Süt, spor içecekleriyle kıyaslandığında, güç ve dayanıklılık sporları yapan bireyler için, besin öğelerini daha yoğun içeren bir içecektir. Az yağlı, seyreltilmiş sütler egzersiz sonrası dönem için güvenli ve etkin bir spor içeceği olabilir.
Tüm spor sonrası beslenme amaçlarına yönelik egzersizden sonra süt tüketilmesi önerilir. Glisemik indeks toleransı göz önünde bulundurularak uygun hijyen ve sıcaklık kontrolü sağlanırsa, süt ürünleri uzun süreli ya da günde birden fazla egzersizin olduğu durumlarda uygun bir alternatif gıda olabilir.
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir. Günlük almamız gereken kaloriyi makrolara böldüğümüzde ortalama %25-30'luk bir kısmı yağdan gelmektedir.
Süt, kuvvet ve dayanıklılık egzersizlerinden sonra toparlanmayı artırması nedeniyle, egzersiz sonrası için etkin bir içecektir. Yapılan egzersizin çeşidine, süresine ve egzersiz yapanın cinsiyetine göre önerilen süt tüketiminin değişiklik göstermesi gerekse de, egzersiz sonrası en az 500 ml süt önerilmektedir.
Kas Gelişimine Etkisi
Hem bu dönemde hem de geçmiş yıllarda, vücut geliştirme ile ilgilenen ve süt tükten kişilerin en iyi vücuda sahip olmalarıyla birlikte oldukça sağlıklıdırlar.
İlgili 36 soru bulundu
Süt, vücudun dengesini korumaya yardımcı olmaktadır. Antrenman sonrasında kasların onarılması, yağ yakmaya ve iyileşme sürecinin hızlandırılmasında sütün, büyük etkisi vardır. Kas besini olarak nitelendirilen süt, özellikle vücut geliştirmek isteyenlerin vazgeçilmezleri arasında yer alır.
Süt kolesterolünüzü yükselterek kalp damar hastalığı riskinizi artırır. Kalp krizi, felç geçirenlerin, şeker ve tansiyon hastalarının süt ve süt ürünlerinden uzak durması gerekir.
Proteinli süt, ara öğünlerde dilediğiniz zaman tüketebileceğiniz bir besindir. Spor yapanlar spordan önce veya sonra bu besini yüksek protein sağlaması açısından tüketebilirler. Özellikle spordan sonra tüketilmesi kas geliştirmek için spor hocaları tarafından önerilmektedir.
Kas sağlığını korumak için de birebir
Bunun sebeplerinden biri de kasların yeniden inşa edilmesi için bol miktarda proteine ihtiyaç duyulması ve bu proteinin sütün içinde bol bol bulunması. Dolayısıyla spordan sonra içeceğiniz bir bardak süt hem enerjinizi geri getirecek hem de kas sağlığınızı korumaya yardımcı olacak.
Eğer düzenli ve dengeli şekilde ele alınır ise her gün süt içmek sağlık açısından oldukça faydalıdır. Özellikle fosfor ve magnezyum içeriği sayesinde birçok farklı hastalığa karşı önlem alma şansı verir. Bunlar içerisinde özellikle şeker hastalığı riskini önemli oranda azaltır.
2- Yoğurt: Spordan hemen sonra bir kase dolusu yoğurt yenebilir. Özellikle hızlı ve sağlıklı bir şekilde yağ yakmak isteyenler yarım yağlı ya da tamamen yağsız olan yoğurtları tercih edebilir. Kilo vermek değil kilo almak için spor salonuna gidenler ise kesinlikle yoğurt ve benzeri süt ürünleri tüketmemelidir.
Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre ağırlık kaldırma egzersizi yaptıktan sonra süt içilmesi, soya veya karbonhidratlı içeceklere göre kas yapımını daha fazla artırırken, daha çok yağ yakılmasını da sağlıyor.
Cevapta, iddiayı destekleyecek (akademik veya güvenilir) kaynaklar bulunmamaktadır. Kaynak olarak koyulan blog yazısında bu durum açıkça ifade edilmiştir.
Bazı antrenörler sporculara gaz yapıcı, ağız kuruluğuna neden olur düşüncesiyle antrenman öncesi ve müsabaka dönemlerinde süt tüketmemelerini öneriyor. Ağız kuruluğu yetersiz tükürük salgılanması sonucu oluşur. Bu durum süt tüketimine değil, heyecan ve vücut sıvı kaybına bağlı olarak ortaya çıkar.
YAZI BOYUTU. Spordan hemen sonra içeceğiniz bir bardak taze süt ile performansınızı yükseltebilir ve bedeninizin dengelenmesini sağlayabilirsiniz. Glikojen tükendiği zaman sporcuların performansı olumsuz yönde etkilenir. Bir bardak sütle bunun önüne geçebilirsiniz.
Meyve suyu, protein tozu, su ya da süt; antrenmandan hemen sonra tüketmeniz gereken içeceklerdir. Bu sürede vücut kendini hızla toparlayacak ve bir sonraki antrenman için hazır hâle getirecektir.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Sütün fazla tüketimi sindirime zarar vererek ishale neden olabilir. Ayrıca sütün içerisinde bulunan laktoza ya da sütün kendisine alerjisi olan kişiler için süt zararlıdır. Bunların dışında sizler için sütün zararlarını sıraladık; Fazla süt tüketimi sivilce oluşumuna yol açar.
Eğer damak tadınıza su ile tüketmek daha faydalı geliyorsa, kıvamına ve kullanım şekillerinde belirtilen ölçüler kadar tüketim sağlayabilirsiniz. Sonuç olarak su ile tüketildiğinde whey proteinin içeriği kadar fayda sağlanırken, süt ile tüketildiğinde ise sütün içeriğiyle birlikte daha fazla faydası olacaktır.
İnek, koyun ve keçi sütleri arasında en yoğun miktarda kazein içeren süt, koyun sütüdür. Protein içeriği yüksek sütlerin hazırlanması için bu sütlerin arasından en verimli olanlar toplanır ve kazein üretimi için kullanılır.
Fazla alınan protein vücutta protein deposu olmadığı için yağa dönüşerek depo edilir. Hayvansal kaynaklı proteinler doymuş yağ ve kolesterol içerir. Bu nedenle kalp ve damar sağlığı için risk faktörü oluştururlar. Ayrıca proteinlerin parçalanması sonucu oluşan artık öğeler böbrekler ve idrar yoluyla atılmaktadır.
Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde 2 bardak süt içmeleri önerilir.
Bazı bireyler, alerji, süt şekeri olan laktoza karşı duyarlılık (laktoz intoleransı) nedeniyle veya yanlış inançlarından dolayı süt tüketmezler. Laktoz duyarlılığı olan bireyler için, düşük laktoz içeren süt veya laktozsuz süt ürünleri bulunmaktadır.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri