyi incir fidanları aşağıda belirtilmiştir. -İzmir bardacık inciri tercih edilebilir. Taze tüketimde siyah incir fidanı olarak; -Bursa siyahı Dürdane incir Fidanı tercih edilebilir.
İlgili 38 soru bulundu
İncir, dutgiller familyasından olan, Doğu Akdeniz ve Güneybatı Asya bölgelerinde yetişen bir ağaç türüdür. İncirin kendi içinde yaklaşık 800 çeşit türü bulunmaktadır.
İncir nereden alınır sorusunun ilk karşılığı Aydın'dır. İncir yetiştiriciliği için en uygun yerler Küçük Menderes ve Büyük Menderes havzaları arasındaki Nazilli, İncirliova, Germencik, Atça, Tire ve Torbalı ilçeleridir. Bu bölgeler, dünyanın en kaliteli ve lezzetli incirlerinin yetiştirildiği yerlerdir.
İncirin başkenti Aydın'da hasat heyecanı başlarken, özenle toplanan 'sarı lop' ve 'Bursa siyahı' cinsi incirler tüketiciye ulaştırılmaya başlandı. Bölgenin en önemli ihracat ürünü olan incirde bu sezon yaklaşık 25 bin ton rekolte bekleniyor. Aydın'ın tadıyla damaklarda iz bırakan lezzeti İncirin hasat zamanı başladı.
Ege Bölgesi incir yetiştiriciliğinde öne çıkan bölgeler arasındadır. Bu bölgede de İzmir ve Aydın illeri yoğun şekilde incir tarımının yapıldığı şehirlerdir. Bu iki yerleşim yerini Bursa ili takip eder. İncir daha çok Akdeniz ve Batı Asya ülkelerinde yetiştirilen ve talep gösterilen bir meyvedir.
İncir üretim alanında %71,6'lık paya sahip olan Aydın 373 bin da alan ile birinci sırada yer almaktadır.
İncir ağacının kökleri yayılma eğilimde olduğu ve çok güçlü olduğu için önüne ne çıkarsa parçalar. Bir evin yakınına dikilirse evin temellerine zarar verebilir. Bu sebeple eskiler bu tabiri bulmuştur.
evlerinin ve yaşam yerlerinin oralar olduğu söylenir. durumları da yüksektir. yeri kırılır, çünkü incir ağacı cinlerin uğrak yer ve evidir.
İncirin anavatanı Anadolu ama tarihöncesi zamanlarda Doğu Akdenize ve Arap Yarımadası'na da yayılmış. Bu topraklarda yetişen ve adını Karya bölgesinden alan Ficus carica, yani siyah incir, antik uygarlıklarda bolca tüketilen bir meyveydi. İnsanın evriminde de çok önemli bir rolü var incirin.
İncirin en çok yetiştirildiği yerler Aydın'a bağlı Germencik ve İncirliova ilçeleridir. Bunun dışında Ege bölgesinde yer alan İzmir, Deniz, Afyon ve Denizli'de bir yıl içerisinde 50 bin tonun üzerinde incir yetiştiriliyor.
Dünya incir üretiminde ve ihracatında birinci sırada yer alan Türkiye, 2020 yılında 21 bin tonluk yaş incir ihracatının %53,6'sını Almanya, Rusya Federasyonu ve Hollanda'nın yer aldığı üç ülkeye yapmıştır.
Ortalama olarak bir incir ağacı 40-50 yıl yaşar. Bu zamanın uzaması da kısalması da ağacın bakımına bağlıdır. İncir ağacı fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 774 67 77 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0542 827 69 47 numaralı whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz.
Koyu mor renkli bir dış kabuğu, kırmızı et rengi ve iri boyutlu (55–65 mm genişliğe sahip) bir incirdir. Bursa İlinde yetiştirilmekte ve taze olarak tüketilmektedir.
Mor incir çeşitleri arasında konumlanan Mor güz inciri Ege Bölgesi'nde yer alan Aydın ve İzmir illerinde yetiştirilmektedir.
Patlıcan incir Karadeniz bölgesine has bir çeşit olup meyvesi siyah, çatlamaya karşı hassas lezzeti güzel olan bir çeşittir.
Bursa'da yetişen ve 'dünyanın en güzel inciri' olarak anılan siyah incirin Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda başta olmak üzere 44 ülkeye ihraç ediliyor. Almanya'da Türkiye incirinin tanesi, bir gram altın fiyatına satılıyor.
İncir, dut familyası'ndaki küçük ağaç türleri olan Ficus caricanın yenilebilir meyvesidir. İncir, Akdeniz ve batı Asya'ya kadar yerlisi ağacı olup eski zamanlardan beri yetiştirilir. Şimdi hem meyvesi hem de süs bitkisi olarak dünya çapında yaygın olarak yetiştirilir.
İncirin botanik ismi "Ficus carica" dır. Adını Ege Bölgesindeki antik yerleşim alanı "Caria"dan alan incir Anadolu ve Ege'de binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir.
Dünyada sadece Bursa'nın 40 köyünde yetişen siyah incirinin hasadı başladı. Bursa'dan dünyanın bir çok ülkesine ihraç edilen siyah incir ülkemize ciddi anlamda döviz girdisi sağlıyor. Bursa'dan dünyanın bir çok ülkesine ihraç edilen siyah incir ülkemize ciddi anlamda döviz girdisi sağlıyor.
Aydın – İzmir bölgesi Türkiye'nin en iyi incir ve kuru incirlerinin yetiştiği bölgelerdir. Sadece Türkiye'nin değil dünyanın en iyi kuru incirleri bu bölgede yetişmektedir. Aydın'a bağlı Nazilli ilçesinden, İzmir'e bağlı Torbalı ilçesi arasında bulunan bölgeler kuru incir üretimi için en ideal alanlardır.
Çünkü bizim ülkemizde incir biterse dünyada da biter. Üretmiş olduğumuz kuru incirin büyük bölümünü dünyaya ihraç ediyoruz. Diğer ülkelerden kuru incir için müthiş bir talep olduğu için ülkemizde bulunan incir fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri