Emzirmeden ya da sütünüzü sağmadan önce (pompa yapmak demiyorum çünkü elle de sağabilirsiniz) ılık bir duş yapıp gevşemek ve göğüs üzerine on, onbeş dakika kadar ılık kompres yapmak tıkalı kanalın yumuşamasına yardımcı olacaktır.
Tıkalı süt kanalları, eğer uygun özen gösterilmişse, genellikle 24-48 saat içinde iyileşir.
Su torbası yardımıyla kompres yapabileceğiniz gibi, ılık bir duş almak da ağrıları hafifletmeye yardımcı olur. 24 saat boyunca yeterli süt boşaltımı sağlanmasına rağmen; semptomlarda düzelme gerçekleşmezse ve meme ucunda belirgin bir çatlak varsa antibiyotik tedavisi başlanır.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
İlgili 33 soru bulundu
Emzirmeden ya da sütünüzü sağmadan önce (pompa yapmak demiyorum çünkü elle de sağabilirsiniz) ılık bir duş yapıp gevşemek ve göğüs üzerine on, onbeş dakika kadar ılık kompres yapmak tıkalı kanalın yumuşamasına yardımcı olacaktır.
Anne sütü, memenin bir bölümünde kalır ise, orada süt stazı (süt birikmesi) oluşur. Bu süt, boşaltılmaz ise, meme dokusunda iltihap oluşmasına neden olur. Bu, infektif olmayan mastittir.
Sıcak bir duş sayesinde büyük bir rahatlık sağlanabilir, göğüs bölgesine uygun masajlar uygulanabilir. Böylelikle süt kanallarındaki tıkanıklıklar yavaşça gevşeyerek açılır.
Emzirmeden veya pompalamadan önce (ve direk tuzlu su uygulamasının ardından) süt kabarcığının üzerine çok sıcak bir nemli kompres yapın. Kendinizi yakmamaya dikkat edin. Nemli kompres yerine zeytinyağına batırılmış bir pamuk topu da deriyi yumuşatmak için kullanılabilir.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Tıkalı süt kanalları sorunu bir ya da birden fazla süt kanalı tıkandığı zaman meydana gelir. Bu durum ise, göğsün basınca maruz kalması ya da emzirme sırasında sütün tamamen boşalmaması sonucunda oluşur.
Memede iltihap (Laktasyonel mastit)
Böyle durumlarda emzirmeye devam etmek veya sütün pompa yardımıyla boşaltılması apse oluşumunu azaltıyor. Memedeki iltihap zemininde apse gelişmişse görüntüleme eşliğinde ya da cerrahi olarak boşaltmak gerekiyor.
Emziren kadınlarda memede kitle de görülebilir. Memede kitle, gebelik sırasında ortaya çıkmış olabilir. Emzirme sırasında memede kitle olabilir. Emziren anneler memelerinde oluşan kitleler ve değişiklikler konusunda uyanık olmalıdır.
Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten süt dışarıya akar. Her iki meme aynı anda çalışır. Bebek bir memeden emerken, diğer memeden süt damlayabilir. Bebek emmeye başladığında, ilk önce meme başının hemen arkasında bulunan süt havuzundaki birikmiş sütü alır.
Bu dönemde şişkinliği önlemek için memeye soğuk kompres uygulamanız faydalı olur. Emzirmeden 20 dakika önce ılık komprese geçmek gerekir. Bunun için ılık su dolu bir kap veya sıcak şu şişeleri kullanalabilirsiniz.
Fibrokistik değişiklikler en önemli ağrı nedenleri arasındadır. Hücrelerdeki yağ asidi oranında dengesizlik olması memede ağrı yapabilir. Tiroit bezi hastalıkları, şeker hastalığı, hipofiz bezi tümörü neden olabilir. Memelerin iri olması hem memede hem de sırt ve boyunda ağrılara yol açabilir.
Süt incisi ve kabarcıkları bir çok emziren anne yaşar. Bazıları kendiliğinden geçer, bazılarında ise uzun süre ve bebek emerken anne acı ile emzirir.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Kur'an'ın öğretilerine uyan Müslüman anneler bebeklerini genellikle iki yaşına kadar emzirmeyi hedeflerler. Burada kastedilen süre Hicri Takvime yani Ay Yılına göredir, bundan dolayı çocuğun ikinci doğum gününden yaklaşık 22 gün önceye tekabül eder.
Mastit olan memeye sıcak uygulama, masaj, süt veren anne ise ağrılara rağmen sık emzirme, cilt bütünlüğünü sağlamak üzere meme cildi temizliğinin sağlanması ve uygun nemlendiriciler ile cildin korunması, göğüs ağırlığını taşıyan pamuklu balenli sütyen kullanılan mastit olan memeye iyi gelir.
Emme süresi ise 5-7 dakika kadar kısa ve ya günün bazı saatlerinde akşamları ve uyku öncesi 30 dakika kadar uzun da olabilir. Emzirme süresindeki bu kısalma bazen annelerin bebeklerinin memeyi reddetmesi olarak algılanabilir. Ama yeterli süt alıyor idrar miktarı yeterli ve kilo alımı iyi ise endişe etmeyin.
Bebeğim Doymazsa Uyur Mu? Bir bebeğin uykuya dalamaması ya da uykusundan uyanmasının en sık karşılaşılan nedenlerinden biri açlıktır. Geceleri bebek ister formül mamayla ister anne sütüyle beslensin karnı doymazsa ya da acıkırsa uyanır.
Eğer bebek göğsü emdikten sonra göğüs yumuşuyorsa ve bebek kendiliğinden kafasını geri çekip, rahatlamış bir ifadeyle memeyi bırakıyorsa o zaman süt transfer etmiş demektir. Yeteri kadar süt olduğunu anlamanın bir diğer pozitif yolu, çünkü herkesin göğsü sertleşmeyebilir. Her annenin göğsü çok dolu hissi vermeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri