Süt, mercimek ya da makarna kaynatırken bu yöntem işinize bir hayli yarayacaktır. Kaynattığınız tencerenin üzerine bir adet tahta kaşık yerleştirin. Fokurdama işlemi ortadan başlar.
Tahta kaşıkla karıştırıyorum. Köpüren daha da beyazlayan sütü karıştırmaya devam ediyorum. Hatta ocağın altını kısmam da gerekebiliyor.
Tencerenin ağız kısmına yatay bir şekilde yerleştirilen tahta kaşık, büyük fokurtuları ve taşmayı önler. Ancak bu işlem, taşmayı yalnızca bir süreliğine engeller. Tencereye sütü ekledikten sonra ortasına ısıya dayanıklı porselen veya cam bir bardak koymak koymak, taşmayı bir süreliğine önler.
Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz. Pişmiş sütünüzün içine herhangi bir toz veya bakteri girmemesi için tencerenin kapağını kapatın ve mümkün olduğunda serin bir ortamda muhafaza edin. Sütün taşmasını önlemek için tahta bir kaşığı da üzerine koyabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Sütü sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca 5-10 dakika daha kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Böylece sütün içerisindeki vitamin ve mineraller kaybolmadan, besin değeri azalmadan sağlıklı bir süt elde edilmiş olursunuz.
Bu nedenle sütü tencerede veya büyük bir cezvede kaynatırken 10 dakika kaynaması ideal bir süre olacaktır. Sütü kaynatırken dikkat edilmesi gereken bir diğer detay da ateşin şiddeti olacaktır. Süt kaynatma esnasında kısık ateş kullanmanız her zaman daha sağlıklı olacaktır.
Çoğalan bakterilerin ürettikleri asit miktarı da hızlı bir şekilde artar. Sütteki bu asit artışı ise sütün yapısındaki proteinleri bozmaya başlar ve bozulan proteinler topaklaşarak sütün alt tabakasında çökelti oluştururlar. Bu olayı süt kesilmesi olarak tanımlayabiliriz.
Engellemek için ya tencere karıştırılır ya da dibine kaynama taşı konur. Bu aşamadan sonra kaynatma devam ederse (ki gerekmez), içerikteki su yağa bağlı olmadığından kabarcıklar oluşturur, süt fokurdar.
Karbonatlar özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin herhangi bir ürüne işlenmeden kesilmesini engellemek amacıyla süte katılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat (NaHCO3) olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında süte soda katmak olarak tanımlanır.
Tencereye tahta kaşık koymak
Taşma işlemi tencerenin ortasında başlayan büyük fokurdama ile başlar. Siz tahta kaşık koyduğunuzda bu büyük fokurtuyu engelleyecek ve sütün taşmasını önleyeceksiniz.
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın. Oda sıcaklığındaki yoğurdu cam biz kavanoza aldıktan sonra üzerine 43 derece olan sütü ekleyin.
Özellikle 2,5 litre süt ile beraber 1 yemek kaşığı yoğurt gereklidir.
Süt yağlı bir malzeme olduğu için de çabuk yanabiliyor ve tencerenin dibinin tutulmasına neden olabiliyor. Sütünüzün dibinin tutmaması için ise kalın tabanlı, yanmaz yapışmaz tencereler kullanmanızı öneririz. Bunun dışında sütünüzü dibini sürekli tahta kaşık yardımıyla kazır gibi yaparak kaynatın deriz.
Çiğ süt nasıl kaynatılır? Çiğ süt tercihen çelik tencere içerisinde orta ateşte içerisine taşmasını engellemek için bir tahta kaşık ya da süt taşı koyularak kaynatılır.
Sütün kokusundan veya görünümünden emin olamıyorsanız, kaynatma testi uygulayabilirsiniz. Kaynatma testi için; Bir cezvenin içerisine bir miktar süt koyun ve kaynatın. Kaynama noktasını geçen sütte bazı değişimler varsa, yağ-süt-su birbirinden ayrışıp farklı bir kıvamdaysa, süt bozulmuş demektir.
-Ev koşullarında geleneksel yöntemlerle sütü kaynatmak B1, B12 ve C vitaminlerinde önemli kayıplara yol açar. -Sür proteinlerinin denatürasyonuna (zara görmesine) bağlı olarak sütün biyolojik değeri azalır. -Pişmiş tat ve aroma oluşur.
pH değeri 6,50 altına düşen sütlerden yoğurt yapmak mümkün değildir. Çünkü süt kaynatma sırasında veya kendiliğinden kesilecektir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sıcak süte soğuk süt dökülür mü? Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Taze İnek Sütü Ne Kadar Kaynatılmalı? Çiğ sütü kaynatmak için temiz bir tencereye aktarın. Orta ateşte, en az 15 dakika olacak şekilde kaynattıktan sonra kaynayan sütü, sterilize edilmiş cam kavanozlara aktarın.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
Çelik bir tencerede, orta ateşte mutlaka kaynatmalıyız. Süt kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 10-15 dakika boyunca kaynatmaya devam etmeliyiz. Daha sonra sütümüzü ılınmaya bırakmalıyız. Süt ortalama 40-45 derece aralığında olmalıdır.
Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 40 dakika daha kaynatılır. 40 dakikanın sonunda sütün altı kapatılır.
Çiğ süt kaynatıldıktan sonra oda sıcaklığında maksimum 12 saat dayanabilir. Kaynatılan çiğ süt buzdolabında 12-24 saat, havasız kaplarda ise 3-7 güne kadar dayanabilir.
Ilınınca iki yemek kaşığı yoğurtu süte ekleyin. Daha sonra 100 derecede 5 dakika ısınan fırına, sütü ağzı açık bir kaba koyup kapağını kapatın. 5 saat bekledikten sonra taş gibi yoğurt elde etmiş olacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri