Süt, yağ, laktoz, protein, mineral madde ve sudan oluşan kompleks bir karışımdır.
Süt saf ve beyaz görüntüsü ile homojen zannedilmektedir. Gerçekte ise süt saf madde değildir ve homojen bir yapısı bulunmamaktadır. Homojen karışımlarda maddeler eşit olarak dağılmaktadır.
süt : yağ,su ve proteinlerden oluşan homojen bi çözeltidir. süt arı bir maddedir. ne hoöojeni yahu süt heterojen bi karışım ama homojen gibi gözüküyor.
süt; yağ,mineraller, protein ve sudan oluşmuştur. bu birleşme sırasında hiç bir madde kendi özelliğini kaybetmemiştir. bu nedenle karışımdır. saf madde olması için yağ ve proteinin kendi özelliğini kaybederek tamamen başka özellikteki bir maddeye dönüşmesi gerekirdi.
4A-S: 93'de “Günlük yaşamda kullandığımız saf zeytinyağı, saf süt, saf ipek, saf yün gibi ifadeler ayrı bir anlam taşımaktadır. Bu maddeler gerçekte saf madde değil, karışım- dır.” ifadesi kullanılmıştır. Bu örneklerden sadece süt karışım olup diğerleri saf maddedir. Dolayısıyla örnekler yanlış verilmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Süt, yağ, laktoz, protein, mineral madde ve sudan oluşan kompleks bir karışımdır.
Süt saf bir madde değildir ve bir karışım olarak kabul edilir. Çünkü kendi başına doğal olarak oluşmaz. Çoğunlukla su, şeker, yağ ve proteinleri birleştiren bir karışımdan meydana gelir. Dünyada bulunan çoğu madde saf maddeler değildir.
Sıvı içerisinde katı parçacıkları bulunmaktadır. Süt, gözlemlendiğini kadarı ile homojen bir görüntüye sahip olsa da süt, içerisinde yağ parçacıkları asılı bulunduğundan kolloid karışım özelliğindedir.
Yoğurt Karışım Mıdır Saf Madde Midir? Yoğurt su , süt ve mayanın heterojen karışımıdır .
Karışım maddeleri etrafınızda bulunan her şeydir. Homojen karışımlara örnek olarak tuzlu su, şekerli su, çelik, çay ve benzeri şeyler verilebilmektedir. Tuz ve su birlikte gözükseler de ve suyun her yerinde eşit olsa da karışım birbirinden ayrılabilmektedir.
Başka bir ifadeyle, süt homojen değildir, heterojendir. Bu nedenle saf madde olamaz. Süt bir karışımdır.
Örneğin kükürdün, kilin, sabunun suda dağılmasıyla kolloidal çözelti oluşur. Yine, süt, kan serumu ve zamkın sudaki çözeltileri ve çeşitli polimer maddelerin kendilerine uygun çözücülerdeki çözeltileri kolloidal çözeltilerdir.
Gündelik yaşamdaki emülsiyonların çoğu, yağ/su emülsiyonudur, örneğin, tereyağ, margarin, süt, krema.
Cevap. Cevap:Süte çıplak gözle bakarsak homojen olduğunu söyleriz. Ancak süt içerisindeki yağ tabakasından dolayı homojen değil heterojen bir karışımdır.
Süt, dişi memelilerin yavrularını beslemek için memelerinden gelen, besin değeri yüksek olan beyaz bir sıvıdır.
Süt maddedir.Işık ve ses haricinde her şey maddedir.
Ayran heterojen bir karışımdır. Heterojen karışımlar içerisindeki maddeler karışım içerisine eşit miktarda dağılmaklar. Ayran karışımına bakacak olursak sıvı ve katı taneciklerinin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Bu karışımda katı ve sıvı tanecikler eşit miktarda dağılmazlar.
Sirke homojen bir karışımdır ve aynı zamanda sirkenin içinde asit olmasından dolayı elektriği de iletebilir.
Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi bulunur, tuzun en küçük parçası yine tuzdur. Bu nedenle tuz saf maddedir. Benzer şekilde şeker, yağmur suyu, külçe altın, termometrelerde kullanılan sıvılardan biri olan cıva saf maddedir.
Bol yağlı bir sütün kaymağı toplanarak hazırlanan dartı (süt katığı), kış aylarında çok fazla enerji vermesi nedeniyle de tüketilirmiş. Isınmaya yardımcı olurmuş. Özellikle et yemeklerinde tereyağı niyetine de kullanılırmış. Şuan ülkemizde hala bazı yerlerde yapılıp tüketiliyor.
- Sıvıların tanecikleri birbirine temas halindedir. - Su, süt, zeytinyağı vb. gibi maddeler sıvı maddelere örnektir.
→ Su,ayran,süt gibi akışkan maddeler " Saydam " maddelerdir. → Su,ayran,süt gibi akışkan maddeler " Sıvı " maddelerdir.
Süt, donma ısısı -0.54°C, yoğunluk oranı 1,029 ila 1,036 olan beyaz opak bir sıvıdır. Kimyasal : Süt, su içerisinde bazıları koloidal eriyik halinde bulunan şeker, mineral ve protein solüsyonunun yağ emülsiyonudur.
Karışımların bazı belli başlı özellikleri bulunur. - İki ya da daha fazla madden oluşurlar. - Karışımı oluşturmuş olan maddeler kendi özelliklerini kaybetmezler. - Saf halde değildirler.
Homojen karışıma hava, şekerli su, yağmur suyu, sirke ve bazı alaşımlar örnek olarak verilebilir. Heterojen karışıma kumlu su, duman, sis, yağlı su, çorba, salata ve toprak örnek olarak verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri