Saanen cinsi keçiler, doğumdan sonraki 2 ayda günlük 12 litreye kadar süt verebiliyor. Bu zamana kadar böyle bir olayla ilk defa karşılaştıklarını belirten Seçen Çiftliği Veteriner Hekimi Mahmut Akyol, "Normalde bir keçi bu kadar süt vermez. Saanen ırkı keçilerde doğumdan sonra 5-6 litre süt sağıyoruz" dedi.
Böylelikle silajın tadı ve kokusu süte geçmemiş olur. 50 kg canlı ağırlığında günde 3-4 kg süt veren keçiye aşağıdaki yem reçeteleri verilebilir.
Saanen Keçisi Özellikleri ve Fiyatları
Canlı ağırlık erkeklerde 70 kg, dişilerde 50 kg civarındadır. Laktasyon, yani süt verme dönemi 10 aya kadar çıkabilen hayvanın günlük süt verimi 2,5-3 litre olsa da bu, iyi bakım ve beslenmeye bağlıdır.
Halep keçisi kaç litre süt verir? Halep keçileri bakım beslemeye göre 3-6 litre süt verebilir.
Bir keçi 5 aylık hamilelik döneminden sonra dişi keçi doğurursa, çoğu çiftçi (dişi) keçi çiftliğini büyütmek için yavruyu tutar ve sütü anne keçiden sağar (ortalama bir keçi doğumdan sonra 10 ay kadar süt üretir).
İlgili 33 soru bulundu
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak üreticinin, üyelerimizin zor şartlarda üretmiş oldukları sütün değerinden satılması için yapmış olduğumuz değerlendirmeler ve girişimler neticesinde 2022 yılı toptan çiğ keçi sütü referans alım fiyatımız 6,75 tl. + nakliye bedeli (süt toplayana maliyeti 7,5 tl.)
Bir kıl keçisi yılda 300-400 litre arasında süt verirken, Saanen ırkı keçiden 800 ile 1000 litre arasında süt sağılıyor.
Bursa'nın Mudanya ilçesinin Çepni köyünde faaliyet gösteren Seçen Keçi Çiftliğin'de bakılan keçi, bir günde 17 litre süt verdi. Uzun yıllar keçi sütü üretimi yapan çiftlikte bir keçinin inekten daha fazla ve ağırlığının neredeyse yarısı kadar süt vermesi görenleri hayretler içinde bıraktı.
Denilebilir ki en iyi süt veren keçi türü Saanen keçi türüdür. Aynı zamanda Saanen keçi türü Türkiye'de de yetişmektedir. Bu keçi türünün ikiz veya üçüz doğum oranı da oldukça yüksektir. Yıllık olarak 700 kilo ile 1400 kilo arasında süt verebilmektedir.
Süt verimine bağlı olarak günde 0,5 ile 2 kg arasında Keçi Süt Yemi verilebilir. Yanında, 1,5-2 kg/gün mısır silajı, 1-1,5 kg/gün kuru ot ve biraz da saman verilmelidir.
Boer keçisi 1900'lü yılların başında Güney Afrika Cumhuriyetinde Hollandalı bilim adamları tarafından keçi eti üretimini arttırmak amacıyla geliştirilmiş bir ırktır. Boer ırkı, günümüzde karkas kalitesi ve hızlı büyüme özelliği ile dünyanın en iyi ıslah edilmiş etçi keçi ırkıdır.
Keçilerinde tiftik soğuğa ve yağışa karşı koruyucudur. Kırkımdan sonra soğuğa ve rüzgarla birlikte yağışa karşı duyarlılık artmaktadır. daha uzun süre otlamaktadır.
Bunun nedeni, yenidoğan keçilerin, genellikle insanlar için uygun olmayan bu tür süte ihtiyaç duymalarıdır. 2 hafta sonra keçiyi yaklaşık 9-10 ay boyunca günde iki kez (sabah ve akşam) sağmak gerekir, yoksa sağlığını tehlikeye atarız.
Halep keçilerinde günlük 3-4 litre süt sağılmaktadır.
Teke katım döneminde, serbest olarak yedirilen kaliteli kuruot yanında teke başına günde 300-500 g tahıl karışımı yem verilir. Teke katım döneminde, keçi ve tekelerin mineral madde ihtiyaçlarını karşılamak için yalama taşından yararlanılmalıdır.
Keçi sütü ve keçi peyniri üreticisi Kecheese'in sahibi Özer Türer, Türkiye'de artan çiftliklerle birlikte artık sütün mevsimsel olmaktan çıktığını belirtti. "Keçi ve koyun sütünde sağım Mart ayında başlar Haziran ayında biterdi.
Manda sütü, inek ve keçi sütüyle kıyaslandığında daha yüksek besin değerine sahiptir. Doğum öncesinde ve sonrasında annenin daha sağlıklı olması, süt kalitesinin yükselmesi için manda sütü içmesi önerilir. Şayet annede alerjik bir durum yoksa manda sütü, anne sütünün besin değerini yükselterek üretime destek olacaktır.
Böyle bir olayla ilk defa karşılaştıklarını belirten çiftliğin Veteriner Hekimi Atakan Ata, "Normalde bir keçi bu kadar süt vermez. Halep keçilerinde günlük 3-4 litre süt sağılmaktadır. Sütün en verimli döneminde bile en fazla 4 litre süt sağılır. Bir keçinin 12 litre süt vermesine çok şaşırdık.
Laktoz oranı düşük olan keçi sütü A, B ve D vitamini yönünden son derece zengindir. Bu lezzetli sütü hem siz hem de çocuklarınız şayet süt alerjiniz yok ise gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Keçi, inatçılık, ağaçların, ekinlerin en taze filizlerini yiyerek onların yetişmesini ve gelişimini engellemek,tahribine sebep olmak gibi bazı özellikleri nedeniyle insan nefsiyle benzerlik göstermesi bakımından mecazi olarak şeytanın keçisi deyimiyle nefis kastedilmiştir.
Başta Ankara olmak üzere İç Anadolu Bölgesi'nde ve Siirt, Mardin ve Bitlis illerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye'de en yaygın ikinci ırktır.
Keçilerin sağlıklı şekilde yılda iki kez doğum yapmaları mümkündür. Keçilerin bir doğumda ortalama 1-2 yavru dünyaya getirdiklerini belirtmiştik. Bu hesaptan yola çıkarsak şans yaver giderse bir keçi yılda 4 yavru dünyaya getirebilir.
Keçiler için yapılan çalışmada ilk başarılı çiftleşme yaşı ve canlı ağırlığı sırasıyla 17 kg ve 7,4 ay olarak bildirilmiştir (Abebe, 2008).
Temel kural olarak, et üretimi için seçilen keçilerin beslenmesi sadece mera, saman ve meyveler içerirken, süt keçilerinin beslenmesinde genellikle, çoğu tahıl karışımı içeren ticari keçi besleyiciler kullanılır.
Veterinerin dediğine göre, bu tür hamurlar keçileri ya ishal ya da kabız yapıyor. İshal yaptıkları kurtulabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri