Kabınızın kapağı kapalı olsun ve buzdolabında en az 2 saat en fazla 1 gün etinizi dinlendirin. Pişirmek için; tavaya yağ koymayın. (Yapışmaz tava veya döküm tava kullanın.)
Asit oranı yüksek bir marine sosu hazırladıysanız etinizi en fazla 2 saat bekletmelisiniz. Antrikot etinizin marinasyon süresi minimum 2 saat, maksimum 24 saat olarak düşünmelisiniz ve bu sürede mutlaka buzdolabında bekletmelisiniz.
Kesimden sonraki sertlik 1 gün sürer ve buna rigor mortis denir. Sonraki süreç laktik asidindir, bu da 21 gündür. Eğer eti bozmadan 21 gün dinlendirebilirseniz, 21inci gün sonunda etiniz pamuk gibi olacaktır. Yani laktik asid mücadeleyi 21 gün sonra bırakıyor..
IZGARA/TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya/ızgaraya etinizi koyun. Mühürleme yöntemiyle, 1'er dk kadar her yüzünü yüksek ateşte pişirin. Pişirme süresi, dilimli antrikotun kalınlığına bağlı olarak değişecektir. 1,5 parmak kalınlığında antrikot ortalama 3 dk'da orta iyi derecesinde pişmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Dana antrikot mühürlendiğinde tavadan ayrılacaktır. Diğer yüzünü çevirme zamanı da bu zamandır. Etin ikinci yüzü de tavadan ayrıldığında et yenmeye hazır demektir. Pişmesinin ardından etinizi tahta bir altlık üzerinde, üzerine taze çekilmiş karabiber ve kaya tuzu ekleyerek servis edebilirsiniz.
Antrikot. Yüksek kaliteli biftek türlerinden biri olan antrikot dananın sırt bölgesinden elde ediliyor. Yağlı ve yumuşak yapısı sayesinde mangalda pişirmeye de uygun.
Kesim alanından kanlar içinde gelen etlerin mutlaka hava alan bir kapta 4-5 saat veya mümkünse 1 gün dinlendirilip, etin yemeklik parçalanmasından evvel 40 dereceye kadar olan vücut ısısını 14 dereceye kadar azaltmak gerekir. Etler piştiği zaman ancak bu şekilde lokum gibi olur.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Çok pişirme durumunda, özellikle etin içindeki tüm sıvının kuruması, hem etin daha kuru ve sert, tabiri caizse kayış gibi olmasına sebep olacak, hem de lezzetin en önemli parçası olan suyu da yok edecektir. Etin daha sulu olması için yapılabilecek bir şey de, pişirmeden bir saat önce etin üzerine tuz serpmektir.
Antrikot, kontfile ve bonfileye göre daha sert bir ettir. Hayvanın üst sırt bölgesinden elde edilir. Bu etlerin sertlik derecesi farklı olduğu için de pişirme süresi ve lezzetlendirme tekniği farklıdır. Antrikot diğer et türlerine göre daha sert bir yapıya sahiptir.
Antrikot ise dananın göğüs omurları üstünden boynuna doğru uzanan et parçasıdır. Bonfilenin üzerinde yer alan kısım kontrfile olarak adlandırılır ve genellikle antrikot ile birlikte servis edilir. Özetle antrikot da bonfile de birer biftek çeşididir.
Mühürledikten sonra etinizi fırına verin
Az pişmiş bir et için 4 dakika, orta pişmiş için 6 dakika, çok pişmiş bir et elde etmek için ise 10 dakika fırında pişirmeniz yeterli olacaktır. Daha uzun süre ya da daha kısa süre pişirirseniz etiniz ya çok az pişmiş kalacaktır ya da çok sertleşecektir.
Öncelikle uygulayacağınız yönteme göre etinizin çözülme süreci değişebilir. Uzmanların göre, et dışarda değil de buzdolabının içinde çözülmeye bırakılmalıdır. Bu yöntemin uzun süren fakat daha sağlıklı bir yöntem olduğunu belirtiyorlar. Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür.
Kabınızın kapağı kapalı olsun ve buzdolabında en az 2 saat en fazla 1 gün etinizi dinlendirin. Pişirmek için; tavaya yağ koymayın.
Bonfile ya da antrikot nasıl saklanır? Bonfile ya da antrikot benzeri bir et kullanacaksanız etinizin buzlukta yer kaplamasını önlemek açısından mutlaka bir et döveceği yardımıyla incelterek buzdolabı poşetine koymanızı öneririz. Böylelikle tüketmek istediğinizde buzları da rahatlıkla çözünecektir.
WET AGED YANİ 'ISLAK DİNLENDİRME'...
Bu dinlendirme şeklinde etler vakumlanarak özel dolaplara koyuluyor ve üzerlerine tarih yazılıyor. Bu ayrıntı önemli çünkü et 7-14 gün arası dinlendiriliyor. Sonra kullanılması gerekiyor.
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Bonfileyi ateşte mühürlemeden önce tuz, karabiber ve diğer baharatı tüm yüzeye serperek ekle. Böylece et pişerken suyunu salmaz ve yumuşaklığını korur. Mühürleme işleminden sonra bonfileyi ateşten hemen almadan istenen pişirme derecesine göre 5-12 dk kadar daha pişir.
Kuşbaşı ve bifteği buzdolabında 3-5 gün, dondurucuda 6-12 ay saklayabilirsiniz. Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Dengeli bir beslenme programında günlük 2-3 porsiyon kadar et grubu besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Kırmızı et ise haftada en az iki kez tüketilmeli. Etin besin değerlerinden maksimum fayda sağlayabilmek için ise yanında mutlaka yeşil yapraklı besinler yer almalı.
Et, buz dolabında 0-2 santigrat derecede 6 gün, buzlukta bir iki hafta saklanabilir. Et kıyma haline dönüştürülmüşse bu süre en fazla 3 gündür. Derin dondurucu da ise yani eksi 18 derecede en fazla 3 ay saklanmalı. Taze et hazmı zor olduğundan 24 saat bekletildikten sonra tüketilmesi önerilir.
Antrikotu fırına atmadan yalnızca tavada pişirmek istiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey zeytinyağı, tuz ve karabiberle marine etmektir. Daha sonra ısınmış döküm tavada, yüksek ateşte her iki tarafını da 2 dakika pişirin. Pişen eti bir süre dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Etin Görünümü: Etin rengi açık ya da biraz koyu kırmızı olabilir. Et toplu ve diri durmalı; kendini bırakmış, dağınık şekilde ya da üzerinde lokal morarmalar olmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri