Çiğ sütün alım fiyatını, Ulusal Süt Konseyi belirliyor. O rakam, son zamla birlikte 8,5 lira oldu. Çiğ sütteki fiyat artışına gerekçe olarak ise yem fiyatları gösteriliyor. Orta ölçekli süt ürünleri imalatçılarına göre artış durmazsa süt ürünleri daha da zamlanacak.
ÇİĞ SÜT ALIM FİYATI 2,5 KAT ARTTI YEM FİYATLARI YATAY
Hatta buna tepki olarak 'tehlikeli' bir adım atıp hayvanları kesime yolluyor. Bu durum üretim rakamlarına da yansımış durumda; TÜİK rakamlarına göre süt üretimi son üç ayda yüzde 4,4 azaldı. Süt üretiminin azalması ise fiyatlarda yükseliş baskıyı yaratıyor.
Çiğ süt fiyatı - Üreticinin süt fiyatı sabit, yem fiyatı serbest - Süt fiyatını ineği olmayanlar belirliyor - Ulusal Süt Konseyi baştan ölü doğmuştu Ayrıntılar yazımızda Çiğ süt fiyatını belirleyen 12 kişiden 9'unun ineği yok tarimdunyasi.net/2020/10/06/cig…
Bilindiği üzere 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı 7,50 TL/Litre olarak belirlenmişti. 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; %3,6 yağ ve %3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütünün tavsiye fiyatının (çiğ süt Devamı…
İlgili 21 soru bulundu
Çiğ süt fiyatı kaç TL'den satılacak? Ayrıntılar haberimizde... SÜT FİYATLARI NE KADAR OLDU? Ulusal Süt Konseyi, 14 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; çiğ inek sütünün tavsiye fiyatını çiğ süt destek primi hariç üreticinin eline net 8,50 TL geçecek şekilde belirledi.
Bakan Kirişci açıklamasında "Bugün toplanan Ulusal Süt Konseyi, 14 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; çiğ inek sütünün tavsiye fiyatını çiğ süt destek primi hariç üreticinin eline net 8,50 TL geçecek şekilde belirlemiştir.
Gıda işletmeleri süt üreten hayvancılık işletmesinden almış oldukları çiğ sütü yerel perakendeciye gönderebilirler. Bu faaliyette bulunan gıda işletmeleri, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamında yetkili merciden kayıt belgesi almak zorundadır.
ULUSAL SÜT KONSEYİ ÇİĞ SÜT TAVSİYE FİYATI NE KADAR OLDU? Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Ulusal Süt Konseyi'nce 14 Ekim 2022'den itibaren çiğ inek sütünün litre başında taksiye fiyatı 8,50 TL olarak belirlenmiştir.
2022 Yılı Çiğ Süt Desteği Veriliyor
ÇİĞ SÜT PRİM DESTEĞİ 0,50 TL olarak belirlendi. Mayıs ayında 0,20 TL olarak güncellenen çiğ süt prim desteği 14 Ekim 2022 tarihi itibariyle 0,50 TL olarak güncellendi. Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı resmî açıklama ile çiğ süt desteğinin litre başı 50 kuruş olduğunu duyurdu.
Kirişçi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Ulusal Süt Konseyi'nce 14 Ekim 2022'den itibaren çiğ inek sütünün litre başına tavsiye fiyatı 8.5 TL olarak belirlenmiştir. Bakanlığımızca Ekim-Aralık dönemi için 20 kuruş ödenmesi planlanan çiğ süt destek primi de 2.5 kat artırılarak 50 kuruşa yükseltilmiştir.
Ancak süt ineklerinin kesine gitmesi ve üreticinin yem maliyetlerinden dolayı hayvanlarını yeterince besleyememesi nedeniyle üretilen süt miktarının gerilemesi üzerine piyasada süt fiyatlarında 15 ile 25 kuruş arasında zam geldi. Özellikle büyük tonajlı üretim yapan çiftliklerde süt fiyatı 1.6, 1.65 TL'ye çıktı.
Konseyin internet sitesinde yer alan duyuruda, "14 Ekim 2022 tarihinden geçerli olmak üzere, yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatının üreticinin eline litre başına net 8,5 lira geçecek şekilde belirlenmesine oy çokluğu ile karar verilmiştir." ifadeleri kullanıldı.
BAKKALLAR, MARKETLER İZİNLE ÇİĞ SÜT SATABİLECEK
Bakkal, market, otomatik satış makinesi ve benzeri yerlerde çiğ süt satmak isteyen gıda işletmelerinin de satış izni için bakanlığın il veya ilçe müdürlüklerine başvurması gerekecek.
Konseyin internet sitesinde yer alan açıklamada, 18 Mart'ta, 1 Nisan 2022'den itibaren geçerli olmak üzere kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatının litre fiyatının 5,70 lira olarak belirlendiği hatırlatıldı.
Çiğ süt alım fiyatı 8 lira 50 kuruş olarak belirlendi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, destek priminin de 2,5 katına çıkarılarak 50 kuruşa yükseltildiğini belirterek, "Destekleme primi ile üreticinin eline litre başına en az 9 lira geçmiş olacak" dedi.
Buna göre, 1 kg çiğ sütün üreticiye maliyeti Haziran ayında 7.41 lira, Temmuz ayında ise 7.21 lira oldu. Ulusal Süt Konseyi, üretim maliyetini en iyimser rakamlarla hesaplamasına rağmen çıkan rakamlar süt üreticinin çok zor şartlar altında üretim yaptığını da ortaya koydu.
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, küçük aile işletmelerinden aldığı soğutulmuş çiğ inek sütü fiyatını 15 Ekim 2022 tarihi itibariyle 9,00 TL olarak belirledi.
Çiğ süt, pastörizasyon ya da homojenizasyon gibi bir işlem görmediği için pastörize sütlere göre içinde vücuda faydası olduğu belirtilen birtakım bakterileri içeriğinde barındırmaktadır. Raf ömrünü uzatmak adına herhangi bir kimyasal işlem uygulanmadığı için güvenle tüketebileceğiniz bir üründür.
Süt, minerallerden (kalsiyum, fosfor, iyot, sodyum, magnezyum) zengindir. Süt, hiç bir besinde olmadığı kadar fazla ve kullanılabilirliği yüksek kalsiyum mineralini içerir. Kalsiyum, fosfor ve magnezyum kemik dokusunun temel bileşenidir.
Çiğ sütler, uygun koşulları sağlamadıkları takdirde bruselloz ve tüberküloz gibi birçok hastalığa yol açan bakterileri de vücuda taşıyabiliyorlar. Sütün uygunsuz koşullarda elde edilmiş olması besin zehirlenmelerine de neden olabiliyor. Ancak çiğ süt besin değeri açısından diğer sütlere nazaran oldukça faydalı.
Süt ve Süt Ürünleri Grubu
Bu grupta yer alan başlıca besinler süt, yoğurt ve peynirdir.
Su ve süt arasında özgül ağırlık bakımından bir miktar farklılık vardır. Ufak bir hesap yapıldığında, 1 litre sütün 1032 gram, yani 1,032 kilograma denk gelmektedir. Su ve süt arasında bir karşılaştırma yapıldığında ise sütün sudan daha ağır olduğu sonucuna çıkılabilmektedir.
43 yıl önce Ortadoğu ve Türkiye'de, süt ve süt mamulleri sektörünün ilk modern sanayi yatırımını gerçekleştirmek üzere kurulan Pınar Süt, bugün İzmir, Eskişehir ve Şanlıurfa'daki fabrikalarında yıllık 900 milyon litreyi aşan çiğ süt işleme kapasitesiyle, sektörünün gelişmesine katkıda bulunuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı veriler süt ürünlerindeki fiyat artışını ortaya koydu. Buna göre Ekim 2021-Nisan 2022 arasında sütün ortalama litre fiyatı 7 liradan 10,4 liraya yükseldi. Aynı dönemde yoğurt fiyatı 8,7 liradan 13,2 TL'ye yükseldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri