Osmanlı döneminde de kendi coğrafyamızda tüketilen çok eski bir reçel türü olan süt reçeli, aynı zamanda halk arasında "Süt Karameli" olarak da adlandırılmaktadır.
İçindekiler: İnek sütü, şeker kamışı, karbonat Süt karameli, diğer yaygın bilinen ismiyle süt reçeli tamamen sağlıklı ve organik olarak üretilir. İçerisinde inek sütü, şeker kamışı ve karbonattan başka bir madde bulundurmaması ve katkı maddesi içermemesiyle güvenerek kullanabileceğiniz bir üründür.
Tadı ise, sütlü bonbonları hatırlatır. DDL'yi ekmeğe sürerek; tereyağ ve kaymak ile; tatlıların üzerine sos olarak; keke, bisküviye ekleyerek; pancake ve krep ile; muz ve çilek ile; tariflere ekleyerek; ddl li dondurma yaparak ya da dondurmanıza ddl sosu olarak; soğuk kahvenizi tatlandırarak ..... yiyebilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Süt Reçeli Kalsiyum ve Fosfor Deposu
Aynı zamanda 129 mg sodyum ve 22 mg magnezyum da içeriyor. Vitamin yönünden de son derece zengin olan süt reçelinde A, C, D, B6 ve B12 vitaminler bulunduğundan vücudun günlük vitamin ihtiyacını karşılama noktasında önemli bir gıda!
Süt reçeli, Arjantin ve Uruguay gibi Güney Amerika ülkelerinde popüler olan koyulaştırılmış bir süt ürünüdür [2-5]. Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Meksika gibi bir çok ülkede tüketilmektedir. Meksika'da esas keçi sütüyle üretim yapılmakla birlikte inek sütü de kullanılmaktadır.
Dulce de leche, İspanyolca süt reçeli anlamına gelen bu tarif Arjantin menşeli bir güzel. Bayramlarda babaannelerimizin ceplerimize doldurduğu karamel rengi bonibonların tadını hatırlatan bu lezzet, artık kavanozlara sığıyor.
En basit tabiriyle inek sütünün şekerle birlikte kaynatılması sonucu ortaya çıkan süt reçelinin yapımı her ne kadar tek cümlede özetlenebilse de esasında bu kadar basit değil. Ancak biraz sabır ve özen gerektiren bu tatlı sos, dileyen herkesin evde yapabileceği bir tarif olarak karşımıza çıkıyor.
Derin bir tencerenin içine tam yağlı inek sütü, vanilya ve şekeri koyup kaynamaya bırakıyoruz. Ara ara karıştırıyoruz ki dibi tutmasın. Sütümüz kaynamaya başlayınca kabartma tozunu ilave ediyoruz. Sonra orta ateşte yaklaşık 40-45 dakika ara ara karıştıra karıştıra pişirmeye devam ediyoruz.
Premium Kahve Karışımı %100 Arabica kahve çekirdeklerinin sütle buluşmasıyla...
Karamel kaynayıp, birbiriyle iyice özleşince de, ( pürüzsüz olunca) ocaktan alıp hiç karıştırmadan soğumaya bırakıyoruz, soğuyan karamel istenilen yerde kullanıma hazır(yoğun kıvam istiyorsanız sütü daha az ekleyin, daha akışkan, ince kıvam istiyorsanız sütü fazla ekleyin.)
Süt reçeli ise yoğunlaştırılmış sütün şekerli ve daha yoğun hali diyebiliriz. Süt reçeli diye geçmiş dilimize, o nedenle biraz garip geliyor ama orijinal ismi “dulce de leche” yani süt tatlısı. Bu daha karamel tadında ve yoğun oluyor.
İçeriğindeki yüksek kalsiyum oranı sayesinde kemik erimesi gibi rahatsızlıkların önlenmesini sağlayan reçel, aynı zamanda kemiklerin güçlenmesinde etkilidir. Özellikle çocuklarda düzenli kullanımında kalsiyuma bağlı pek çok rahatsızlığın oluşmasını engelleyen süt reçeli, sütün tüm etkilerini reçel olarak da sunar.
Sweetened condensed milk bir nevi reçel. Daha önce reçel (pekmez olarak da düşünebilirsiniz) yaptıysanız ya da yapıldığına şahit olduysanız sıcak hali ile soğuduktan sonraki halinin kıvamlarının farklı olduğunu, soğuyunca koyulaştığını görmüşsünüzdür.
Sütün içerisindeki suyun buharlaşıp yoğunlaşması gerekiyor. Süt kaynadıkça yoğun bir kıvam almaya ve rengi önce sarı sonra da kahverengine dönmeye başlayacaktır. Kıvam alması kısık ateşte en az 1 saatinizi alır. Daha fazla bir sütle yapıyorsanız süresi uzayabilir.
Süt Reçeli Hazırlamanın Püf Noktaları
Pastörize süt ile yapılabilir ama çiğ sütle çok daha lezzetli oluyor. Çiğ süt ve şekeri birlikte kaynatın. Kullanacağınız tencere mutlaka büyük olmalı.
Nasıl bişey bu, tadı nasıl oluyor derseniz, çocukluğumuzda miss bonbon şekerler vardı, onu andırıyor biraz tadı. Böyle yoğun süt biraz da karamelimsi bir tat geliyor. Hafif ve lezzetli bence.
Bonne Maman Süt Reçeli 380 Gr - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Karamel sos da durdukça yoğunlaştığı için pişirilirken kıvamı oldukça akışkan olmalıdır. Buzdolabında 1-1,5 hafta kadar hava almayacak kaplar içinde saklanabilir.
Kapağı açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması uygundur. Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 2-3 ay kadar muhafaza edilebilir. Fakat oda sıcaklığında kapağı açıldıktan sonra en fazla 1 hafta dayanır ve daha sonra tadı değişir. İçerisinde süt bulunduğu için çok daha çabuk bozulur.
Sütü, şekeri, vanilyayı ocağa koy kaynat. Kaynayınca kabartma tozunu ekle o anda çok kabarıyor onun için büyük tencerede kaynatmak gerekiyor, arada karıştır koyulaşınca sürekli karıştır dibi tutmasın. Rengi koyulaşıp cıvık muhallebi kıvamına gelince kavanozlara dök soğuyunca ağzını kapatıp buz dolabına kaldır.
Geniş bir tencerede süt, vanilya ve şekeri kaynatın. Süt kaynayınca kabartma tozunu ilave edin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak yaklaşık 1 saat pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri