Başkaca bir ülkenin vatandaşlığına sahip olsalar dahi uyruğu Suriye olan kişilerin Türkiye'de taşınmaz mal edinmesi mümkün değildir. Hatta Suriye uyruklu kişinin sonradan Türk vatandaşlığı kazanması dahi bu durumu değiştirmemektedir.
2644 numaralı Tapu Kanunu'nun 35. maddesine göre yabancı uyruklu kişiler, yasal sınırlamalara uymak kaydıyla Türkiye'den ev satın alabilirler. Yabancıların gayrimenkul satın almaları için Türkiye'de oturum iznine sahip olmaları gerekmemektedir.
Suriye'nin İdlib kentinde inşa edilen briket evlerin teslim törenine katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Sizi zulme teslim etmeyeceğiz. Kardeşliğimizi kıyamete kadar devam ettireceğiz" dedi. Soylu, Türkiye'de yerleşik bulunan Suriyeli bir milyon kişiye evler yapılacağını aktardı.
Hukukçu Ruşen Gültekin, 1927 sayılı Mukabele-i Bilmisil Kanunu ile Suriyelilere taşınmaz satılamayacağını söylerken, hukukçu Kiraz, kimilerin nasıl aldığını anlattı. Suriye dışında Türkiye'nin mülk satmadığı diğer üç ülke hangileri? Artan fiyatların ardından yabancılara konut satışı ülkede polemik konusu oluyor.
İçişleri Bakanı tarafından 15 Nisan 2023 tarihinde bir televizyon programında yapılan açıklamada 230 bin 998 Suriyeliye Türk Vatandaşlığı verildiği belirtilmiştir. Bu kişilerin 130 bin 914'ü reşit, 100 bin 84'ü ise çocuktur.
İlgili 26 soru bulundu
Türkiye'deki Suriyelilerin çoğu "geçici koruma" denen bir statüyle ülkede bulunuyor. Bu statü, onlara ya da çocuklarına vatandaş olma hakkı tanımıyor.
İstanbul, yarım milyonu aşkın kayıtlı Suriyeli ile Türkiye'de en büyük Suriyeli nüfusuna sahip şehri oluşturmaktadır. İstanbul'un Sultanbeyli, Sultangazi, Bağcılar, Esenler ve Fatih ilçeleri Suriyeli nüfusu yoğun olarak tanımlanmıştır. İstanbul'u Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep, Mersin ve Adana takip etmektedir.
Yabancı uyruklu kişilerin, Türkiye'den taşınmaz satın alabilmesi 2644 sayılı Tapu Kanununun 35. ve 36. maddelerinde düzenlenmiştir. Taşınmaz mülk alabilmeniz için, Türkiye'de ikamet izninizin olması şartı aranmamaktadır. Yani ikamet izniniz olmasa bile taşınmaz mülk satın alabilirsiniz.
Kanuna uygun taşınmaz satın alan yabancı Türkiye'de bulunan taşınmazı üzerinde rehin hakkı tesis edebilir, taşınmazı kiraya verebilir veya satışını yapabilir.
2644 sayılı Tapu Kanunu'nun Mayıs ayında yürürlüğe giren 6302 sayılı Kanun ile değişik 35. Maddesi uyarınca, yabancı uyruklu gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz edinmesinde karşılıklılık şartı aranması uygulaması terk edilmiştir.
240 bin konut yapılacak
Yatırımlar gönüllü geri dönüşlerin de yolunu açtı. 554 bin Suriyeli vatanlarına geri döndü. Bu sayıyı artıracak yeni projeler de hazırlandı. Onlardan en önemlisi bütün maliyeti Katar Devlet Kalkınma Fonu'nun üstlendiği 240 bin konutluk proje.
AFAD Başkanlığımız koordinasyonunda STK'larımızın desteğiyle, Suriye'deki 284 farklı noktada projelendirilen, 86 bin 481 briket evin, 68 bin 713'ü tamamlandı. Tamamlanan briket evlere bugüne kadar 64 bin 97 aile yerleşti. Yıl sonu hedefimiz 100 bin briket ev.”
Geçici Koruma Kimlik Belgesi olmayan hiçbir Suriyeli Türkiye'de hak ve hizmetlerden faydalanamaz. Suriyeliler vergi vermiyor. Suriyeli iş yeri sahiplerinin vergi konusunda muafiyetleri veya ayrıcalığı yoktur. Ayrıca, ilgili birimler tarafından gerekli vergi denetimleri düzenli olarak yapılmaktadır.
Türkiye'de konut kiralayabilir miyim? Türkiye'de yasal olarak bulunan yabancı uyruklu kişiler konut kiralayabi- lirler. Kiralama işlemlerini tamamlayabilmek için geçerli bir kimlik belgesi göstermeniz gereklidir.
TÜRKİYE'DE OTURUM İZNİ
SURİYE vatandaşının Türkiye'de sahip olduğu çalışma izni veya çalışma izni muafiyet belgesi, oturum izni yerine sayılır. Türkiye'de, vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak SURİYE vatandaşlarının oturum izni almaları zorunludur.
En az 400 bin dolar değerinde bir gayrimenkulü satın alarak bunun 3 yıl boyunca satılmayacağını tapu kaydına şerh vererek taahhüt eden yabancının Türk vatandaşlığını kazanmasına “400 bin dolara gayrimenkul alarak Türk vatandaşlığının kazanılması” denir.
Tapu amaçlı ikamet izni alabilmek için İstanbul Ankara Bursa İzmir Antalya gibi 30 büyük şehirde en az 75 bin dolar küçük şehirlerde ise en az 50 bin dolar değerinde bir konut satın almanız gerekiyor.
Gayrimenkulün fiyatı Gayrimenkul Değerleme Raporu ile belgelenerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilir. Bakanlığın onaylaması sonrası yine bakanlığın talebi üzerine üç yıl satılamaz şerhi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından konur.
Türkiye'de oturma izni olmayan yabancıya ev kiralama ne yazık ki yasal olarak mümkün değil. Evinizi kiraya vereceğiniz yabancı uyruklu kişinin mutlaka aşağıdaki oturma izinlerinden birine sahip olması gerekiyor: Kısa dönem ikamet izni. Aile ikamet izni.
Ev Alırken İkamet İznine Sahip Olma Şartı Yoktur
Yabancılar geçerli bir oturma iznine sahip olmasa bile ev satın alabilmektedir. Türkiye'de yabancıların vatandaşlık hakkı kazanmak amacıyla ev almasının farklı kriterleri bulunur. Taşınmaz mülkün değerinin en az 400.000 Amerikan Doları tutarında olması gereklidir.
Türkiye'den ev ve arazi satın alma hakkını haiz olan ülke vatandaşları sınırlıdır. Her ülke vatandaşı söz konusu hakka sahip değildir. Türkiye'den taşınmaz satın alacak kişi eğer gerçek kişi ise bu durumda kişinin vatandaşlığı, Cumhurbaşkanı tarafından izin verilen vatandaşlıkta olması şarttır.
Türkiye'de yabancılara konut satışı teşvikler sayesinde son yıllarda hızla artıyor. Kimisi yatırım, kimisi de vatandaş olmak için gayrimenkul alıyor. Son düzenlemeyle 400 bin dolar değerinde gayrimenkul satın alan yabancılar, doğrudan Türk vatandaşlığına başvurma hakkı kazanıyor.
- Öncelikle bu yerleşim yerleri yabancılar için kayda kapatılıyor. Yine Suriyeli nüfusun yoğun olduğu 16 il (Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova) her statüden tüm yabancıların başvurularına kapatıldı.
Türkiye'de 10 milyon Suriyeli olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri