Depremden etkilenen vatandaşlarımız, kendi yapılarını yerinde inşa etmeleri için verilecek hibe ve faizsiz kredi desteğini içeren Deprem Bölgesinde Yerinde Dönüşüm Projesine ön başvurularını e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilirler.
TC kimlik ve şifre ile giriş yapılıp, arama çubuğuna “deprem bölgesinde yerinde dönüşüm” yazılır. Açılan pencerede “Yeni Başvuru” butonu tıklanır. Aydınlatma metni okunarak kabul amaçlı kutucuk tıklanır. Taşınmaza ait 5 haneli hasar askı kodu girilerek “Sorgula” butonu tıklanır.
Yerinde Dönüşüm projesindeki hibe ve kredi desteğine başvurular e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Vatandaşlar, Çağrı Merkezi ALO 181'den projeyle ilgili detaylı bilgi alabilecek.
BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK
Vatandaşlar, Çağrı Merkezi ALO 181'den Yerinde Dönüşüm projesiyle ilgili detaylı bilgi alabilecek. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ait iki gezici tır da Yerinde Dönüşüm projesi hakkında bilgilendirme ve tanıtım yapmak amacıyla bölgede hizmet verecek.
Binada hisse sahibi olmak şartı ile kentsel dönüşümün devlet destek ve teşviklerinden tüm kat malikleri faydalanabilir.
İlgili 27 soru bulundu
4- Yerinde dönüşüm nedir? Hak sahiplerinin, gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesi sonrasında bulundukları çevreden uzaklaşmadan, proje alan sınırları içerisinde üretilecek sağlıklı, modern ve güvenilir konutlarda yaşamlarını devam ettirebilmelerini ifade ediyor.
Depremden etkilenen 11 ilimizde Yerinde Dönüşüm projesi kapsamında Yapım ve Dönüşüm Ofisleri açıyor, bakanlığımızın denetiminde vatandaşlarımıza kendi evini yerinde dönüştürebilsin diye 500 bin lira hibe ve 500 bin lira faizsiz kredi desteği sağlıyoruz." ifadelerine yer verdi.
Kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulaması e-devlet kapısı üzerinden yada www.kentseldonusum.gov.tr adlı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sayfası üzerinden yapılabilmektedir. e-Devlet şifrenizi ve T.C. kimlik numaranız ile sisteme girip yapabilecek ve durumunuzu öğrenebileceksiniz.
Bakan Mehmet Özhaseki sosyal medya hesabından konuya dair şu açıklamayı yapmıştı: "Yerinde Dönüşüm" projesine başvurular 17 Temmuz'da başlıyor!
Yerinde dönüşüm modeliyle yerinde dönüştürülecek konutlara 750 BİN ₺ ve iş yerlerine 400 BİN ₺ hibe desteği veriyoruz. Konutlar için 750 BİN ₺, Ahırlı Köy Evleri için 1 MİLYON ₺ ve İş yerleri için 400 BİN ₺; 2 yıl ödemesiz olmak üzere toplam azami 10 yıl vadeli ve faizsiz kredi desteği sunuyoruz.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Yerinde Dönüşüm" projesine başvurular bugün başlıyor.
Ak Parti Malatya İl Başkanı Namık Gören, yerinde dönüşüm projesine başvurularının ne zaman biteceğine dair açıklamada bulundu. Başvuruların 30 Eylül itibariyle biteceğini söyleyen Gören, “30 Eylül'den sonra başvuranların ne kadarının yerinde dönüşüm hakkı elde ettiğine bir bakılacak.” Dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Yerinde Dönüşüm kampanyamızda hibe ve kredi miktarlarını artırdık. Konutlar için 750 bin TL hibe, 750 bin TL kredi, ahırlı köy evleri için 750 bin TL hibe, 1 milyon TL kredi, iş yerleri için 400 bin TL hibe, 400 bin TL kredi vereceğiz.
Askı kodu olmayan vatandaşlar askı kodlarını Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden ve muhtarlıklardan alabiliyor. E-Devlet şifresi olan vatandaşlar yerinde dönüşüm için e-devlet üzerinden başvuru yapabilyor. Hem hak sahipliğinden hem de yerinde dönüşümden yararlanılamıyor.
TOKİ rezerv alanı dışında vatandaşa yıkılan evinin yerinde konut yapılması izni verilecek. Zemin etütleri sağlam çıkarsa maliklerin ortak kararıyla inşaat başlayacak. Ev en fazla 5 katlı olabilecek. Türkiye, afetle mücadeleye karşı attığı adımlara bir yenisini daha ekledi.
e-Devlet Kapısında Sunulan Hizmetleri Kullanmak İçin Ücret Ödeyecek miyim? Hizmeti sunan kurumlar tarafından herhangi bir vergi, resim ve harç ödenmesi öngörülmemişse, e-Devlet Kapısı üzerinden kullanılacak e-hizmetler için ekstra bir ücret ödemeniz gerekmemektedir.
“Yerinde Dönüşüm”, kentsel dönüşüm projesi kapsamında bulunan müstakil binalar için kullanılan bir terimdir. Depreme dayanıklı olmayan bir binanın yıkılarak, bulunduğu arsanın mevcut imarında değişiklik yapılmadan, bunun yerine depreme dayanıklı bir bina inşa edilmesine yerinde dönüşüm denir.
YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJESİ KONUT VE İŞ YERİ YARDIMI NE KADAR? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Yerinde Dönüşüm Projesi" kapsamında deprem bölgesinde kendi yapısını yerinde inşa edecek afetzedelere, konutlar için 500 bin lira, iş yerleri için 250 bin lira hibe verileceğini bildirdi.
Hak sahipliği; yalnızca 1 konut ve 1 iş yeri için sağlanabilirken; yerinde dönüşüm projesi kapsamında aynı anda 3 daire için kredi desteğinden faydalanılabilmektedir. Ancak yerinde dönüşüm projesinde de yalnızca bir konut veya iş yeri için hibe desteğinden faydalanılabilmektedir.
Binalara halk ağzıyla 'çürük raporu' resmi ağızla 'Riskli yapı tespit raporu' alındığında ve bu rapor olumsuz çıktığında 60 gün içinde binanın elektrik ve suyu kesiliyor, tahliyesi yapılıyor ve bina yıkılıyor.
Eski bina yıkım kararı nasıl alınır sorusunun cevabı aslında gayet basit. Vatandaşlar oturdukları binadan şüpheleniyorsa oturdukları meskene bağlı olan belediyeye dilekçe yazmak zorunda. Dilekçe talebinin hemen akabinde belediyelerden sadece binaya ilişkin rapor alabiliyorlar.
Taşınma yardımı başvurusunun, tahliye kararının verilmesinden itibaren 1 yıl içerisinde veya riskli yapı yıkıldıktan 3 ay sonra yapılması gerekir. Devlet taşınma yardımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvuru yapabilirsiniz.
Güçlendirilmeyen veya güçlendirilemeyen, yerinde dönüşümden yararlanmayan veya hak sahipliğinden yararlanmak üzere yıkılmayan orta hasarlı binalar 7269 Sayılı kanunun 13. maddesinde öngörülen süre sonunda yıkılacak.
Kredi başvuruları hak sahiplerine yapım ruhsatının alındığı tarihten itibaren en geç 1 yıl içinde e-devlet üzerinden veya il müdürlüklerine yapılacak. Kredinin yüzde 10'u peşin, kalan kısmı inşaat seviyesine göre üç eşit taksitte hak sahibi adına anlaştığı müteahhidin banka hesabına ödenecek.
Evin yıkıldıysa oradaysa arsa bedelini devlet kamulaştırma suretiyle kendine alır ve bir bedel belirler. Bu bedele binaen de yapmış olduğu evi sana verir. Eksik ya da fazla ücretler neyse bunlar birbirlerinden mahsul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri