Süt alerjisi olan bebek nasıl beslenmelidir? Bebek sadece anne sütü alıyorsa anne diyetinden sütü ve süt ürünlerini içeren besinleri (yoğurt, peynir, ayran, kefir, sütlü tatlılar, tereyağı) çıkarmalıdır. Ayrıca çapraz alerji nedeni ile anne dana eti de yememelidir.
Annenin yedikleri arasında bulunan alerjen besinler anne sütü yoluyla bebeğe geçerek alerjiye neden olabilir. Bu durum en çok inek sütü alerjisinde görülür. İnek sütü dışında daha az sıklıkta yumurta, yer fıstığı, fındık gibi kuruyemişler de anne sütünden bebeğe geçerek alerji yapabilir.
Yapılan araştırmalar; süt, yumurta, tuzlu fıstık, buğday gibi alerjik besinlerin anne sütünden bebeğe geçebileceğini göstermektedir. Bu besinleri tüketmeniz durumunda, bebeğiniz bu besinlere karşı duyarlanıp bahsedilen alerjik yakınmaları gösterebilir.
Araştırmalar, genellikle ilk 3 yılda düzelmekle birlikte son yıllarda 5 yaş civarında ancak %50-60 oranında düzelme olduğunu gösteriyor. Deri ve kan testleri negatif olan inek sütü alerjileri genellikle 1 yaş civarında düzelme eğilimi göstermektedir.
İnek sütü protein alerjisinde; içerisine süt katılmamış unlu mamuller, ekmekler, makarna ve tahıllar, patates, pirinç, ,tüm taze sebzeler ve meyveler; kümes hayvanları, hindi, balık, kuzu eti, fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller; fındık, fıstık, badem, ceviz, tofu, bitkisel tüm yağlar; ayrıca ev yapımı ...
İlgili 24 soru bulundu
Alerji notu: Buğday ürünü içerir. Süt ve yumurta işlenmemiş hatta üretilmiştir. Süt ve yumurta alerjisi olanlar tarafından güvenle tüketilebilir.
Süt alerjisi olan bebeğin kakası jel gibi ve rengi kırmızımsı olur. Cildinde döküntüler meydana gelir.
Tedavi edilmezse zehirlenmeye kadar gidebilir. Süt alerjisinin belirtileri, süt içtikten veya süt içeren bir yiyeceği yedikten hemen veya birkaç saat sonra ortaya çıkabilir. Mide krampları, şişkinlik (gaz), ishal, kusma, bulantı, deri döküntüsü, kurdeşen, egzama, kızarıklık ve kaşıntı belirtiler arasındadır.
İnek sütü protein alerjisinin en sık belirtileri; kusma, karın ağrısı, uzun süreli huzursuzluk veya ağlama, ishal, dışkıda kan veya mukustur. Eğer tedavi edilmezse bebeklerde büyüme-gelişme geriliğine neden olabilir.
Bebeklerde yüz bölgesinde, dudakta ve vücutta kızarıklık, ciltte kuruluk, kaşıntı ve kusma gibi belirtilere neden olan inek sütü alerjisi, kalp ve solunum problemlerine yol açarak hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi boyutlara ulaşabiliyor.
İnek sütü içeren yiyecekler inek sütü alerjisi olan kişiler için sakıncalıdır. Simit, tost, yoğurt, dondurma, bebe bisküvisi, hazır çorba gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Süt alerjisi olan bebek nasıl beslenmelidir? Bebek sadece anne sütü alıyorsa anne diyetinden sütü ve süt ürünlerini içeren besinleri (yoğurt, peynir, ayran, kefir, sütlü tatlılar, tereyağı) çıkarmalıdır. Ayrıca çapraz alerji nedeni ile anne dana eti de yememelidir.
İnek sütü protein alerjisi olan bebeklere hayvansal kaynaklı sütlerden yapılan yoğurtlar verilemez. Eğer çocuk alerji uzmanı tarafından tanı konulan bir kuruyemiş alerjisi yoksa; kuruyemiş bazlı sütler, soya alerjisi yoksa soya sütü ile yapılan sütler tüketilebilmektedir.
Süt Alerjisine Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer? Özel Mamalar: Bebeklerde ortaya çıkan süt alerjisi için ilk olarak özel mamalar tercih edilir. Özel mamalar ile birlikte bebek bir müddet sütten uzak tutulur. Vücut reaksiyonları normale dönene kadar bebekler özel mamalar ile beslenir.
Alerji testleri, kan örneklerinden ve cilt üzerine alerji damlaları kullanılarak yapılabilir. Her iki test de doğumundan itibaren tüm yaş grubunda güvenle uygulanabilir. Özellikle testin doğruluğu 3 aylıktan itibaren yaşla beraber artar.
-Alerjisi olan çocuğu olan anne emziriyorsa annenin de dana eti diyeti yapmasında fayda vardır. -İnek sütü alerjisi olan çocuklar ve emziren anneler; kuzu eti, balık hindi ve tavuk eti, tüketmesinde sakınca yoktur.
İlk 6 ayda ya da daha geç yaşlarda görülebilir
Bazı bebeklerde tek bir belirti olurken, bazılarında birden fazla belirti birlikte olabilmektedir. Klinik bulgular genellikle ilk 6 ayda başlamakla birlikte, bazen daha geç yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir.
Sonuç olarak; inek sütü alerjisi olanların kızamık-kabakulak-kızamıkçık aşısı olmasında sakınca yoktur. Her aşıda olduğu gibi kızamık-kabakulak-kızamıkçık aşısından sonra 30 dakika süreyle aşı yapılan sağlık kurumundan ayrılmamanız iyi olur.
Tipik olarak, bir çocuk 3-5 yaşına geldiğinde süt alerjisi kendiliğinden geçer, ancak bazı çocuklarda süt alerjisi ömür boyu devam etme eğilimi gösterir.
Açıklamada, inek sütüne alerjisi olanların bisküviler, pastalar, muffinler, waffle, kek, krakerler, tüm hazır pastane ve market ürünleri ile bebe bisküvileri, pastane ürünü ekmekler, süt ve yoğurt içeren poğaça, simit, peynir içeren tostu tüketmemesi gerektiği hatırlatıldı.
Tariflerde sütü eşit miktarda su, meyve suyu , zenginleştirilmiş soya , pirinç , badem veya kenevir ile değiştirin. Tereyağı yerine sütsüz margarin kullanın. Süt içermeyen soya yoğurdu ve soya peyniri deneyin. Bazı vegan yoğurtlar ve peynirler iyi seçenek olabilirler.
İnek sütü alerjisi düşünülüyorsa ciltten alerji testi yapılır. Gerekirse kandan da inek sütü alerjisine ve diğer sık alerjiye neden olan gıdalara bakılır. Bu testler sonucunda çıkan alerjinin derecesine göre hareket edilir.
İnek sütü protein alerjisinin bir belirtisi olarak kolik
Kolik, hem formül mama ile beslenen6,7,8,9 hem de anne sütü alan10,11 bebeklerde inek sütü protein alerjisinin (İSPA) bir belirtisi olarak bilinmektedir.
İnek sütü veya diğer besin alerjileri nadiren tek başına; hırıltı, öksürük ve astım belirtilerine neden olabilmektedir. Alerjik şok gibi ciddi alerji durumlarda; nefes borusunda ani daralma olarak nefes almada zorluğa neden olabilmektedir. Bu durumda genelde ciltte de yaygın kaşıntılı döküntü görülebilmektedir.
SÜT ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ
Belli başlı belirtiler şunlardır: İlk aylarda aşırı ağlama ve ciddi gaz sancısı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri