Suşi, birçok garnitür ve sosla hazırlanabilir. Wasabi adıyla da bilinen Japon hardalı ve salatalık, suşilerin yanında garnitür olarak tüketilebilir. Balık ve kalamar dışında karidesle de hazırlanan suşi yeşil çayla birlikte tüketilebilir. Chopstick adı verilen çubuklarla yemekte zorlananlar ellerini kullanabilir.
Suşi ile birlikte en çok tercih edilenler; yaseminli çay, yeşil çay, beyaz şarap ve ana maddesi pirinç olan geleneksel Japon içkisi sake'dir.
Uramaki. Maki'nini bir nevi tersten sarılmış hali olan Uramaki, sushi çeşitleri arasında yeni başlayanlar için en uygun olanlardan biridir.
"Halk arasında bilinenin aksine balık ile süt ve süt ürünleri birlikte tüketilebilir. Ancak tüketilmeden önce dikkat edilmesi gereken nokta, balığın taze olmasıdır."
Suşi geleneksel olarak orta taneli beyaz pirinçle yapılır, ancak kahverengi pirinç veya kısa taneli pirinç ile hazırlanabilir. Genellikle kalamar, yılan balığı, sarıkuyruk, somon, ton balığı veya yengeç çubuğu gibi deniz ürünleri ile hazırlanır. Birçok suşi türü vejeteryandır.
İlgili 42 soru bulundu
Söz konusu yemekte, balık türleri veya deniz ürünleri çiğ ya da pişmiş olarak kullanılabilmektedir. Buna göre, helâl deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı sürece tüketilebilir.
Rulo yaptığınız suşinin üzerini uçan balık yumurtasına bulayın. Suşiyi altı eşit parçaya keserek, porsiyonladıktan sonra servis tabağına yerleştirin. Wasabi, zencefil turşusu ve soya sos eşliğinde bekletmeden servis edin.
Tüketeceğiniz ürünlerin taze olduğundan emin olduğunuz sürece balık ve yoğurdu, süt ve süt ürünleriyle birlikte tüketmenizde hiçbir sakınca yok. Hatta balığın daha lezzetli olmasını isteyenleriniz marinasyon olarak sütü dahi kullanabilirler. Ama yine de dikkatli olmakta fayda var.
Zira suşi kilo verme dostu bir yiyecek olarak kabul ediliyor. Ayrıca çoğu suşinin yüksek yağlı soslarla servis edilmesi de kilo konusundaki olumlu imajına gölge düşürüyor. Suşinin genel olarak çok tuzlu bir yiyecek olduğunun da altını çizmekte fayda var.
İçerdiği pirinç, balık ve sebzeler düşünüldüğünde sushi sağlıklı bir yiyecektir. Farklı türlerinin farklı besin değerleri olduğu gibi protein, karbonhidrat ve yağın güzel ve dengeli bir karışımı olan sushi'leri tercih edebilirsiniz.
Suşi sadece çiğ balıkla yapılabilen bir yiyecek değil çünkü. Genellikle tek başına sunulan çiğ balık suşi değil sashimidir. Genellikle diyorum çünkü çiğ olmak zorunda değil sashimi, farklı şekillerde pişmiş de olabilir.
Maki Sushi
Ancak en yaygın tüketilen sushi türlerinin başında maki geliyor. Sushi türleri temelde beş farklı başlığa ayrılıyor. Bunlardan ilki olan maki, çeşitli balıkların farklı sebzelerle ve haşlanmış pirinçle birlikte nori olarak adlandırılan deniz yosununa sarılması sonucunda hazırlanıyor.
Nigiri Sushi (Yosunsuz)
Bu tür sushi, bir dilim balığın (pişmiş veya çiğ) ve pirincin elle bastırılması ile yapılmakta. Aynı zamanda, balık yumurtası da, Nigiri Sushi olarak, "kayık" anlamına gelen, Gunkan stili adı altında sunuluyor.
Sushi çubuklarınızla kimseyi işaret etmeyin, korkutucu olabilir. Sushi'yi soya sosuna batırırken her zaman balıklı tarafın üste gelmesine dikkat edin. Acıyla çok aranız yoksa Wasabi kullanımını abartmayın. Wasabinizi soya sosunun içine karıştırarak yiyebilirsiniz.
Sake ve sushi: Sushi'nin yanında bir tür pirinç şarabı olan Sake içilmelidir. Genellikle beyaz şarap renginde olan Sake, hafif ekşimsi aroması ve ağızda bıraktığı lezzetli tat ile sushi düşkünlerini fazlasıyla memnun ediyor.
Bununla birlikte, suşiyi buzdolabında saklarken ABD Tarım Bakanlığı (USDA), çiğ balık ve kabuklu deniz hayvanlarının 1-2 gün, ancak pişirildiğinde 3-4 gün buzdolabında saklanabileceğini tavsiye ediyor.
1 tane sushi kaç kalori? Ortalama 6-8 parça sushi yaklaşık 350- 400 kalori gibi düşünebilirsiniz. Tabii içine giren besinlerin çeşidi ve pişirme şekli değiştikçe kalori de değişiyor. Eğer tempura gibi kızartma yöntemiyle hazırlanan bir sushi tercih edecekseniz 500 kalorinin üzerini gözden çıkarmalısınız.
“Sushi nerenin yemeği?” sorusunun yanıtı elbette Japonya. Hatta sushiyi Japon mutfağının en klasik ve popüler yemeklerinden biri olarak tanımlayabiliriz.
Suşi yapımında kullanılan deniz yosunu nori, vitamin ve mineraller açısından zengindir. Bu nedenle cildiniz için kesinlikle harikadır. Ayrıca suşi yapımında kullanılan balıklarda bulunan omega-3 yağ asitleri cildiniz için harikalar yaratır. Harika bir cilt elde etmek için düzenli suşi yemelisiniz.
Kendinizi tanıyorsanız ve balıktan sonra sütün midenizi bozduğunuzu düşünüyorsanız balık tüketiminden sonra belli bir süre bekleyebilirsiniz. Bu süre takribi 4-5 saat olabilir. Bu süreden sonra süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi midenizi bozmayacaktır.
Eğer balık ve yoğurdu birlikte tüketmek istemiyor ve her ihtimale karşı önlem almak istiyorsanız, balık yedikten en az 8 saat sonra süt ürünleri tüketmeye başlayabilirsiniz.
Yapılan araştırmalara göre balık ile süt tüketimi arasında olumsuz sayılabilecek nedenler bulunmamaktadır. Günlük olarak satılan veya taze tutulmuş balıkların, süt ürünleri eşliğinde yenilebileceğine vurgu yapılmıştır.
Suşi, birçok garnitür ve sosla hazırlanabilir. Wasabi adıyla da bilinen Japon hardalı ve salatalık, suşilerin yanında garnitür olarak tüketilebilir. Balık ve kalamar dışında karidesle de hazırlanan suşi yeşil çayla birlikte tüketilebilir. Chopstick adı verilen çubuklarla yemekte zorlananlar ellerini kullanabilir.
Tek başına dilimlenerek servis edilen çiğ balığa Saşimi (sashimi) denir. Maki suşi en popüler türüdür, dışında nori adı verilen yosun, içinde pirinç katmanı ve ortada da bir içerik bulunur. Uramaki adı verilen “iç-dış” varyasyonu bulunur. Bu içe dönük rulonun yosun bölümü içte kalırken dış tarafında pirinç bulunur.
Çiğ balıklarda bulunan zararlı bakterilerin insana geçmesinin önlenmesi için sushi ile birlikte soya sosu ve wasabi kullanılıyor. Bu iki sos, sushinin yapımında kullanılmasının yanı sıra yeme sırasında da damak zevkine göre tüketilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri