Bir bardak süt, en az 4 saat tok tutuyor. Süt kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlıyor ve uzun süre doygunluk hissettiriyor. Mideye indiğinde yarı katı bir yiyecek olarak algılanıyor; bu da tokluk hissini artırıyor. Sütün sıcak içilmesi ise midenin boşalma süresini uzatıyor.
Günde yarım kilodan fazla süt, demir eksikliğine bağlı kansızlık ve diş çürümesine neden oluyor. Sadece süt içerek kalori ihtiyacını alan çocuk yemek yiyemiyor ve düzensiz besleniyor.
Sütü mutlaka çocuklarına bol miktarda versinler, günde en az yarım litre tüketmelerini sağlasınlar. Ancak bunu yatmadan önce yapmasınlar. Gece yatmadan önce yenen her yemek mideyi rahatsız eder. Ancak sütün yapısı bakımından hazmı daha zordur.
Süt önemli bir kalsiyum kaynağı. Çocukların 2 yaşına kadar günde 2-3 su bardağı yani 400/500 ml kadar süt tüketmeleri önemli.
Eğer bebek ilk sene içinde normal bir mama ile beslendiyse ve problem yaşamadıysa 1 yaşından sonra inek sütüne direkt geçebilir. Eğer ilk sene sadece anne sütü ile beslendiyse ve anne inek sütü ürünleri tükettiyse de inek sütüne sorunsuz geçilebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Bir bardak süt, en az 4 saat tok tutuyor. Süt kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlıyor ve uzun süre doygunluk hissettiriyor. Mideye indiğinde yarı katı bir yiyecek olarak algılanıyor; bu da tokluk hissini artırıyor. Sütün sıcak içilmesi ise midenin boşalma süresini uzatıyor.
Mor Papatya'ya değerlendirmelerde bulunan Çocuk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr. Alpay Çakmak, '1 yaşından büyük çocuklarda eğer özel bir neden yoksa gece beslenmesi bu nedenlerle yatmadan 1-2 saat önce kesilmelidir. ' dedi.
Bu konuda şunu söylememiz gerekir. Bebeğine 1 yaşından sonra vereceğin süt kesinlikle pastörize süt olmalı. Çünkü daha sağlıklı olduğu düşünülerek alınan çiğ sütler kaynatılıyor ve dolayısıyla içerisindeki tüm faydalı bileşenler ölüyor.
Özellikle 1 yaş sonrası gece uykuda süt içirmenin daha sonra diş çürümelerine neden olacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle sabah ve ikindi saatlerinde süt içmek ağız ve diş sağlığı açısından daha uygun olacaktır.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
ÇOCUKLARA YATARKEN SÜT İÇİRMEYİN!
Bu nedenle çocuklar günde 2 bardak süt tüketmelidir. Çocuklara uyurken veya yatar pozisyonda süt verilmemelidir. Çocuklar, süt içtikten 1-2 saat sonra uyutmalıdır. Böylece mide içeriğiyle birlikte mide asidinin yemek borusuna geri kaçışını önlemiş olunur.
Gece acıkan bir çocuğunuz varsa ve kilo pronlemi yoksa yapacağınız en güzel davranış gece ara öğününde( saat 22:00 gibi) sütlü bir muhallebi vermeniz olacaktır. Sade süt içilmesindense bu tür bir besinin yenilmesi daha uzun süre tok tutacaktır.
Süt içerdiği mineral, vitamin, protein, iyot, kalsiyum ile çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmesine önemli ölçüde katkıda bulunur. Kemik gelişimi için kalsiyumun dışında yağ, karbonhidrat ve protein gibi besin öğeleri ile fosfor, magnezyum, flor, bakır ve çinko gibi besin öğeleri sütün içerisinde yeterli miktarda var.
İnek sütünde alerji riski fazladır. Erken dönemde inek sütü içen bebeklerde saman nezlesi, astım gibi alerjik hastalıklar görülebilir. İnek sütünün hazmı bebekler için oldukça zordur. İlk bir yıl içerisinde inek sütü ile beslenen bebeklerde alerji ve solunum yolu hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlıklar görülebilir.
Ayrıca sayamadığımız kabızlık, laktoz intoleransı, Astım tarzı hastalıkları tetikleme gibi başka dezavantajları nedeniyle biz 3 yaşına çocuklara inek sütünün kesinlikle içirilmemesini, 3-7 yaş arası çocuklara da günlük 250 ml'yi geçmeyecek şekilde inek sütü verilmesini, çocuğun Ca ihtiyacı için süt yerine yoğurt, ...
- Enerji deposudur ve gün içerisinde daha enerjik bir yapı sağlar. - Metabolizmayı hızlandırır ve kilo verme konusunda yardımcıdır. - Kolesterolü dengeler ve aynı zamanda kalp sağlığını önemli oranda korur. - Bakteri ve enfeksiyonlara karşı ciddi bir koruma sağlar.
1-3 yaş arasındaki çocukların günde 2 su bardağı süt, daha büyük çocukların ise her gün 2 su bardağı süt ve mümkünse 1 porsiyon sütlü ürün tüketmesi gerekmektedir.
İlerleyen aylarda mide kapasitesinin artmasıyla bu kadar sık beslenme ihtiyacı ortadan kalkıyor. Genellikle 6'ncı aydan sonra gece uyandırıp beslenme zorunluluğu ortadan kalkar.
Ahrné ve Björck (1985) mevcut çalışmayla uyumlu olarak akşam sütünün sabah sütüne göre 3 kat daha fazla serbest yağ asidi içerdiğini saptamışlardır. Serbest yağ asitlerinin oluşumunu sağlayan süt lipoprotein lipazının optimum aktivite sıcaklığı 37 °C'dir (Pandya ve Khan, 2006).
1 yaşından büyük çocuklarınızın yeterli ve dengeli beslenmesini ve fiziksel gelişimini desteklemek için vitamin ve mineraller ilave edilerek geliştirilen Pınar Çocuk Devam Sütü'nü güvenle içirebilirsiniz. Pınar Çocuk Devam Sütü B12, Kalsiyum ve D Vitamini kaynağıdır.
Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde 2 bardak süt içmeleri önerilir.
Devam sütünün her beslenme zamanında taze olarak hazırlanması önerilir. Eğer devam sütü ısıtılır mı diye düşünüyorsanız daha önce hazırlanan devam sütünün ısıtılmayacağını hatırlatmak isteriz.
Kahvaltıda içilen çay, besinlerde bulunan yararlı maddelerin kullanımını azaltır. Bu nedenle çay açık ve limonlu olmalı; daha çok ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Ancak kahvaltıda süt içmek en sağlıklısıdır. Çocukların kahvaltısında mutlaka bir bardak süt bulunmalıdır.
Sütü sevmeyen ve tüketmeyen çocuklar için peynir, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı kalsiyum açısından tercih edilebilir. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler de kalsiyumdan zengindir. Bu sebzelerin sağladığı K vitamini kemik yapısının güçlendirilmesi açısından önemlidir.
İlk aşamada çocuk doktorunuzla görüşmelisiniz. Bebeğinizin sağlık durumuyla ilgili özel bir durum yoksa gece beslenmesini ve biberonu bıraktırma konusunda size onay verecektir. Bu onayla birlikte alıştırma bardağı kullanmaya başlayabilirsiniz. 9-12 ay arası bebeklerde, sütü alıştırma kabında vermeyi deneyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri