Süt taştıktan sonra ocağı temizlemek size de çile gibi geliyorsa süt taşı ile bu sorununuzu ortadan kaldırabilirsiniz. Süt taşı olan bu alet süt kaynamaya ve kabarmaya başladığında sesli uyarı verir. Bu sayede sütün taşmasını engellemiş olursunuz. Ayrıca süt yüzeyinde kaymak oluşumunu engeller.
Örneğin sütün içine meyve karıştırmak bir yöntem olabilir. Ayrıca çocuklar bisküvi ve mısır gevreği ile süte bayılırlar. Süte şeker karıştırılması tercih edilmiyor. Ancak başka türlü tüketmek mümkün olmuyorsa süte az miktarda şeker eklenebilir.
Isınan sütün çoğunluğunda bulunan su buharı kabarcıklarının yukarı çıkmasını bu tabaka engeller. Sayıları ısındıkça artan bu su buharı kabarcıkları tabakayı bir süre sonra itmeyi başarır. Bu da taşmaya yol açar. Süt kaynatırken karıştırarak tabaka oluşumunu engelleyerek taşma önlenebilir.
Yoğurt veya farklı tarifler yapmadan önce özellikle çiğ sütü bir taşım kaynatmanız önerilir. Ancak bir anlık dikkatsizlikte taşan sütü engellemek için tencerenin içine seramik yapıdaki süt taşı adında bir cisim yerleştirilir.
İlgili 30 soru bulundu
Tencereye tahta kaşık koymak
Taşma işlemi tencerenin ortasında başlayan büyük fokurdama ile başlar. Siz tahta kaşık koyduğunuzda bu büyük fokurtuyu engelleyecek ve sütün taşmasını önleyeceksiniz.
bir araya gelmesiyle oluşan süt taşlarına yabancı literatürde Lactiferous Calculi, Lactolith, Milk Stone veya Teat Calculus adı veriliyor. süzgeçte ya da tülbentte kalabilir, o şekilde göze çarpabilirler.
Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır. Ayrıca çok fazla ısınan sütün yanması da sütün tadını değiştirip zararlı hale getirebilir.
Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
Kaynama sırasında sütün taşması da kabın içerisindeki gazın artarak yukarı çıkmak istemesi sebebi ile gerçekleşir. Yani kısaca diyebiliriz ki kaynayan sütün taşması sırasında genleşme gerçekleşir.
* Sütü daha yağlı kıvamda göstermek için un ve nişasta katılıyor. * Bakteriyel faaliyeti önlemek için formaldehit, borik asit, hidrojen peroksit gibi bakteri öldürücü özellikte maddeler katılıyor. Bu maddeler zararlı bakterileri yok ederken yararlı olanları da yok ediyor.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
Süte su katılması en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Süte su katılarak eldeki ürünün miktarı arttırılmakta ve ürün satışından daha fazla haksız kazanç elde edilmektedir.
1-Taşma işlemi tencerenin ortasında başlayan büyük fokurdama ile başlar. Siz tahta kaşık koyduğunuzda bu büyük fokurtuyu engelleyecek ve sütün taşmasını önleyeceksiniz.
Ambalaj dışı açık olarak tedarik edilen sütlerin çok kaynatılması gerektiği gibi yanlış bir düşünce bulunmaktadır. Sütün belli bir miktar kaynatılması doğru bir harekettir. Ama gereğinden fazla kaynatılması ise sütün içindeki yararlı vitaminleri öldürmektedir.
Çiğ süt kaynatıldıktan sonra oda sıcaklığında maksimum 12 saat dayanabilir. Kaynatılan çiğ süt buzdolabında 12-24 saat, havasız kaplarda ise 3-7 güne kadar dayanabilir.
Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız hüsranla sonuçlanabilir.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Yoğurt mayalarken kaynatılan sütün sıcaklığı da uygun olmalı. Çok sıcak süt ile yoğurt mayalanırsa, yoğurt fazla sulu olabiliyor veya mayası tutmayabiliyor.
Özellikle mayalama işlemi sırasında kullandığınız süt gerektiği kadar sıcak değilse, yoğurdunuz tutmayacaktır. Bu durumla karşı karşıya gelirseniz, bir tencere alın. Sıcak suyu içine doldurun ve yoğurt tasını içine yerleştirerek kapağını kapatmaktır. Bununla beraber yoğurdunuzu mayalarken kutu süt kullanmaktan kaçının.
Eğer süt taşınız yoksa ve taşmasına engel olmak istiyorsanız süt taşı yerine ne kullanılır diye düşünebilirsiniz. Bunun için sizlere tahta kaşık öneriyoruz. Uzun bir tahta kaşığı, tencerenin üzerine yatay şekilde uzatın. Tahta kaşık köpüklenmeyi ve sütün taşmasını önleyecektir.
Evde, kendi imkanlarımızla sütü pastörize etmeye çalıştığımızda yeteri miktarda ısıya çok kısa bir sürede erişteremiyoruz. Bu yüzden sütler uzun süreli yüksek ısıya maruz kalıyor. Süt yağlı bir malzeme olduğu için de çabuk yanabiliyor ve tencerenin dibinin tutulmasına neden olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri