Çiğ badem, Antep fıstığı, çiğ kaju ve fındık gibi kuruyemişler spor ile ilgilenenlerin tüketebileceği en lezzetli ve besleyici seçenekler arasındadır.
Spor yapanlara genel olarak önerilen ve sporcuların tercih ettiği kuruyemişler çeşitleri, çoğunlukla çiğ kuruyemişlerdir. Bu kuruyemiş çeşitleri; çiğ badem, çiğ fındık, çiğ kaju, kunar ceviz gibi çeşitlerdir.
Spor sonrasında acıkma halinde kuru yemiş tüketerek yapılan sporun hakkını verebilirsiniz. Çünkü kuru yemişler, doğal yağ içerdiği için vücudunuza zarar vermeyecektir. Spor sonrasında kaybedilen enerjiyi tazeleyen fındık, ceviz, kuru üzüm, incir, leblebi gibi besinler protein kaynağı olarak yanınızda kalabilir.
Hiçbir gıdanın fazla tüketilmesi faydadan çok zarar verir. Günde ortalama 50 gr. kuruyemiş yeterli olacaktır. Sporcular için önerilen kuruyemişler ise, karışık kuruyemişlerdir. 50 gr. ceviz, badem ve fındık karışımı en ideal seçimdir.
Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
İlgili 34 soru bulundu
Antrenman öncesinde badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişler tüketebilirsiniz çünkü bu tür kuruyemişlerin sindirimi ve bağırsakta ilerleyişi yavaş olduğu için uzun süre tokluk hissi verir.
1) Kalp Dostu Fındık
Fındık, her yönüyle sağlık dostunuz olacak. Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır.
Kuruyemiş Spordan Önce mi Sonra mı Yenir? Spordan sonra kuruyemiş tüketebileceğiniz gibi dilerseniz badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişleri spor öncesinde tercih edebilirsiniz. Bu tür kuruyemişler sindirim sistemi bağırsaklarda ilerleme açısından yavaştır.
Kas sağlığı açısından da çok önemli. Sporcular, spor sonrası kaslarını toparlamak için 'Ne tüketmeliyim' diye bir besin arıyorlarsa, bunun cevabı Antep fıstığı. Spor sonrasında bir küçük avuç Antep fıstığı tüketerek hem kas sağlığını koruyabilir hem de kilo kontrolüne yardımcı olabilirsiniz."
Antep Fıstığı: Protein, kas gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Antep fıstığı ise kas oluşturmak için hazırladığınız bir antrenman programınızda ihtiyacınız olan protein ihtiyacını fazlasıyla karşılayan bir kuruyemiştir. 5. Fındık: En değerli enerji depolarından biri olan fındık, sporcuların vazgeçilmez besinidir.
Soru: Kas gelişimine en faydalı kuruyemişler hangileridir? Cevap: Kuruyemişler protein, lif ve sağlıklı yağlar açısından mükemmel bileşime sahip yiyeceklerdir. Sundukları yüksek kaliteli kalori, kaslarınızın genişlemesine yardımcıdır.
Kaju Yemenin Hiç Duymadığınız Faydaları
Sağlıklı ara öğünlerin vazgeçilmezi olan kaju, pek çok hastalığı önleme konusunda da başarılıdır. Doyurucu ve yüksek besin değeri olan kaju, zihin gelişiminden kas gelişimine kadar fayda sağlayan bir yemiştir.
Yüksek seviyede çinko, lif ve minerallere sahip olması günlük besin ihtiyaçlarını karşılamakta oldukça etkilidir. 60 gram kaju günlük fosfor ihtiyacının yarısını karşılar. Fosfor dışında B6, demir, mangan, tiyamin ve magnezyum açısından da oldukça zengindir.
İster ara öğünlerinizde, ister Shake'lerinizde kas tamir edici etki için badem tüketebilirsiniz. Protein bakımından zengin olmasıyla, kas liflerinizin onarılmasını ve iyileşmesini sağlamaktadır. Bir avuç badem hem sağlık hemde vücut gelişimi bakımından pek çok fayda sağlamaktadır.
Bu sağlıklı yağlardan biri var ki içeriği zengin ve sağlığımıza oldukça faydalı, ulaşılabilirliği yüksek, hayatımızın her döneminde ihtiyaç duyduğumuz ve sporcu beslenmesinde de önemli yer kaplayan, muhakkak diyete dahil etmemiz gereken bir besin. Ceviz!
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
Spordan önce kaçınılması gereken besinler;
Gaz yapan (kurubaklagil, çiğ sebze, gazlı içecekler), yağlı besinler (kızartmalar, kuruyemişler, tahin-pekmez), fazla baharatlı, asidik yiyecekler.
Egzersiz öncesi öğünün protein içeriğinin 20-30 gram ve biyolojik değeri yüksek protein kaynakları olması, kas protein sentezini yeterli seviyelere çıkarttığı görülmüştür. Bu sebeple yumurta egzersiz öncesi (4 saat önce) tüketilebilecek en iyi protein kaynaklarından bir tanesidir.
Yıldız, spor sırasında ve öncesinde yeteri kadar su almanın çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Yıldız, "Spordan 1 saat kadar öncesinde 500-600 ml su içmeyi ihmal etmemeliyiz. Spor sırasında vücut su kaybeder. Bu açığı kapatmak için spor sonrasında da yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır.
İçeridiği krom ve lifler sayesinde tokluk hissi verir. Zayıflama diyetlerinde ara öğünlerde tokluk hissi vermesi ve kan şekerini dengelemesi için iyi bir ara öğündür. Antioksidan bakımından da zengindir. Protein bakımından zengin olduğu için kas kitlesini korur, spor yapanlar için iyi bir besindir.
Bir Avuç Kuruyemiş Yeterli
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
PEKİ HANGİSİNİ TERCİH ETMELİYİZ? Badem ezmesi nispeten fıstık ezmesine göre daha sağlıklıdır. Hem badem ezmesi hem de fıstık ezmesi, tekli doymamış yağ bakımından zengindir, bu yağ türü, kalp hastalığında azalma ve daha iyi kan şekeri kontrolü sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri