Tariflerde sütü eşit miktarda su, meyve suyu , zenginleştirilmiş soya , pirinç , badem veya kenevir ile değiştirin. Tereyağı yerine sütsüz margarin kullanın. Süt içermeyen soya yoğurdu ve soya peyniri deneyin. Bazı vegan yoğurtlar ve peynirler iyi seçenek olabilirler.
Kahvaltıda pekmez, zeytin, kuru meyveler, tam tahıllı ekmek, domates, salatalık gibi mevsime uygun çiğ sebzeler verilebilir. 1 yaşından sonra fındık veya ceviz eklenmesi kahvaltıyı zenginleştirecektir. Her çeşit peynir süt içermektedir.
İnek sütü protein alerjisinde; içerisine süt katılmamış unlu mamuller, ekmekler, makarna ve tahıllar, patates, pirinç, ,tüm taze sebzeler ve meyveler; kümes hayvanları, hindi, balık, kuzu eti, fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller; fındık, fıstık, badem, ceviz, tofu, bitkisel tüm yağlar; ayrıca ev yapımı ...
İlgili 31 soru bulundu
Alerji notu: Buğday ürünü içerir. Süt ve yumurta işlenmemiş hatta üretilmiştir. Süt ve yumurta alerjisi olanlar tarafından güvenle tüketilebilir.
İnek sütü protein alerjisi olan bebeklere hayvansal kaynaklı sütlerden yapılan yoğurtlar verilemez. Eğer çocuk alerji uzmanı tarafından tanı konulan bir kuruyemiş alerjisi yoksa; kuruyemiş bazlı sütler, soya alerjisi yoksa soya sütü ile yapılan sütler tüketilebilmektedir.
-Alerjisi olan çocuğu olan anne emziriyorsa annenin de dana eti diyeti yapmasında fayda vardır. -İnek sütü alerjisi olan çocuklar ve emziren anneler; kuzu eti, balık hindi ve tavuk eti, tüketmesinde sakınca yoktur.
Araştırmalar, genellikle ilk 3 yılda düzelmekle birlikte son yıllarda 5 yaş civarında ancak %50-60 oranında düzelme olduğunu gösteriyor. Deri ve kan testleri negatif olan inek sütü alerjileri genellikle 1 yaş civarında düzelme eğilimi göstermektedir.
Bebeklerde yüz bölgesinde, dudakta ve vücutta kızarıklık, ciltte kuruluk, kaşıntı ve kusma gibi belirtilere neden olan inek sütü alerjisi, kalp ve solunum problemlerine yol açarak hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi boyutlara ulaşabiliyor.
Bebeklerde süt alerjisi ilk 6 ay dahil olmak üzere herhangi bir zamanda ortaya çıkabilmektedir. Bebek şiddetli gaz sancısı hisseder. Bebeği besledikten sonra hemen kusma görülür. Süt alerjisi olan bebeğin kakası jel gibi ve rengi kırmızımsı olur.
Süt alerjisinde yumurta yenir mi sorusu çoğu ebeveynin merak ettiği bir soru. Süt alerjisi olup da yumurta alerjisi olmayan bir çocuk yumurtayı tüketebilir. Ancak ikisine de alerjisi varsa uzak durması gerekir.
tüketilmemelidir. Şu ürünler de inek sütü proteini içerebilir: Keçi sütü, koyun sütü, puding, kremalar. Keçi ve koyun sütünün inek sütü ile çapraz reaksiyonu nedeni ile inek sütü proteini alerjisi olan çocuklara keçi ve inek sütü verilmediği gibi bu hayvanların yoğurt ve peynirleri de verilmemelidir.
İnek sütü protein alerjisinin en sık belirtileri; kusma, karın ağrısı, uzun süreli huzursuzluk veya ağlama, ishal, dışkıda kan veya mukustur. Eğer tedavi edilmezse bebeklerde büyüme-gelişme geriliğine neden olabilir.
Ancak bebeğinde inek sütü alerjisi olan annelerin diyet yapması gerekiyor. Aksi takdirde bebeklerinde deri döküntülerinden gaza, solunum yolu enfeksiyonlarından büyüme geriliğine kadar birçok sorun yaşanabiliyor.
Tipik olarak, bir çocuk 3-5 yaşına geldiğinde süt alerjisi kendiliğinden geçer, ancak bazı çocuklarda süt alerjisi ömür boyu devam etme eğilimi gösterir.
Sonuç olarak; inek sütü alerjisi olanların kızamık-kabakulak-kızamıkçık aşısı olmasında sakınca yoktur. Her aşıda olduğu gibi kızamık-kabakulak-kızamıkçık aşısından sonra 30 dakika süreyle aşı yapılan sağlık kurumundan ayrılmamanız iyi olur.
Özel Mamalar: Bebeklerde ortaya çıkan süt alerjisi için ilk olarak özel mamalar tercih edilir. Özel mamalar ile birlikte bebek bir müddet sütten uzak tutulur. Vücut reaksiyonları normale dönene kadar bebekler özel mamalar ile beslenir. Diyet: Diyet listesi süt alerjisine oldukça iyi gelir.
Süt alerjisi olan bebeklerde anne beslenmesi hem süt proteininden hem de çarpraz alerjenlerden uzak olmalıdır. Ancak bu planlama yapılırken anne ve bebek sağlığı için doktor kontrolü gerekmektedir. Çünkü süt ürünü tüketemeyen annenin kalsiyum depolarının boşalmaması için takviye kullanması gerekebilir.
Oda sıcaklığında margarin gibi erimez, katı halde kalabilir. * Tereyağından yapılmasına rağmen içeriğinde süte ait olan tüm bileşenler buharlaştığı için süt ürünlerine alerjisi olanlar da rahatlıkla tüketebilir.
İnek sütü protein alerjisi olan bebeklerde; eğer çocuk alerji uzmanı tarafından tanı konulan bir pirinç alerjisi yoksa; %100 pirinç unu, su ve katkısız vanilya ile lezzetlendirilen muhallebiler verilebilmektedir.
Bebeklerde en sık ve erken görülen alerji türü inek sütü alerjisi olmakla birlikte, kabuklu kuruyemişler (dolayısıyla ayçiçeği yağı), susam (tahin, simit), balık, kabuklu deniz hayvanları, yumurta, buğday da (ekmek, makarna, un) sık alerjiye sebep olan besinlerdir.
Küçük ve ergenlik çağındaki çocukların hatta erişkinlerin her gün süt yerine yoğurt (1 kase) , peynir ve alınan diğer besinler ile günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamada yeterlidir. Ayran da yoğurt yerine tercih edilecek başka bir kaynaktır. 2 bardak ayran 1 kase yoğurda eşdeğerdir.
Süt alerjisi çocuklarda görülen en sık besin alerjisi nedenlerinden birisidir. Süt alerjisi olan çocuklar süt içeren gıdalar yanından süt proteinine benzer yapıda olan besinlerden de uzak durmaları gerekiyor. Bunlardan birisi de dana etidir.
İlk 6 ayda ya da daha geç yaşlarda görülebilir
Bazı bebeklerde tek bir belirti olurken, bazılarında birden fazla belirti birlikte olabilmektedir. Klinik bulgular genellikle ilk 6 ayda başlamakla birlikte, bazen daha geç yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri