Türk Dil Kurumu açıklamalarına göre avrat kelimesi Arapçadan gelen bir sözcüktür. Halk ağzında kullanılmakta olan bir isimdir. Kadın, hanım ve eş anlamlarında kullanılmaktadır.
Avret (Arapça: عورة, romanize: avra), İslam'a göre insan vücudunun örtülü olması gereken bölümlerini tanımlar. Kur'ana dayanarak mahrem yerleri açığa çıkarmak haram veya günah olarak kabul edilir.
Avrat = Arapça "kusurlu" demektir. Manita = İtalya' da "el altındaki kadın" demektir.
Arapça ˁawrāt عورات "(kadının) edep yerleri, zaaf ve kusurlar" sözcüğünden alıntı olabilir; ancak bu kesin değildir. Arapça sözcük Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawrat عورة "kusur, özür, edep yeri" sözcüğünün çoğuludur.
avrat - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawra(t) عورة “kusur, özür, edep yeri” sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi için avret maddesine bakınız. Esasen “(özellikle kadının) örtünmesi gereken yeri” anlamına gelen sözcük kullanımda muhtemelen Eski Türkçe uraġut "kadın" ile birleştirilmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Avrat kelimesinin kökeni Arapça "avret" kelimesinden gelmektedir. Türeme olarak bu hale gelmiştir. Türkçede ise kadın eş manasında kullanılmaktadır. Daha önceleri kullanımı yaygın olan bu kelime asıl olarak kullanılan hatun eş manalarına tekrar dönmüştür.
Eski Türkçe'den gelme, at silah avrat gibi ciddi ve değerli anlamı olan fakat zamanla argo deyimlerle zarar görmüş bir kelime haline dönmüştür. İnsanlar küfür ile karışık avrat kelimesini kullandıkça bu kelime giderek argo bir anlama dönüşmüştür. Şehirleşme ile de tamamen kullanılmaz hale gelmiştir.
Anasına avradına sövmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: argo birinin anasını ve karısını amaçlayarak çirkin söz söylemek.
arapça 'da kadın , zevce anlamına gelen kelime.
Gari kelimesi anlam olarak artık demektir. Bundan böyle anlamını da taşımaktadır. Ege bölgesinde yaygın bir şekilde kullanılan kelimeler arasında yer alır. TDK verilerine göre gari kelimesi artık veya bundan böyle demektir.
avrat / avrât / عورات
(Tekili: Averât) (Avret) Kadınlar. Gizli yerler. Mahrem zamanlar.
Manita = İtalya' da "el altındaki kadın" demektir. Flört = İngiltere' de "oynaşılan kişi” demektir. Hatun= Türkçe' de "en değerli hazine" demektir....
manita - Nişanyan Sözlük. İtalyanca mantenuta “besleme (kadın), metres” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İtalyanca mantenere “bakmak, beslemek, korumak, elinde tutmak” fiilinin geçmiş zaman fiil sıfatı dişilidir. Bu fiil Geç Latince yazılı örneği bulunmayan *manutenēre fiilinden evrilmiştir.
Çünkü âyet-i kerîmelerde avret yerinin sınırını açıkça belirleyen bir hüküm yoktur. Âyetlerde geçen "sev'e" (A'râf 7/26) kelimesiyle "galiz avret" denilen tenasül organları kastedilmekte ve örtülmeleri gereken diğer yerlerin sınırları konusunda etraflı bilgi verilmemektedir.
Arapça cnb2 kökünden gelen cunūb veya cunub جنوب/جنب "cenabet olma, dinen kirli olma" sözcüğünden alıntıdır.
Çocukların on yaşından sonra erkek olsun kız olsun, avrât yerleri, namazda ve namaz dışında, erginlik çağına ulaşmış kimselerin avrat yeri gibi sayılır. Erkek, annesinin, kızının ve kız kardeşinin odalarına izinsiz giremez.
At İle Avrat Yiğidin Bahtına Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişinin satın aldığı attan ve evlendiği kadından memnun kalıp kalmayacağı önceden kestirilemez, her ikisi de talihine kalmıştır.
Fransızca chéri "sevgili" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca cherir, cheriss- "sevmek, değer vermek" fiilinden türetilmiştir.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
“çok şaşılacak şey” anlamında kullanılan bir söz: “Vay anasını, amma dolaştık bugün.” -A.
- Kız kardeş. - Kadınlara söylenen bir seslenme sözü. - Bir ev içinde uzun zaman çalışan yaşlı kadınlara verilen unvan.
babaların minik-tefek kızlarına söyledikleri "daha dur..., o kadar da büyük değil(sin)..., daha çok küçük(sün)..." anlamında kullanılan, kaba hali de "çeyrek avrat" şeklinde söylenen, sevimlilik içeren söz öbeğidir.
Flört kelimesi ise, Fransızcada "çiçeklerle süslemek ve tatlı sözler söylemek", "boş sözler etmek" anlamlarına gelen "fleurettir" fiilinden gelmiştir.
Arapça'dan gelen mahrem kelimesi; helal olmayan, yasaklanan şey manasına gelir. Sözlükte “helâl olmayan, yasaklanan şey” mânasındaki mahrem kelimesi, sırdaş anlamına da gelir.
karı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karı “yaşlı kişi, pir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karı- “yaşlanmak” fiilinden türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri