Süt yapımı hormonlar ve reflekslerin sonucu olur.Doğumdan hemen sonra değişen hormonal değişiklikler ile süt yapımı başlar.Beyinin hipofiz adı verilen bölgesinde prolaktin denen bir hormon salgılanır. Bu hormon memede süt oluşumunu sağlar.,Bebeğin her emişinde meme başı sinir uçları uyarılır.
Bebek memeyi emdikçe meme ucundan beyne uyarı gider. Beyin bu uyarıya cevap olarak kana prolaktin hormonu salgılar. Bu hormon, süt üretim keseciklerinde sütün üretilmesini sağlar. Oksitosin adlı başka bir hormon sayesinde kesecikler kasılır ve içindeki süt kanallara akar.
Sütün sağımından önce hipofiz bezi Oksitozin hormonunu kan dolaşımına geçirir. Buzağı süt emerken meme ucu yeterince Oksitozin hormonuna sahiptir. Normal süt sağımından önce de meme ve meme ucuna masaj yapılarak hormonlar yardımıyla sütün salgılanması sağlanır.
"En fazla sütün üretildiği iller Konya, İzmir, Balıkesir, Afyonkarahisar ve Burdur. İç Anadolu Bölgesi ön plana çıkıyor.
Çünkü 1 lt sütün oluşumu için ortalama 350-500 lt kan gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
"İnekler günde 50 litre süt üretirken bizim develerimiz günde 10 ile 15 litre süt üretiyorlar ancak bunda yıllardır üzerinde çalışılan üstün inek mandıralarının etkisi de büyük.
Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde 2 bardak süt içmeleri önerilir.
Sadece süt sözcüğü temel süt kaynağı olarak kabul edilen inek sütlerini kapsar. Çünki ticari olarak üretimi yapılan pek çok ürünün hammaddesi inek sütüdür. Koyun sütünün kurumadde oranı inek sütünden % 50 oranında daha fazladır. Protein yağ ve mineral maddeler açısından zengindir.
İnsanoğlu, 5000 yıldan beri süt içmektedir. Bu konudaki ilk kanıtlar Dicle ve Fırat ırmakları arasında kurulan Sümer Uygarlığı'nın Ur kentinde bulunmuştur.
Gebelik döneminin ortalarında, meme dokusunun salgı bezlerinden ve sütün temel yapı taşlarından olan laktoz ve proteinlerin büyük kısmı üretilmeye başlanır. Gerçek anlamda anne sütü üretimi doğumdan hemen sonra olur.
Ve sürekli süt vermesi için sürekli hamile bırakılıyor. Toplumda yaygın olan bir inanış var, inekler doğum yapmadan da sürekli şarıl şarıl süt veriyorlarmış gibi düşünülüyor. Doğada böyle bir şey söz konusu değil. İnek, diğer tüm memeliler gibi sadece doğum yapınca süt verir!
İnek sütündeki laktoz ve kazein gibi sindirilemeyen maddeler süt tüketimi için risk barındırıyor. Ayrıca yapılan araştırmalara göre, süt içmenin zararları arasında prostat ve meme kanserini tetiklemesi de var.
Yeni doğum yapmış ineğin ilk üç gün sağılan sütünden yapılır. Çok faydalıdır. Doğumdan sonra ilk gün sağılan 1 lt süte 1 su bardağı normal süt katılır. Eğer 2. gün sağılan sütten yapılacaksa 1 lt süte yarım su bardağı süt katılır.
Vücudumuzda sütü yapan prolaktin maddesi, emzirdikçe salınır. Ama sütün kanallardan bebeğe ulaşması için oksitosin denilen hormon devreye girer. Bu hormon çok çekingen, stresten etkilenen bir hormon. Anne gerildikçe, stres düzeyi arttıkça salınımı yavaşlar ve süt bir türlü bebeğe ulaşmaz.
İnsanların emzirdiklerini görerek bir bağdaştırma yaptılar ve daha büyük bir memedeki sütü halkını geçindirmek için çıkartabileceklerini düşündüler. Böylece süt ilk kez sağılmış oldu.
Koyun sütü en yağlı sütlerden biri ve peynir üretiminde kullanımı çok yaygındır. Bir koyunun doğumdan sonra süt verimi 6 ay kadar sürüyor bu süre sonunda ise sütü azalıyor. Günlük 150-200kg süt veriyor. Farkı: Diğer sütlere oranla en fazla yağ ve potasyum içeriğine sahip.
Yaklaşık olarak 100 gram inek sütünde, 65 kcal enerji, 4,7 gram karbonhidrat, 3,8 gram yağ, 4,7 gram laktoz ve 3,3 gram protein bulunur. İnek sütü aynı zamanda protein ve proteinlerin yapı taşı olan amino asitler bakımından oldukça zengin bir besin çeşididir.
Süt elde edildiği canlıya göre isimlendirilir. Örneğin; inek sütü, koyun sütü, keçi sütü ve manda sütü gibi. Süt teknolojisinde genellikle sadece “süt” denildiği zaman inek sütü anlaşılır. Çünkü başta içme sütü olmak üzere birçok ürünün ham maddesi inek sütüdür.
Kuru madde oranı : Kuru madde sütteki suyun dışında kalan yağ, protein, karbonhidrat v.s. den oluşmaktadır. Kuru maddenin artma sında laktoz, protein, yağ ve kül miktarları rol oynamaktadır. Genel olarak yağ oranı yüksek olan sütler- de kuru madde oranı da yüksek bulunmaktadır.
İnek sütü
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Süt verimi çok iyi olan süt inekleri arasında yer alan Güney Anadolu Kırmızısı inek türüdür. Bu inekler oldukça hızlı olarak gelişir. Süt konusunda da çok verimlidirler. Yerli kara ırkı da yetiştirilse bu ırkların süt ve et verimi diğerlerine nazaran daha azdır.
Çocukluktan yaşlılığa kadar yaşamın her döneminde süt içilmesi gerekiyor.
Doğumdan sonra yaklaşık 10 ay süt üretecektir. Fakat doğumdan sadece 3 hafta sonra, sıradaki döllenme için “hazırdır”. Ortalama bir süt üretim çiftliğinde yaklaşık 700 inek bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri