Evet, susarak konuşmak. Kalbi yormamak için susmak. Sevgiyi yüceltmek, çoğaltmak ve derinleştirmek için susmak. Hâl dilini kullanmak ve hemhâl olmakla yola devam etmek.
“Konuşmak mı susmak mı?” Bunun ölçüsünü Hz. Peygamber gayet güzel özetlemiş: “Ya hayırlı konuş ya da sus!” Hayırsız konuşacaksak veya hayırlı konuşsak bile konuşmamız kötü sonuçlar doğuracaksa susmak daha hayırlıdır. Böyle durumlarda susmak büyük fazilettir.
Eğer kalbde darlık ve üzüntü, vücutta bitkinlik ve halsizlik, rızıkta eksiklik ve bereketsizlik olursa, bunun boş ve yersiz konuşmalardan meydana geldiği bilinmelidir! Hikmeti konuşmakta değil, susmakta aramalıdır! Susmak aklın süsü ve cehaletin örtüsüdür.
Susmak da bir ifade biçimidir çoğu zaman. O da duyguları, düşünceleri ifade etmenin başka bir biçimidir. Kelime anlamı olarak baktığımız zaman; konuşmasını kesmek, kaçınmak, tepki göstermemek gibi anlamları vardır. İlgilenmemenin en iyi işaretidir susmak ve susulur…
“Sükût İkrardan gelir” kuralı gereğince, bir konu karşısında susulması (sükût edilmesi), aksi belirtilmedikçe kural olarak, o konuda ikrar (kabul) anlamına gelir.
İlgili 45 soru bulundu
susmak, konuşma iletişim eyleminin durdurmak muhatap olunanla bir fikir veya bir görüş hakkında muhatap olunmadığı ifade etmek için varsayılan söylemin yok sayılması eylemidir.
3- İbadetlerde susmanın vacip olduğu durumlar arasında, sabah, akşam ve yatsı gibi sesli (cehrî) kılınan namazlarda imamın arkasında, cum'a namazında imam hutbeye başladığı andan itibaren ve Kur'an okunurken sükût etmek vaciptir.
Kendi kendine konuşma bazı psikolojik hastalıkların işareti ve sonucu olabilen bir durum. Ancak psikolojik açıdan herhangi bir problemi olmayan sağlıklı insanlar da sık sık kendi kendilerine konuşur.
Halk arasında deli olarak tanımlanan şizofreni hastalarında kendi kendine konuşma, çok konuşma, hiç konuşmama ya da en sık olarak da garip konuşma görülür. Şizofrenide konuşmada yaşanan bozulma hastanın düşüncelerindeki bozulmanın biçimini yansıtır.
Fikir Turu · Kendi kendine konuşurken delirir mi insan? Bazen kendinizi, bazen de başkalarını kendi kendine konuşurken yakalar, buna şaşırır, hatta endişeye kapılırız: Acaba deliyor muyuz? Bir klinik psikolog olarak hemen yanıt vereyim: Hayır! Her kendi kendine konuşma bir delilik eylemi değildir.
Aslen bu iç konuşma bir rahatsızlığın değil, aksine sağlıklı bir zihne sahip olunduğunun göstergesidir. Kafa içindeki düşünceleri ve aksiyonları planlamaya ve organize etmeye yardımcı olur. Yani kısacası iç konuşmalar insanın kendini kontrol etmesine destek olur.
Büyük konuşunca başına gelir, derler. Bunun İslam'da bir açıklaması var mıdır? Bu hadiste de ifade edildiği gibi, insanların kibirlenmesi, başkasına karşı kendini üstün görmesi ve başkasını kınaması gibi büyük sözler konuşması doğru değildir ve bir gün kendi başına gelmesi de muhtemeldir.
Susmak aslında en büyük erdemdir. Çok konuşup boş konuşmak yerine kimileri az ve öz konuşur. Susmak, aslında karşınızdaki her kim olursa olsun onlara verdiğiniz en güzel cevaptır. Edebim el vermez edebsizlik edene , susmak en güzel cevaptır .
İslam'da büyük günahlardan biridir. Hucurat suresi 12. ayette, gıybet yapmak, ölmüş kardeşinin (insanın) etini yemeye benzetilmiştir.
Çok konuşan insanlara geveze, çenebaz, çaçaron ve çalçene şeklinde adlandırılır. Az konuşan kişiler ise suskun ve sakit olarak nitelendirilir. Bu kelime birçok atasözümüzde de geçer.
İletişimde kullanılan ses tonlaması, yüz ifadeleri, mimikler, beden hareketleri, jestler sözsüz iletişimin bir parçasıdır.
Az konuşmak faydaları nelerdir? Karşınızdaki insanın düşüncelerine saygı duyarak az konuştuğunuzda insanların nazarında saygınlığınız daha da artacaktır. Eğer düşüncelerinize önem verilmesini istiyorsanız az konuşun. Konuşma anında sadece önemli olan şeyleri konuşmak gerekir.
Susmak kabullenmek değil bir cevaptır anlayabilene.
Sumak, antep fıstığı ailesine dahil olan bir bitkidir. Sumak baharatı, bu bitkinin kırmızı renkli çekirdek yapıdaki çiçeklerinin öğütülmesi sonucunda oluşur. Kendine özgü ekşi tadıyla diğer baharatlardan ayrılan sumak, tadının yanı sıra yemeklere renk vermek için de kullanılır.
Sessiz muamele, esasında narsisist bireylerin karşılarındaki kişiye yaptıkları bir manipülasyon taktiğidir. Narsisist bireyler sessiz kalarak, susarak, cevap vermeyerek karşılarındaki kişiyi kendi istedikleri biçime sokmayı amaçlarlar.
Yani atalarımız da iyi düşünmenin ve evrene iyi enerji yollamanın insana getirilerinden bahsetmiş yıllar önce. Özet olarak çok korktuğumuz şeyler maalesef başımıza gelmekle yükümlüdür. Biz hiç istemediğimizi düşünsek de beynimiz bu yoğun düşünceye maalesef karşı koyamaz.
İnsan bir gerçeği açıklamak, bildiklerini diğer insanlara öğretmek, deneyimlerini paylaşmak, varlığını kanıtlamak, ilgilendiği konuları öğrenmek, toplumsal etkileşimde bulunmak, duygularını ve düşüncelerini başkalarına aktarmak için konuşma ihtiyacındadır.
Buna göre bir tövbenin makbul olabilmesi için; işlenen günahı terk etmek, günah işlediğine pişman olmak, günahı bir daha işlememeye azmedip söz vermek, eğer işlenen günah kul haklarıyla ilgili ise bu durumda, hak sahibi ile helalleşmek, Allah'tan af dilemek gerekir.
Bazı hastalarda kendi kendine konuşma, kendi kendine gülme, aşırı bedensel uğraşlar, hipokondriyak ve obsesif düşünceler ilk belirti olabilir. Hastalar genelde şizoid ya da şizotipal kişilik tiplerine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri