Hamid Tayyib AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suriyelilere zekat verilebilir.
Alevîler, mallarından ihtiyaç sahiplerine sadaka da vermektedirler (Yıl- dız, 2004). Sivas, Amasya ve Tokat Alevîleri üzerine yapılan araştırmalar, Alevîlerin yukarıdaki görüşler çerçevesinde zekâta yaklaştıklarını göstermiştir. Bulgulara göre Alevîler devlete verilen vergiyi zekât şeklinde algılamaktadırlar.
Fakir olan kardeşe zekât verilebilir.
-Cemaatlere ya da müesseselere zekât verilmez.
Aldıkları zekât ve fitreleri bir fonda toplayıp bunu yalnızca Tevbe suresinin 60. ayetinde belirtilen yerlere sarf ettikleri bilinen ve kendilerine her bakımdan güvenilen kimseler eliyle yönetilen dernek, kurum ve yardımlaşma fonlarına zekât ve fitre verilmesinde dinen bir sakınca yoktur.
İlgili 42 soru bulundu
9 (631) yılında inen Tevbe sûresinin 60. âyetinde, “Sadakalar (zekâtlar) Allah'tan bir farz olarak fakirlere, miskinlere, zekât işinde çalışanlara, kalpleri İslâm'a ısındırılacak kişilere, kölelere, borçlulara, Allah yolunda olanlara ve yolda kalmışlara aittir” buyurularak zekâtın verileceği sekiz sınıf ayrı ayrı ...
Aldıkları zekât ve fitreleri bir fonda toplayıp bunu yalnızca Tevbe suresinin 60. Ayetinde belirtilen yerlere sarf ettikleri bilinen ve kendilerine her bakımdan güvenilen kimseler eliyle yönetilen dernek, vakıf, kurum ve yardımlaşma fonlarına zekât ve fitre verilmesinde dinen bir sakınca yoktur.
AFAD ZEKÂT HESAP BİLGİLERİ
Hayırsever vatandaşlarımızdan gelen yoğun talepler doğrultusunda Zekât alabilecek afetzedelerin başta kalıcı konut olmak üzere tüm ihtiyaçlarında kullanılmak için “Zekat” hesapları açtırılmış olup IBAN bilgileri aşağıda belirtilmektedir.
Talebelere Zekât Verilir mi? Kur'ân-ı Kerîm'de zekât verilecek zümreler arasında zikredilen 'Allah yolunda bulunanlar' ifadesi, ilim talebelerini de kapsamaktadır.
Bu itibarla, belirli şartları taşıyan Müslümanların yükümlü oldukları zekât ve fıtır sadakasının, Kur'ân-ı Kerîm'de Cenâb-ı Hak tarafından belirlenen yerler dışında herhangi bir yere verilmesi veya cami, köprü, yol, okul, yurt, suyolu vb. hayır işlerine sarf edilmesi fakihlerin çoğunluğunca caiz görülmemiştir.
Zekat veremeyeceğimiz yakınlarımız arasında; annemiz, babamız, karımız veya kocamız yani eşimiz, kız çocuğumuz, erkek çocuğumuz, kız çocuğumuzdan dünyaya gelen erkek ya da kız torunumuz, erkek çocuğumuzdan dünyaya gelen kız ya da erkek torunumuz, dedelerimiz ve ninelerimiz yer alır.
Kardeşe fitre ve zekât verilir mi sorusu beraberinde dinen vacip olan durumlarında öğrenilmesini sağlamaktayız. Genel bakımdan muhtaçlık yaşayan kardeşe fitre ve zekât verilmektedir. Bu durum dini açıdan bu şekilde yorumlanmaktadır.
Bu bakımdan zekât hususunda usûl ve furû' ile ilgili böyle bir ölçü getirilmiştir. Yalnız anne, -eğer baba hâlâ hayatta olup çocuklarına bakmakla yükümlüyse- çocuklarına ve torunlarına bakmakla yükümlü olmadığı için zekâtını bunlardan muhtaç olanlara verebilir.
- Namaz kılmayan birisine zekat verilmez deniyor.
Ayrıca zekât verilecek kişi, bu şartları taşısa bile zekât mükellefleri; 1) ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, 2) oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına, 3) Müslüman olmayanlara, 4) karı-koca birbirlerine zekât veremez.
Zamanında zekâtını vermeyen bir kişi, daha sonra fakir düşer ve zekât borcunu ödemeden ölürse zekât sorumluluğundan kurtulamaz. Bu durumdaki kişi mirasçılarına, zekât borcunu ödemeleri hususunda vasiyette bulunmalıdır. Şâyet vasiyet etmeden ölürse günahkâr olur.
Evet. Hafızlara zekat verilebilir zira İmam-ı Rabbani (k.s) buyurmuşlardır ki; “ilim talebelerine verilen zekatin iki kat ecri vardır.
Zekat kimlere verilmez?” sorularını Necmettin Nursaçan Kur'an-ı Kerim ışığında yanıtladı. Nursaçan, kişinin annesine, babasına, dedesine, çocuklarına, torunlarına ve eşine zekat veremeyeceğini, kardeş, yeğen, amca, hala, teyze gibi akrabalara zekat verilebileceğini belirtti.
Müslüman kişi ayrıca, sadaka-i cariye olarak da bilinen sadaka çeşidiyle okul, cami, mescit, medrese, hastane, köprü, çeşme, su kuyusu, gibi kalıcı eser olarak devamlılığı olan inşaatları yapıp hayata kazandırarak da tüm Müslümanların hizmetine sunabilir.
Yine asli ihtiyaçlara harcanan para olduğundan da gerekmemesi gerekir. -Ev gibi, araba gibi asli ihtiyaçlara zekât düşmez. Bu ittifak mahallidir.
Fitre nedir? Ramazan ayının sonuna yetişen, zekat vermekle yükümlü her hür Müslüman'ın vermesi gereken bir sadakadır.
Kişi, kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür (Kâsânî, Bedâî', 2/70). Buna karşılık kişinin ana-babası, büyük çocukları, karısı, kardeşleri ve diğer yakınları için fitre ödeme zorunluluğu yoktur (Kâsânî, Bedâî', 2/70,72).
Zekât ve fıtır sadakasının, tüzel kişilere, binalara, camilere veya kuyu gibi yapılara verilmesi durumunda temlik gerçekleşmiş olmaz. Bu bilgilere göre, su kuyusu açılması için bir hayır kurumuna bağışta bulunmak zekât yerine geçmez. Bu tür faaliyetler zekât dışındaki hayır ve hasenattan karşılanır.
Zekât, gıda ve giyim eşyaları gibi mallardan aynî olarak verilebileceği gibi para, döviz, altından da nakdî olarak verilebilir.
LÖSEV | Bağış * Fitre, Zekat ve Fidye bağışlarınız doğrudan ailelerimize maddi ve gıda yardımı olarak ulaştırılmaktadır. Başka amaçlar için kullanılmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri