Bebek beslenmesinde en önemli besin olan anne sütü ya da inek sütü, doğal olarak şeker ihtiva eder. Gece yatmadan önce ya da uyku esnasında emzirildiğinde veya biberonla süt verildiğinde, ağızda kalan süt, dişlerin çürümesine elverişli bir ortam yaratmış olur.
Süt dişleri çürürse
Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler, bu nedenle çürümeye daha yatkın olurlar ve daha kolay ve hızlı çürüyebilirler. Çocuklar, çürüğün erken dönemlerinde pek tepki vermezler.
Hemen her ebeveyn daha iyi gelişmeleri ve büyümeleri için çocuklarına gece süt içirmeyi alışkanlık haline getiriyorlar. Ancak uyku öncesinde, uykudan uyandırıp içirilen süt veya herhangi bir besin dişlerin çürümesine yol açabiliyor.
Süt dişlerindeki çürüğün derecesine göre tedavi yöntemi olarak diş dolgusu, kanal tedavisi, çekim ve yer tutucu aparey uygulaması tercih edilebilir. Süt dişlerinin gerekli tedavileri olmayıp erken kayıplarında alttan gelecek olan daimi dişin yeri kapanabilmekte ve ileride ciddi çapraşıklıklara sebep olabilmektedir.
Ağız hijyen alışkanlıklarının etkili ve yeterli yapılamayışı, burun solunumunun yetersizliği, ağızda yemek bekletme alışkanlığı, sık ara öğün tüketilmesi, tükürük yapısındaki değişiklikler, çocukla birebir ilgilenen ebeveynin ya da bakıcının ağız sağlığının yetersizliği, süt dişlerinin yapısal bozuklukları ve çocuk diş ...
İlgili 19 soru bulundu
Süt, 6.57 PH değeri ile de diş çürüklerini engellemede önemli bir yer tutuyor. Süt içtikten sonra da düzenli ağız hijyeninin sağlanması ile birlikte, düzenli süt tüketiminin diş çürüklerinin oluşumunu azalttığını belirten Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr.
6 yaşından küçük çocuklarda görülen süt dişi çürüğü altında pek çok neden bulunabilen bir diş problemidir. Genellikle sürekli olarak alınan şeker ve biberon kullanımı ile bağlantılıdır. Süt dişi çürüğü aynı zamanda biberon çürüğü olarak da bilinmektedir.
Birçok anne-baba çocuğun yaşının küçük olduğunu ve bu kapsamda dişinin çekilmesinin de uygun olmadığını iddia eder. Bu düşünce şekli son derece yanlıştır. Çürük diş, enfeksiyon oluşumuna neden olarak diğer dişleri de etkileyeceği için dişin mutlaka çekilmesi gerekir.
Öncelikle diş taşları oluşur ve tartarlar meydana gelir. Meydana gelen tartarlar, plakların giderilmesini zorlaştırır ve bakteriler için bir kalkan oluşur. Böylece diş çürüğü meydana gelir. Diş çürüğü tedavi edilmediğinde, dişlerde bulunan bakteriler ve asit dişin tüm yapısını sarar.
Süt ürünlerinde insan vücudu ile çatışabilecek birçok hormon bulunuyor. Bu hormonlar karıştığında ruh hali değişimlerine neden olur. Dolayısıyla, süt ürünlerini tüketmeyi bırakırsanız, bu ek hormonlara maruz kalmazsınız ve muhtemelen duygusal olarak daha stabil hale gelebilirsiniz.
Dişlerde oyukların oluşmasını engelleyen peynir, içeriğinde bulunan kalsiyum, fosfor ve protein gibi maddeler dişlerde plak oluşumunu ortadan kaldırıyor. Çürüklere karşı koruyup, yeni çürükler oluşmasını engelliyor.
Çekimine karar verilen süt dişi çekilmezse ne olur? 1.Yayılan enfeksiyon alttaki daimi dişin tomurcuğuna zarar verebilir. 2.Enfeksiyon odağı haline gelen diş vücuda zarar verebilir. Hastaneye yatma sebeplerinden biri de diş kaynaklı akut enfeksiyonlardır.
Fırçanın giremediği bu ara yüzler dişlerin şekline, dizilimine göre diş ipi, ara yüz fırçası ya da özel dental kürdanlarla mekanik olarak temizlenmeli, yani plak uzaklaştırılmalıdır. Bu bilgi "fırçaladığım halde dişlerim çürüyor"un da cevabıdır.
Diş çürüğü başlangıcı tespit edilen hastalarda çürüğün çok erken bir evrede olması halinde florür tedavisi ile diş minesi onarılabilir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda diş çürükleri tedavisi için en sık tercih edilen yöntem diş dolgularıdır.
Yetişkinlik döneminde gelişen çürükler ve erken diş kayıplarının altında genetik etkenler, kötü ağız bakımı, çocuklukta geçirilen hastalıklar, şeker ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin yanı sıra en çok da ebeveynlerin yaptıkları hatalar yatıyor.
Tuzlu suyla çalkalamak, çürüğün içindeki yiyecek artıklarını temizler ve iltihabı hafifletir. Ağzınızı sıcak veya soğuk suyla çalkalamayın. Aşırı sıcak ve soğuk çürük ağrısını daha da kötü bir hale getirebilir. Karanfil yağı, diş çürüğü ağrısı için başka bir geçici etkili ağrı kesici yöntemdir.
Diş çürüğü ağrısına iyi gelen şeyler arasında; tuzlu su gargarası, ağzın devamlı olarak temiz tutulması, karanfil ya da karanfil yağının ağrıyan yere koyulması ve ağız gargaraları bulunmaktadır. Ancak bunlar geçici çözümlerdir. Eğer ağrı şiddetlenirse ağrı kesici alabilirsiniz.
Tüm vücudumuzu sağlıkla donatan sütün belki de gözle görülen en güzel faydası güzel ve sağlam dişlere sahip olmak! İçerdiği protein ve kalsiyum sayesinde süt; diş ve diş etlerinin olası hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlıyor.
SÜT İÇTİKTEN SONRA DİKKAT
Sütün özellikle gece yatmadan önce tüketilmesi durumunda dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Gece boyunca ağızda kalan süt, dişlerin hızla çürümesine sebep olur.
Öğünlerimizi peynir gibi ağız PH'ını yükseltecek besinlerle sonlandırmak ve probiyotik bakımından zengin süt ve yoğurt tüketiminize dikkat etmek bile diş çürüğü ve buna bağlı birçok problemden kurtulmamıza yardımcı olacaktır.”
Fissür örtücüler dişlerin çiğneme yüzeylerindeki girinti çıkıntıların üzerini örtecek şekilde dişe hiç zarar vermeden uygulanıyor. Böylece süt dişlerinin çürüğüne neden olan bakterilerin buralara tutunmasına engel olup dişler korunuyor.
Süt dişlerinde ya da kalıcı dişlerinde sorun olan küçük çocuklarda dolgu işlemi yapılmaktadır.
20'lik dişler ağızda en fazla problem çıkaran dişler arasında ilk sırada yer almaktadır. Çürük, enfeksiyon, ağrı ve damakta gömülü kalma gibi pek çok soruna sebep olabilmektedir. 20'lik dişler ağzın en arka kısmında yer alan ve en son çıkan 3. büyük azı dişleridir.
Diş çürüğü nasıl önlenir? – Düzenli ağız bakımı: Dişlerin her gün iki kez fırçalanması ve diş ipi kullanımı ağız sağlığının en temel adımlarındandır. Unutmayın, diş fırçalamak çocuklar için de önem arz eder. Ağız hijyeni rutini, çürümeye neden olan plak birikintilerinden kurtulmanın en geçerli yoludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri