Bu nedenle şekeri sütün bir kısmı ile eriterek ocaktan alarak kalan sütü üzerine ekleyebilirsiniz. Tatlının üzeri kızartılırken de tatlınızı su dolu tepsinin içine koymanız gerekir. Aksi durumda tatlının üzeri geç kızarır ve helva pişmeye devam edeceği için kıvamı istediğiniz gibi olmayabilir.
Fırın tepsisinin içine su dökmemiz, helvanın sadece üst kısmının kızarmasını sağlayacaktır.
230 derece önceden ısıtılmış fırında süt helvasını, üzeri kızarana kadar yaklaşık 15 dakika kadar pişirin.
Süt helvası kıvamı ne çok akışkan olmalı ne de kesilebilecek kıvamda olmalı. İkisinin arasında hafif akışkan, enfes bir sütlü tatlı.
İster sıcak, ister soğuk olarak ikram edin. Süt Helvası yaparken unun kokusu çıkana kadar kavrulduğuna dikkat etmek gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
Sütün yarısını uygun bir tencereye alarak şekeri ekliyoruz ve şeker eriyene kadar ocakta karıştırıyoruz. Kaynamasına gerek yok sadece şekerleri eriyoruz ve ocaktan alıyoruz. Kalan sütü ve yumurta sarısını da üzerine ekleyerek güzelce çırpıp soğumaya bırakıyoruz.
Kolay Süt Helvası Tarifi Nasıl Yapılır? Tereyağını eritelim, sıvı yağı ekleyelim. Eriyen yağa unu ilave edip kısık ateşte karıştıralım. Diğer yanda soğuk sütle şekeri bir kapta karıştıralım.
Orta boy sos tenceresine sütün yarısını ve şekeri döküp şeker eriyene kadar pişirin. İçerisine kalan sütü, nişastayı e yumurta sarısını ekleyip iyice çırpın.
Lezzetli ve kolay bir tatlı olan un helvası isteğe bağlı olarak sütlü ya da sütsüz olarak yapılabiliyor.
Uzun süre raf ömrü bulunan helvanın, paketi veya kutusu açıldıktan sonra hava almayacak şekilde saklanmalıdır. Buzdolabında tutulması tavsiye edilen helvaların, kapaklı bir kap içerisine konarak saklanması ve bir ay içerisinde tüketilmesi önerilir. Hava alan helvalar nemlenmeye bağlı olarak yumuşar.
Osmanlı mutfağının son dönemlerinde yapılan ve saray mutfağının en gözde tatlılarından biri haline gelen süt helvası, Bursa'da orijinal haliyle sofraların vazgeçilmezi olma özelliğini koruyor. Birçok kişi, Türkiye'de yalnızca Bursa'da yapılmaya devam edilen süt helvasını yemek için şehre geliyor.
Yanmaz tavaya sıvı yağ ve tereyağ konur. Yağ eriyince un konup kavurma ya başlanır. Baştan yağ az gibi gelebilir ama kavurdukça yağını salıyor merak etmeyin. En küçük ocağın kısık ayarında yaklaşık 20 dakika unun rengi kahverengi ye dönene kadar kavrulur.
Unu kavurmaya başladığınızda ayrı bir tencereye sütle toz şekeri koyup kaynatın. Üzerine sıçramamasına dikkat ederek kavrulmuş unun üzerine kaynar haldeki şekerli sütü boca edin. İyice karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp çok kısık ateşte 15-20 dakika kadar pişirin.
Sütü tencereye alıp, şeker eriyene kadar karıştırın ve ısınmadan ocaktan alıp, oda ısısında soğutun. Fırını 250 derecede fanlı/turbo konumda ısıtmaya başlayın.
Margarin eritilip un sararana kadar kavrulur. Diğer yandan süt kaynatılır. Kavrulan una süt yavaş yavaş eklenir. En son şeker ve vanilin eklenip ateş üzerinde biraz karıştırılıp borcama dökülür.
Süt helvamız kaynayıp koyulaştıktan sonra içerisine vanilin ekleyelim ve borcama aktaralım. 190°C fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 10 dakika pişmeye bırakalım. Bu sırada bizde fındık içini bıçakla kıyalım. Güzelce kızaran süt helvamızı fırından alalım, üzerine fındık içi serperek servis edelim.
En kısık ateşte un ve yağı güzelce karıştırarak kavurmaya başlayın. Ununuzun yağla birlikte güzelce bütünleşmesi ve hafif sarımsı bir kıvam alması gerekiyor. Bu aşamadan sonra yine karıştırmaya devam edin. Unun kokusu iyiden iyiye çıkmaya başladığında şerbetini verme vaktiniz de gelmiş demektir.
🌠Un helvasını çam fıstığı ile de tatlandırıp hoş bir lezzet ve görüntü elde edebilirsiniz. 🌠Ana maddesi su veya sütle yapıldığı gibi ana maddesi olan TEREYAĞINI değiştirerek sadece sıvı yağ ile de yapılıp, daha yumuşak kıvam elde edilebilir.
Un helvasının ilk ve en önemli aşaması yağı eriterek başlıyor. Yağınız henüz çok sıcak olmadan kavurma işlemine başlamanız gerekiyor. Yağınızı eritirken diğer yandan ununuzu bir kabın içerisinde güzelce eleyin. Birkaç kez elemeniz un topaklarını engellemenize yardımcı olacaktır.
Pirinci kendi nişastasının sütle nefis bir kıvam oluşturmaya yetmediği durumlarda, mısır ya da buğday nişastasını doğru ölçülerde kullanarak sütlacı tutturmak mümkün.
Tahin ve tahin helvasının da tıpkı susam gibi anne sütünün artmasına destek olduğu söylenir. İçeriğindeki çok zengin susam ve susam yağı oranı sayesinde bu ürünler, sütünüzün kalitesini ve oranını artırabilir.
Bursa'nın meşhur lezzetlerinden biri olan süt helvası, görünümü ile kazandibini andırır. Ana malzemeleri süt ve un olan bu tatlı, kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Dışı çıtır, içi ise yumuşak bir kıvamdadır.
Un ve sıvı yağı sürekli karıştırarak kavurmalısınız. Her tarafının eşit kavrulduğundan emin olduktan sonra şerbeti ekleyebilirsiniz. Şerbet ekleme aşamasında etrafa çok fazla sıçrama olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri