Nüfus cüzdanı veya kimlik kartı • Eski sürücü belgesi • Sürücü sağlık raporu • Son altı ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf • Kan grubu kartı (sağlık raporunda yer almıyorsa) • 13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL vakıf payının yatırılması • Ücretler ile ilgili ayrıntılı bilgi “randevu.nvi.gov.tr” ...
Yenileme veya kayıp nedeniyle yeni ehliyet çıkaracak olanlar için: Nüfus cüzdanı, pasaport veya avukatlık belgesi, eski sürücü belgesi, sürücü sağlık raporu, sürücü belgesi için anlaşmalı bankalara yatırılan tutarın makbuzu, 2 adet biyometrik fotoğraf ve kan grubunu belirten belge.
Ehliyet için Gerekli Evraklar
Nüfus Cüzdanı 2 Biometrik Fotoğraf. Öğrenim Durum Belgesi(E-Devlet üzerinden alabilirsiniz) Sağlık Raporu(Aile Hekiminizden alabilirsiniz)
İlgili 43 soru bulundu
Ehliyet Yenileme Ücreti Nasıl Yatırılır? Kimlik ve ehliyet yenileme ücreti vergi dairesi müdürlüklerine fiziki başvuru ile ödenebileceği gibi internet üzerinden de yapılabiliyor. Ayrıca Akbank, ING Bank, Garanti Bankası, Ziraat Bankası gibi 12 farklı bankaya ait internet bankacılık sistemi üzerinden yapılabiliyor.
Sertifikanız elinize ulaşır ulaşmaz, emniyet müdürlüğünden randevu almanız ve daha sonra sertifikanız ile sizlerden istenen belgeleri götürmeniz gerekir. Bu işlemleri tamamladıktan sonra sürücü kimlik kartınız bulunduğunuz adrese 15 gün içinde teslim edilir.
Sürücü belgeleri artık Nüfus Müdürlüklerince verilmektedir!
Başvurunun ilk aşamasında “Başvuru Türü” olarak “Sürücü Belgesi” seçeneğini seçiniz. Devamında Ad, Soyad, T.C Kimlik No, Doğum tarihi bilgilerini giriniz ve Güvenlik kodunu doğrulayınız. Açılan ekran üzerinden İL ve İlçe seçmeniz gerekiyor.
SÜRÜCÜ BELGESİ (EHLİYET) BAŞVURUSU
Randevu günü/saatinde, İlçe Nüfus Müdürlüğüne giderek, sıramatikten SIRA NUMARASI alarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. NOT: Sürücü belgesi bilgilerinin, T.C. Kimlik kartına yazdırılması işlemi için de randevu almak gereklidir.
Ehliyet yenileme başvurusu yapmak ve ehliyetini yenilemek için atman gereken ilk adım; “Sürücü olur” sağlık raporu almaktır. Ardından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden online olarak ya da ALO 199 hattını arayarak yeni sürücü belgesi için randevu alabilirsin.
A.
Nüfus Cüzdanı Biyometrik Fotoğraf (1 adet, son 6 ay içinde çekilmiş) Banka dekontu (Güncel ücret listesi ve Anlaşmalı Banka listesi aşağıdadır.)
Ücretler ehliyet sınıfına bağlı olarak değişiklik gösterir. 2022 yılında 130 TL olan ehliyet sınav ücreti de yükseldi. 2023'te A sınıfı sürücü belgesi harcı 825,70 lira olarak belirlenirken, bu tutar B sınıfı sürücü belgesi harçlarında 2 bin 489,90 lira olarak uygulanacak.
Ehliyet Harç Ödemeleri Nereye Yatırılır? Değerli kâğıt ve harç bedelleri Maliye Bakanlığı vezneleri, anlaşmalı bankalar ve PTT şubelerine, vakıf payı ise Türk Polis Teşkilatının protokol yaptığı bankalara yatırılıyor.
İlk kez ehliyet alacaklar için: Nüfus cüzdanı, pasaport veya avukatlık kimliği, motorlu taşıt sürücü sertifikası, sürücü sağlık raporu ve sürücü belgesi dosyası, sürücü belgesi için vergi dairelerine ya da anlaşmalı bankalara yatırılan tutarın makbuzu, 2 adet biyometrik fotoğraf ve kan grubunu belirten belge.
Değerli kâğıt ve harç bedelleri; Maliye Bakanlığı vezneleri, anlaşmalı bankalar ve PTT şubelerine, Vakıf payı; Türk Polis Teşkilatının protokol yaptığı bankalara yatırılır.
Sürücü belgesi başvurularında başvuru kabul edildikten sonra eski belge alınıp, sürücü belgesi yerine geçen geçici belge verilmektedir. En geç 15 gün içerisinde asıl sürücü belgesi belirttiğiniz adrese teslim edilecektir.
Ehliyet almak için para yatırmanız gerekiyor. Özellikle ehliyet yenileme ya da yeni ehliyet çıkarmak için ehliyet randevu almanız ve sonra da ehliyet harcı ödemesi yapmanız gerekiyor.
İlk defa ehliyet alacak sürücülerin başvuru işlemleri il ve ilçe nüfus müdürlükleri aracılığı ile yapılır. Nüfus müdürlüklerine gitmeden önce yukarıdaki bütün belgelerin hazır edilmesi ve nüfus müdürlüğü online randevu sisteminden randevu alınması gerekmektedir.
Ehliyet Harcı Hangi Bankalara Yatırılıyor? Sürücü belgesi harç yatırma işlemleri bu bankalardan herhangi birinde yapılabilir. Kendinize en yakın şubeye giderek harç bedelini nakit olarak yatırabilirsiniz. Ayrıca bu bankaların internet sitelerinden de online olarak ödeme yapabilirsiniz.
B Sınıfı Ehliyet Harcı Ücreti
B sınıfında ilk defa ehliyet alacaklar için harç ücreti 2.489,90 TL, değerli kağıt bedeli 624 TL, vakıf payı ise 145 TL ve toplamda 3.258,90 TL'dir.
2.3. B Sınıfı Ehliyet Harç Ücreti Ne Kadar? B sınıfı ehliyet harç ücreti ise 2023'de 2.489,90 TL. Bu ehliyet sınıfına sahip sürücüler otomobil ve kamyonet kullanabildikleri gibi M, F ve B1 sınıf araçları sürme iznine de sahip oluyor.
Ehliyet almak için yapılması gereken sınavdan başarılı olduktan sonra sertifika almaktır. Kursa hangi tür ehliyet almak için gittiyseniz sınav sonunda sertifikanızda ehliyet türü belirtilir. Ehliyet türleri şu şekilde sıralanabilir: M ve A sınıfları motor ehliyetini belirtir.
Sürücü belgesini alabilmeniz için teorik sınav ve direksiyon sınavında başarılı olmanız şarttır. Bu iki sınavda da başarılı olmanız durumunda size sürücü kursunuz tarafından 2 yıl geçerli olacak olan ehliyet sertifikası verilecektir. Bu sertifikayı sürücü belgesini alabilmek için kullanacaksınız.
Emniyetten başvurunuzu tamamladıktan sonra, 15 gün geçerliliği olan geçici sürücü belgesi olan bir kağıt veriyorlar. Ehliyetiniz de 3-5 güne geliyor. Ehliyet gelinceye kadar bu geçici sürücü belgesini kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri