Soğuyan süt tekrar ısıtılıp mayalanır mı? SÜTÜN ISISI Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız sonuç hüsranla bitecektir. Özetle sütü yoğurt için kaynatmalı ve ilk ısı geçtiğinde henüz sütünüz ılıkken mayayı eklemeniz gerekmektedir.
Soğuyan süt tekrar ısıtılıp mayalanır mı? * Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız hüsranla sonuçlanabilir.
Soğuk mayalanırsa(45 dereceden düşük olursa) yoğurtta uzama olur.
sütü biraz fazlaca kaynatıp, kısık ateşte fazladan bekleterek dibinin tutması sağlanır (abartmadan). sonra bu süt mayalanır ve yanık kokulu yoğurt elde edilir.
4- İdeal mayalama süresi 45-50 °C sıcaklıktaki bir ortamda ( fırın vb ) 3,5 – 4 saat bekletmektir. Daha uzun süre mayalanması yoğurtta sulanma ve ekşimeye neden olabilir. 5- Mayaladığınız yoğurt tutmuş ise 8-10 °C sıcaklıkta buzdolabında 24 saat bekletiniz.
İlgili 18 soru bulundu
*Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir. *Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin. Sütünüz soğuduğunda üstünde bir tabaka oluşur.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yanık kokan sütten yoğurt olur mu? Dibi yanık yoğurt da denilir. İnek ve keçi sütünden yapılabileceği gibi daha çok koyun sütünden yapılır. Normal yoğurttan farkı; süt kaynatılırken dibi tutturulur ve bu şekilde yanık kokusunu alan süt toprak kaplarda mayalandırılır.
Sütü tam ısısında mayalamıyorsunuz
Sütün ne çok ılınması ne de çok sıcak olması gerekiyor mayalama işlemini yapmak için. Sütünüzü ocaktan aldıktan sonra birkaç dakika kadar havaladırma işlemini yapın.
Süt kaynatırken tencerenizin dibinin tuttuğunu farkettiğinizden hemen içerisine sıcak su ilave edin. Sıcak su ilave ettikten biraz bekletin. Beklettikten sonra içerisine karbonat ve sirke ilave birkaç saat daha bekletin. Ardından tencerenizi yeniden ocağa alın ve 10-15 dakika kadar kaynatın.
Tutmayan yoğurtlarınızı yeniden mayalayabilirsiniz. Bununla beraber dikkat etmeniz gerekenler var. Yoğurt mayalama işlemleriniz için yardımcı notlar sunuyoruz. Tutmayan sütünüzü buzdolabında bir saat kadar dinlendirin.
Tutmayan ev yoğurdunuzu tarifte anlatıldığı şekliyle tekrar yoğurt haline getiremezseniz çökelek yapabilirsiniz. Çökeleği süzdükten sonra kalan peynir altı suyunu dökmeyip poğaça ve ekmek yapımında kullanabilirsiniz. Dilerseniz tutmayan yoğurt ile peynir de yapabilirsiniz.
Mesela kapak yerine bir tel süzgeç koyulabilir ve bir bez vasıtasıyla sarılabilir. Bunun ardından ise 5 ya da 6 saat boyunca en az bekletilmeye bırakılmalıdır. Bu süreç içerisinde mayalanmış olan yoğurt damda istendiği gibi taş gibi sert hale gelecektir. Bu süre geçtikten sonra ise buzdolabına kaldırmak yeterlidir.
Evde yoğurt mayalamak için kullanılan süt pastörize edilmiş yani dışarıda satılan hazır kutu sütlerden ise yoğurt tutmaz. Maya için kullanılacak olan yoğurdun köy yoğurdu ya da süzme yoğurt olması önemlidir. Eğer hazır kap yoğurt kullanılırsa, yoğurt sulu bir kıvamda olacaktır.
Tutmayan yoğurdu tekrar mayalama
Fırınınızı 75 dereceye ayarlayın, sütünüzü 1 saat fırında bekletin. Hemen fırından çıkartmayın, soğumasını bekleyin. Soğuyan yoğurdunuzu buzdolabına kaldırdıktan sonra, yoğurdunuzun çok güzel bir kıvamda olduğunu göreceksiniz ve işte yoğurdunuz hazır! Afiyet olsun.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Ancak bir litre süt ile bir şeker kaşığı yoğurt mayalamak istendiği zaman, bunun 12 saatlik bir zaman dilimine denk geldiği söylenebilir. Ancak genel olarak evde standart yapılan yoğurdun 5 ile 6 saat içerisinde mayalandığı dile getirilebilir. Yoğurdun ideal mayalanma sıcaklığı ise 45 derecedir.
Yoğurdun ideal mayalanma sıcaklığı 45 derece civarındadır. Eğer termometreniz yoksa serçe parmağınızı süre batırınca yaklaşık 7 saniye yanmadan sütün içinde tutabiliyor olmanız gerekir. Sütün daha sıcak olması halinde yoğurt ekşirken, daha soğuk olduğunda ise yoğurt tutmayabilir.
Yoğurdun kıvamı pütür pütür olmuşsa
Mayaladığınızda süt biraz fazla sıcaksa yoğurt tutar ama kıvamı pütür pütür olur. Bunu engellemek için mayaladığınızda çatalla sütü iyice karıştırın ve parmağınızı yakmayacak kadar ılık olmasına dikkat edin.
Yoğurt bakterileri sütün içinde bulunan süt şekerini ( Laktoz ) yerler ve çoğalmaya başlarlar. Yedikleri Laktozu Laktik Aside dönüştürürler. Laktik asit sütün PH ını 4,60 lara kadar düşürür. Bu ortamda hiçbir zararlı bakteri yaşayamaz.
Etkilenen pişirme kabına birkaç damla bulaşık deterjanı koyun ve ardından yanmış bölgeyi tamamen suya batırın. Karışımı yaklaşık bir saat bekletin. Ardından tahta bir kaşık veya spatula kullanarak kalıntıları kazıyın. Bir veya iki yemek kaşığı tuz, bulaşık deterjanı olmadığında yanık tavaları eşit derecede temizler.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
– Soğuk(45 derecenin altında) mayalanması veya yüksek(48 derecenin üstünde) sıcaklıkta mayalanması etkendir.
Kaplarınızın üzeri açık bir biçimde fırının içerisine yerleştirin ve 75 derecede fansız programda fırınınızı çalıştırın. 1 saat bu şekilde fırında yoğurtlarınızı bırakın. Ardından fırının kapağını açın ve 15 dakika kadar soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra yine üstleri açık bir şekilde dolapta 1 saat kadar bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri