Temel besin maddelerinden biri olan sütten pek çok farklı yiyecek elde edilir. Süt ürünleri olarak bilinen bu besinlere, ham maddesi süt olan yoğurt, ayran, farklı peynir çeşitleri, kaymak ve tereyağı gibi besinler örnek olarak verilebilir.
Mandıra ürünü veya süt ürünü sütten elde edilen yiyecek veya içecek olarak tanımlanır. Bu ürünlerin üretildiği yere mandıra adı verilir. İşlenmemiş süt genellikle inekten elde edilir; koyun, keçi, manda, at vb. memelilerden de elde edilebilir.
Süt ve süt ürünleri; protein, kalsiyum, fosfor, A vitamini, bazı B vitaminleri (özellikle riboflavin, B12 ) için iyi bir kaynaktır.
İlgili 33 soru bulundu
b) Süt grubu: Süt, yoğurt, peynir, çökelek gibi besinler bu gruba giriyor. Bu gruptaki besinler, protein ve kalsiyumdan zengindir. Ayrıca yağ, fosfor, magnezyum ile bazı B grubu vitaminlerinin iyi kaynağıdır.
Sütte bulunan proteinlerin yaklaşık % 80'ini kazeinler, % 20'sini ise serum proteinleri oluşturmaktadır. Serum proteinleri globüler yapıda olup, β-laktoglobulin (%50), α-laktalbümin (%20), serum albümini (%10), immünoglobulinler (%10) ve proteoz-peptonlar (%10) ile diğer minör protein fraksiyonlarını (laktoferrin vb.)
Dondurma, ana bileşeni süt olan ve çeşitli maddelerin ilavesiyle hazırlanarak dondurulup, piyasaya sürülen bir gıda maddesidir.
Tereyağı, ham maddesi temel olarak süt yağı (krema) olan, süt yağının konsantre hale getirilmesi ve sonrasında olgunlaştırılıp yayıklanması ile elde edilen, taze ya da fermente krema ya da direkt sütten ede edilen bir süt ürünüdür. Tereyağı hayvansal bir yağdır.
Süt ve Süt Ürünleri Grubu
Bu grupta yer alan başlıca besinler süt, yoğurt ve peynirdir. Türkiye'de süt, yoğurt ve peynir için genellikle inek sütü kullanılır; ancak keçi, koyun gibi diğer hayvanların sütleri, bu sütlerin tozları ve kalsiyumla zenginleştirilmiş soya sütü gibi ürünler de bu gruba dahil edilir.
Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir.
Sineresis nedir? Jel oluşturan gum maddelerinin pişirilip soğutulmasıyla elde edilen jelin bek-241 letilmesi sırasında nişasta zincirleri enerjilerini azaltmak için birbirleriyle daha fazla interaksiyona girer. Bunun sonucunda su yapıdan dışarı sızmaya başlar. Bu olaya sinerezis denir.
Tariflerde sütü eşit miktarda su, meyve suyu , zenginleştirilmiş soya , pirinç , badem veya kenevir ile değiştirin. Tereyağı yerine sütsüz margarin kullanın. Süt içermeyen soya yoğurdu ve soya peyniri deneyin. Bazı vegan yoğurtlar ve peynirler iyi seçenek olabilirler.
Alerjisi olan çocuklar annesini emiyorsa annenin de diyet yapması gerekiyor. Çünkü anne sütünden de süt alerjenleri geçebilmektedir. Bu nedenle emziren ve çocuğunda süt alerjisi olan annelerin süt ürünlerinden ve dana etinden sakınması gerekmektedir.
İnek sütü alerjisi, süt ya da sütten yapılmış gıdalar tüketildiğinde bağışıklık sisteminin normal olmayan bir cevap vermesi durumudur. Normal şartlarda bağışıklık sistemi bu gıdalara karşı reaksiyon göstermezken, inek süt alerjisi olan kişilerde güçlü yanıt görülür. Belirtiler orta ya da ağır seyredebilir.
Soğuk baklavanın temelinde baklava yufkası, süt ve çikolata yatmaktadır. Tabi içerisinde antep fıstığı ya da cevizi olmazsa olmazlarındandır. Normal baklavaya göre daha fazla rağbet görmesinin sebebi ise baklavaya nazaran daha az şekerli olması ve daha hafif olmasıdır.
Humus, tapenade [bir çeşit zeytin ezmesi] ve gerçek mayonez normalde süt ürünü içermez.
Yumurta bir et veya süt ürünü değildir. Sütten üretilmediği için ne süt ürünü, etten üretilmediği için ne de et ürünü değildir. Yumurta tavuktan çıkar. Süt ürünleri=> inek, keçi, koyun gibi hayvanların sütünden elde edilmiş yiyecek veya içecek türleridir.
Yemeklik olarak kullanılan ekmek, eğer su ve yağ ile yapılmışsa genellikle süt içermez, bununla birlikte içindekiler listesini okumayı ihmal etmeyiniz. Pastahane ürünleri ve kahve ile yenen kurabiye çeşitleri ise genellikle hem süt hem de margarin ve tereyağı içerir.
Süt deyinde akla ilk gelen, inek sütüdür. Ama süt çeşitleri arasında, keçi sütü, koyun sütü, manda sütü, kısrak sütünün yanında, organik süt, yarım yağlı süt, light süt, laktozsuz süt, devam sütü, çocuk sütü, soya sütü, aromalı süt gibi çeşitleri de bulunmaktadır.
Yoğurdun içeriğinde, ham maddesi süt olduğu için bir miktar laktoz vardır. Ancak yoğurdun içeriğindeki laktozun büyük bölümü laktik aside çevrildiği için, sütteki kadar çok laktoz bulunmaz.
Hayvansal protein Yoğurt, süt, yumurta, çökelek, lor peyniri, az yağlı peynir, tavuk eti, balık eti, diğer hayvan etleri gibi yiyeceklerde hayvansal protein oranı yüksektir.
Kazein kemik yapısını kuvvetlendirir. Kasların büyümesini destekler. Kaslarda oluşan proteinlerin sentezlenmesine yardımcı olur. Kazeinin kullanımı ile birlikte tokluk hissi ortaya çıkar ve kilo alımını engeller.
MILK PROTEIN, sütte doğal olarak bulunan %80 kazein ve %20 whey proteinlerini içerir. İçerdiği whey proteini sayesinde hem vücudun ihtiyacı olabilecek proteini hızlıca sağlarken hem de yavaş sindirilen kazein proteini sayesinde daha uzun sürede emilir. Bu sayede daha uzun süre protein temini sağlamış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri