“Sushi nerenin yemeği?” sorusunun yanıtı elbette Japonya.
Suşi, (Japonca: すし, 寿司, 鮨), genellikle çiğ deniz ürünleri ve sebzeler gibi çeşitli malzemelerle birlikte, biraz şeker ve tuz ile hazırlanmış sirkeli pirinçten oluşan geleneksel bir Japon yemeğidir.
Bugün, Çin'de ve ona yakın ülkelerde; Kore, Japonya, Moğolistan, Tayvan, Vietnam, Tayland, Singapur ve diğerlerinde, bu çubuklar kullanılır. Diğer pek çok ülkelerin lokantalarının bu ülkelere ait mutfaklarında da bu çubuklardan bulunur. Bu çubukların adı "waribashi"dir. Ancak kimileri "hashi" de derler.
Japon yemekleri suşi, natto, sahim, wasabi, soba, udon, yakitor, tempura, sukiyaki, gyoza, okonomiyaki, ramen, domburi, tonkatsu, onigiri, miso çorbası, gohan, sashimi, kare raisu gibi yemeklerden oluşur.
Haliyle söz konusu bir suşi türü olunca akla ilk olarak “California roll pişmiş mi” sorusu geliyor. California roll, surimi denilen yengeç eti parçalarından yapılıyor. Herhangi bir pişirme işlemi uygulanmıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Günümüzde suşi olarak bilinen (Kanto bölgesinde nigirizuşi) yemek türü ise Hanaya Yohei (華屋与兵衛; 1799 - 1858) tarafından, Edo döneminin sonunda günümüz Tokyo'su olan Edo 'da bulunmuştur.
Buna göre, helâl deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı sürece tüketilebilir. Ancak hazırlanmasında alkol içerikli sos ve malzemelerin kullanıldığı suşiyi yemek caiz değildir” fetvası çıkmış...
Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur (yaklaşık % 35'i Budist, % 3-4'ü ise Şinto mezheplerine ve türetilmiş dinlere ve % 1 Hristiyan).
Gayet paradoksal bir durum da söz konusu. Çinliler köpek katlederken, Japonlar balina etinden köpek maması yapıyor.
Geleneksel olarak Japonlar kahvaltıda haşlanmış pirinç (gohan), miso çorbası, nori (deniz yosunu) ve pişmiş (füme, kavrulmuş, kızartmış, ızgara) balık yerler. Birde sabah sofrasında marineli ve taze sebzeler, tofu peyniri (soya peyniri) ve mutlaka yeşil çay bulunur.
Bir asırlık ömrü geride bıraktıktan sonra bile sağlıklı bir hayat sürebilen Japonların sırrı ne? Aslında bu sır Japonların binlerce yıllık beslenme geleneğine dayanıyor. Bu gelenek çok sade ve basit: Yemek yemek için karnının guruldamasını bekle! Günde tek öğün tüket!
japonya ve güney kore'de ceviz ithalatı son 50 yılda %140 artmis. çocuklara durmadan ceviz yediriyorlar. günde en fazla iki öğün yemek yiyorlar.
Yemek kısmına bakıldığında, Pekin ördeği Çin Meşhur yemekleri arasındadır ve sadece Çin'de değil diğer ülkelerde de pek çok damak tadına hitap etmektedir. Çin sokak yemekleri ise genelde seyyar satıcılar tarafından servis edilmektedir.
Japonya'daki vadi nehir yataklarında doğal olarak yetişir. Wasabi Japonica'dan başka, Wasabi Koreana ve Wasabi Tetsuigi türleri de vardır.
Kızarmış somon, krem peynir ve salatalıkla hazırlanan Philadelphia roll, doyurucu bir sushi türüdür. Tadımı hafif, verdiği lezzet bol olduğu için ilk defa deneyenlere tavsiye edilir.
Bunlardan biri ise Batı Afrika'da bulunan ülke Gana. Nijerya ve Liberya'da da bazı etnik ve yerel topluluklar köpek ve kedileri hala tüketiyorlar. Gana bu ülkelerin arasında en çok kedi ve köpek eti tüketilen yer.
İtalyan aşçı gelen tepkiler üzerine, kedi yemenin İtalya'da Dünya Savaşı öncesindeki fakirlik günlerinden kalma bir gelenek olduğunu söylemiş, Parma'da kediler için “Çatılarda dolaşan tavşanlar” dendiğini söylemişti. Avrupa kıtasında yaygın olan kedi yemek dışında Amerika ve Asya'da köpek eti yaygın olarak tüketiliyor.
Kediler Doğu Asya'da gıda olarak satılabilmektedir. Lokantalarda canlı olarak veya pişirilmek üzere et halinde satılırlar.
Japonya'da cenazeler çok özel ve oldukça detaylı kurallara bağlı törenler olarak kabul ediliyor. Vefat eden kişi, son geceyi evinde ailesiyle beraber geçirip ertesi sabah önce cenaze töreninin yapılacağı mekana ve ardından da krematoryuma götürülüyor.
Japonların bronzlaşmaktan kaçmalarının bir nedeni de cilt özellikleri. Dr. Özgür Göknel, özelliklerinden ötürü Japonların ciltlerinde kolay lekelenme yani kolay ve hızlı pigmentasyon meydana geldiğini söylüyor. Ciltteki bu lekelenme onları kötü ya da çirkin göstereceği için güneşe çıkmıyorlar.
Japonlar Allaha inanır mı? Japonların büyük çoğunluğu Şintoizm dinine inanır. Budizm de yaygındır ancak Şintoizm onların milli dinidir. Şintoizm 'in Japoncada karşılığı Kami-Nomiçi 'dir, anlamı, Tanrıların Yolu demektir.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
Değerli kardeşimiz, Et veya yumurta gibi bazı gıda maddelerini çiğ olarak yemenin, dinen sakıncası yoktur. Bu şekilde etin zararlarından dolayı yenmemesi daha güzeldir. Hatta " tıbben bazı zararları olduğu için caiz değildir." diyen âlimlerimiz de vardır.
Suşi kelimesi Türkçe'de "yosuna sarılmış pirinç ve çiğ balıkla yapılan bir Japon yemeği" anlamına gelir. Japonca sushi "yosuna sarılmış pirinç ve çiğ balıkla yapılan bir Japon yemeği" sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri