İnek sütü protein alerjisinde; içerisine süt katılmamış unlu mamuller, ekmekler, makarna ve tahıllar, patates, pirinç, ,tüm taze sebzeler ve meyveler; kümes hayvanları, hindi, balık, kuzu eti, fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller; fındık, fıstık, badem, ceviz, tofu, bitkisel tüm yağlar; ayrıca ev yapımı ...
Yemeklik olarak kullanılan ekmek, eğer su ve yağ ile yapılmışsa genellikle süt içermez, bununla birlikte içindekiler listesini okumayı ihmal etmeyiniz. Pastahane ürünleri ve kahve ile yenen kurabiye çeşitleri ise genellikle hem süt hem de margarin ve tereyağı içerir.
tüketilmemelidir. Şu ürünler de inek sütü proteini içerebilir: Keçi sütü, koyun sütü, puding, kremalar. Keçi ve koyun sütünün inek sütü ile çapraz reaksiyonu nedeni ile inek sütü proteini alerjisi olan çocuklara keçi ve inek sütü verilmediği gibi bu hayvanların yoğurt ve peynirleri de verilmemelidir.
Kahvaltıda pekmez, zeytin, kuru meyveler, tam tahıllı ekmek, domates, salatalık gibi mevsime uygun çiğ sebzeler verilebilir.
İnek sütü içeren yiyecekler inek sütü alerjisi olan kişiler için sakıncalıdır. Simit, tost, yoğurt, dondurma, bebe bisküvisi, hazır çorba gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Alerjisi olan çocuklar ve emziren anneler kuzu eti, balık hindi ve tavuk eti, tüketmesinde sakınca yoktur.
Çünkü bebeğinde inek sütü alerjisi olan bebek annelerinin diyet yapması kaçınılmaz. Aksi takdirde bebeklerinde deri döküntülerinden gaza, solunum yolu enfeksiyonlarından büyüme geriliğine kadar birçok sorun yaşanabiliyor.
İnek sütü protein alerjisinde; içerisine süt katılmamış unlu mamuller, ekmekler, makarna ve tahıllar, patates, pirinç, ,tüm taze sebzeler ve meyveler; kümes hayvanları, hindi, balık, kuzu eti, fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller; fındık, fıstık, badem, ceviz, tofu, bitkisel tüm yağlar; ayrıca ev yapımı ...
Araştırmalar, genellikle ilk 3 yılda düzelmekle birlikte son yıllarda 5 yaş civarında ancak %50-60 oranında düzelme olduğunu gösteriyor. Deri ve kan testleri negatif olan inek sütü alerjileri genellikle 1 yaş civarında düzelme eğilimi göstermektedir.
Çikolatanın alerjen besin bakımından zengin olması bu durumların nedenidir. Çikolatada bulunan yaygın alerjen şunlardır: Süt: Süt alerjileri özellikle çocuklarda yaygındır ve neredeyse tüm çikolatalar süt içerir. Süt alerjisi olanların çikolata seçerken süt içermeyen bir çikolata yemesi gereklidir.
Sütün Yerini Alabilecek Gıdalar :
Tariflerde sütü eşit miktarda su, meyve suyu , zenginleştirilmiş soya , pirinç , badem veya kenevir ile değiştirin.
Eğer bebeğinizin inek sütü proteinine karşı alerjik reaksiyonu varsa muhtemelen eliminasyon diyetine başladıktan sonra çok hızlı bir şekilde düzeldiğini fark edeceksiniz. Belirtilerin çoğu 2-4 hafta içinde ortadan kalkacaktır ve 6 hafta içinde tamamen kaybolacaktır.
Sindirim bozulur, bebeğin kakasında sümüksü şeyler ve hatta kan çıkmaya başlar. Kilo alımı yavaşlar-durur. Kansızlık gelişebilir. Bebek durmadan ağlar(önceki konumuz olan infantil kolik ve gazla karışabilir).
NORMAL EKMEK (250 gr)
Gluten, süt ve süt ürünleri içerir.
TAM BUĞDAY EKMEĞİ (400 gr)
Gluten, süt ve süt ürünleri içerir.
TUZ İLAVESİZ TAM BUĞDAY UNLU EKMEK (400 gr)
Gluten, süt ve süt ürünleri içerir.
Sonuç olarak; inek sütü alerjisi olanların kızamık-kabakulak-kızamıkçık aşısı olmasında sakınca yoktur. Her aşıda olduğu gibi kızamık-kabakulak-kızamıkçık aşısından sonra 30 dakika süreyle aşı yapılan sağlık kurumundan ayrılmamanız iyi olur.
Süt alerjileri, sütün içilmesinden 2 saat sonra vücudun reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkabileceği gibi 2 gün veya bir hafta sonra da farklı belirtilerle ortaya çıkabilir.
Tedavi edilmezse zehirlenmeye kadar gidebilir. Süt alerjisinin belirtileri, süt içtikten veya süt içeren bir yiyeceği yedikten hemen veya birkaç saat sonra ortaya çıkabilir. Mide krampları, şişkinlik (gaz), ishal, kusma, bulantı, deri döküntüsü, kurdeşen, egzama, kızarıklık ve kaşıntı belirtiler arasındadır.
Baklavanın ana maddesi un olduğu için verdiği enerji yüksektir. Hamurun içine konulan süt ve yoğurt ile hamurun vitamin ve mineral içeriği ve protein değeri artırılmaktadır. Süt ve yoğurtta A, B1, B2, B3, D, E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum ve fosfor mineralleri ve laktoz bulunmaktadır.
Süt içeren yiyeceklerden veya aşağıdaki bileşenlerden herhangi birini kullanmayın: Tereyağı, süt kaymağı, tereyağı asidi, tereyağı esteri. Ayran.
Ancak alerjik yapı açıcından bir farkları yoktur. Bu nedenle İnek sütü proteini alerjisi olan çocuklara keçi sütü ve koyun sütü içirilmesi veya bu sütlerden yapılmış yoğurt ve peynir gibi ürünlerin yedirilmesi önerilmez.
İnek Sütü Alerjisi Ömür Boyu Sürer mi
Yapılan çalışmalarda hastaların ilk yıl içinde yaklaşık %56'sının, ikinci yılda %77'sinin, üçüncü yılda %87'sinin, ergenlik döneminde ise %97'sinin alerjilerinin düzeldiğini bildirmişlerdir. Çok az bir kısmı ömür boyu devam eder.
Süt ve süt içeren gıdalardan uzak durmak süt alerjisi açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda süt alerjisinde anti histaminik ilaçlar verilir. Anti histaminik ilaçlar süt alerjisinin bütün belirtilerini en az seviyeye indirir. Böylece anti histaminik ilaçlar ile birlikte süt alerjisi tedavisi yapılır.
Sütü badem sütüyle değiştirin: İnek sütü yerine badem sütü, soya sütü veya hindistancevizi sütü gibi farklı süt kaynaklarını deneyin. Bu ürünler zengin birer besin deposudur ve ek olarak çok lezzetlidir. ◊ Vegan peynire bir şans verin: Vegan peynir badem, kaju veya tapyoka gibi besinlerden üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri