Sütün donma noktası sabittir. (– 0.555°C). İçerisinde bulunan eriyik halindeki maddeler donma derecesini düşürür.
Ortalama 1 gün içerisinde süt tamamen donmuş olacaktır. Özellikle donmuş sütü kahve yapımında veya bir şeyler pişirirken kullanmak isteyenler için, buz kalıpları ideal yöntemdir.
Süt ve süt ürünleri buzdolabı koşullarında 0-4 C de muhafaza edilmelidir. Buzdolabında muhafaza ederken kapalı bir kapta veya orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir.
Sütü 0, -4 °C arasında muhafaza etmezseniz süt kesilir. Sıcaklığa, bakteri sayısı ve bekleme süresine bağlı olarak sütünüz 1 saatte de kesilebilir. 1 günde de kesilebilir. Bu nedenle süt üreten, satan ve tüketen herkes sütü korumak için üzerine düşeni eksiksiz yapmalıdır.
Büyük bir kâseyi soğuk suyla doldur ve donmuş sütü suyun kaplayacağı şekilde kâsenin içine koy. Sonra, kâseyi 30 dakika boyunca buzdolabına koy. Suyu değiştir ve tamamen çözülmesi için sütü bir 30 dakika daha buzdolabına koy.
İlgili 45 soru bulundu
Diğer dikkat etmeniz gereken önemli nokta şudur: Dondurulmuş sütü çözdürdükten sonra bu sütü tekrar dondurmayın. Dondurulmuş süt ikinci defa dondurulmamalıdır.
Eğer çiğ sütü çok uzun süre saklamak istiyorsanız, temiz poşetlere veya kaplara doldurarak hava almayacak şekilde kapatın. Ardından buzluğa yerleştirin. Çiğ sütü buzlukta 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Kaynama sıcaklığı 100.15- 100.17 °C civarındadır. Sütte organik maddelerin varlığı, sütün yüzey gerilimini düşürür.
Sütün 45 derece olduğunu nasıl anlarız? Yoğurdun ideal mayalanma sıcaklığı 45 derece civarındadır. Eğer termometreniz yoksa serçe parmağınızı süre batırınca yaklaşık 7 saniye yanmadan sütün içinde tutabiliyor olmanız gerekir. Sütün daha sıcak olması halinde yoğurt ekşirken, daha soğuk olduğunda ise yoğurt tutmayabilir.
Yoğurt, süt 35-42 C derece aralığında iken mayalanmalıdır. Termometre yok ise en geleneksel yöntem olan, parmağınızı daldırarak ölçebilirsiniz. Parmağınız süt içerisindeyken 10 saniye tutabilirseniz, mayalanma sıcaklığına gelmiş demektir.
Anne sütü sağıldıktan sonra oda ısısında 3 saat, buzdolabında 3 gün, no-frost buzdolabında 3-4 ay ve derin dondurucuda 6 ay kadar saklanabilir.
Küçük buz kristalleri dondurulur ve donmuş sebzeleriniz çözülürken, gevşek ve iştah kesici bir karışıklığa neden olur. Marul, salata yeşilliklerinin yanı sıra kereviz, turp, soğan, patates ve biber gibi sebzeleri derin dondurucuya koymamalısınız.
Bunlara çok dikkat edin. Önceden dondurulmuş süt çözüldükten sonra buzdolabında 24 saate kadar korunabilir. Anne sütü tekrar dondurulmamalıdır!
Süt yaklaşık bir günde donarak katı hâle gelecektir. Süt donunca sütle yağın birbirinden ayrıldığını görebilirsin. Endişelenme. Bu, donma işleminin normal bir parçasıdır ve tamamen güvenlidir.
Sağılan sütün sıcaklığı yaklaşık 37 derecedir. Bu sıcaklık sağımdan hemen sonra 10 dereceye, 2 saat içerisinde de 8 derecenin altına indirilmelidir. Depolanan sütün sıcaklığı, süt her gün toplanıyorsa 8 derecenin, iki günde bir toplanıyorsa 6 derecenin altında tutulmalıdır.
Develer yaygın olarak kurak ve yarı kurak bölgelerde yaşamaktadırlar. Günlük süt verimleri cinslerine göre 3 ile 40 litre arasında değişiklik göstermektedir.
Dereceniz varsa ölçebileceğiniz gibi, ev usulü ölçmek isterseniz serçe parmağınızı hafifçe süte değdirdiğinizde 7 saniye boyunca parmağınızı çekmeden durabiliyorsanız mayalama sıcaklığı uygun demektir.
En uygun sıcaklık 42-45 derecedir. Eğer süt ılıksa mayalanma olmaz, süt sıcaksa yoğurt ekşi olur. Termometre ile sütün sıcaklığı kolayca ölçülür. Termometre yoksa parmakla sıcaklık kontrol edilir.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Dr. Baş, sokaktan alınan sütü mikroplardan arındırmak için, 90 ila 95 derecede 10-15 dakika kaynatmanın mikropların tamamını öldürebileceğini ancak, sütün kaynatılınca içindeki vitaminler başta olmak üzere besin değerlerinin yüzde 50 ila 90 oranında azaldığını vurguladı.
Süt neden donar? Süt ise damıtık suya göre; bileşiminde bulunan ve gerçek çözelti halinde bulunan laktoz ve mineral maddelerden dolayı daha düşük derecede, yaklaşık olarak 0,55° C de donmaktadır. Sütün kaynatılması, bileşimindeki çözünen maddeleri azaltacağı için donma noktasının yükselmesine neden olur.
Soğuyan süt tekrar ısıtılıp mayalanır mı? * Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız hüsranla sonuçlanabilir.
Satın almış olduğunuz sütü dondurucuda saklamanın en doğru hali sütü çiğden saklamaktır. Derin dondurucuda süt saklamak istiyorsanız pişirerek değil çiğden saklamalısınız.
Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri