Süt ve süt ürünleri; protein, kalsiyum, fosfor, A vitamini, bazı B vitaminleri (özellikle riboflavin, B12 ) için iyi bir kaynaktır.
Süt, minerallerden (kalsiyum, fosfor, iyot, sodyum, magnezyum) zengindir. Süt, hiç bir besinde olmadığı kadar fazla ve kullanılabilirliği yüksek kalsiyum mineralini içerir. Kalsiyum, fosfor ve magnezyum kemik dokusunun temel bileşenidir.
Süt ve süt ürünleri içerisinde sağlıklı bir yaşam için gerekli olan pek çok mineral bulunur. Başta kalsiyum, magnezyum ve potasyum olmak üzere tüm bu mineraller, insan sağlığını destekler.
Süt, yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleri; pekmez, susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyveler kalsiyum açısından zengin besinlerdir.
Balık çeşitleri, hem protein hem de omega-3 bakımından oldukça zengindir. Süt ve Süt Ürünleri: Süt, yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünleri protein bakımından zengin besinler arasında yer alır. Bu besinler ayrıca bol miktarda kalsiyum da içerir.
İlgili 43 soru bulundu
İyi besin değerine sahip karbonhidrat bakımından zengin besinler başlıca şunlardır: Tahıl ürünleri (tercihen tam tahıl - pirinç, makarna, ekmekler, tahıllar vb.) Sebzeler ve meyveler. Süt ve bazı süt ürünleri.
Protein zengini besinler, et ve süt ürünleri ile kuruyemişlerdir.
Süt ve Süt Ürünleri Grubu
Bu grupta yer alan başlıca besinler süt, yoğurt ve peynirdir. Türkiye'de süt, yoğurt ve peynir için genellikle inek sütü kullanılır; ancak keçi, koyun gibi diğer hayvanların sütleri, bu sütlerin tozları ve kalsiyumla zenginleştirilmiş soya sütü gibi ürünler de bu gruba dahil edilir.
Kazein ısıl işleme en dayanıklı protein olup sterilizasyon normundan etkilenmemektedir. Sıcaklığa bağlı olarak proteinlerde meydana gelen denatürasyon sütün aminoasit içeriğini ve besin değerini etkilememektedir.
Süt, beslenmede kilit rol oynasa da Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de yeterli miktarda tüketilmiyor. İstinye Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Selahattin Dönmez'e göre süt, kemikler için mükemmel bir kalsiyum kaynağı.
Vitamin çeşitliliği yönünden zengin olan besinler şunlardır: Kırmızı et; karaciğer, dalak, yürek, beyin gibi sakatatlar; balık, ton balığı, havyar, yosun, ıstakoz, karides gibi deniz ürünleri; tavuk, hindi, ördek, kaz gibi kümes hayvanlarının etleri; süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal besinler.
Sütte bulunan proteinlerin yaklaşık % 80'ini kazeinler, % 20'sini ise serum proteinleri oluşturmaktadır. Serum proteinleri globüler yapıda olup, β-laktoglobulin (%50), α-laktalbümin (%20), serum albümini (%10), immünoglobulinler (%10) ve proteoz-peptonlar (%10) ile diğer minör protein fraksiyonlarını (laktoferrin vb.)
Süt ürünleri yarım yağlı olarak tüketildiğinde, özellikle yoğurt ve kefir gibi sağlıklı formları tercih edildiğinde beslenme planlamanız içerisinde kullanılabilir. Deriyi kalınlaştırdığı ispat edilmemiştir.
Süt ve süt ürünlerine özellikle kalsiyum ve fosfor başta olmak üzere bazı önemli mineraller, protein ve riboflavin gibi bazı B grubu vitaminlerin kaynağı olarak bakıldığında halk sağlığı açısından önemli bir besin grubu olduğu hemen anlaşılacaktır. Süt proteini iyi kaliteli olup, vücutta kullanım oranı % 90'dır.
Sütte bulunan başlıca mineraller fosfor ve kalsiyumdur. Kalsiyum özellikle çocukların kemik ve diş oluşumlarının tamamlanmasında büyük rol oynar. Kemik yoğunluğunun en üst noktaya ulaştığı 25-30 yaşlarına kadar alınan kalsiyum kemik yoğunluğunun artmasına neden olmaktadır.
En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
Sütün pH'sı türler arasında pek farklılık göstermemekle beraber bu değer inek sütü için ortalama 6.6 ve keçi sütü için ise 6.3-6.7 arasındadır. İnsan sütünün pH'sı ise alkalilik arz etmekte olup pH'sı 7.3'tür (Çizelge 1). Böyle olunca taze sütün pH'sı yaklaşık olarak bilinmektedir.
Süt, bulaşan bakteriler için çok iyi bir besin kaynağı ve üreme ortamıdır. Özellikle süt asidi bakterileri, salgıladıkları enzimlerle laktozu parçalayarak enerji ve laktik asidi oluştururlar. Laktik asit sütün asitliğinin artmasına neden olur. Bu yolla oluşan asitliğe gelişen asitlik denir.
Sütün özellikleri
Süt, donma ısısı -0.54°C, yoğunluk oranı 1,029 ila 1,036 olan beyaz opak bir sıvıdır. Kimyasal : Süt, su içerisinde bazıları koloidal eriyik halinde bulunan şeker, mineral ve protein solüsyonunun yağ emülsiyonudur.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt üretiminin dörtte birinin 6 ilden elde edildiğini belirterek, "Konya, İzmir, Balıkesir, Erzurum, Kars ve Sivas 4,57 milyon ton süt üretimiyle toplam ülke üretiminin dörtte birini karşıladılar" dedi.
Süt; C vitamini ve demir dışındaki tüm vitamin ve minerallerden zengindir. Bunların başında kalsiyum, fosfor, A ve B grubu vitaminlerinden özellikle B12, riboflavin ve protein gelmektedir. Süt; kemik sağlığının yanı sıra kanser, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklara karşı da koruyucu etki gösterir.
Yaklaşık olarak 100 gram inek sütünde, 65 kcal enerji, 4,7 gram karbonhidrat, 3,8 gram yağ, 4,7 gram laktoz ve 3,3 gram protein bulunur. İnek sütü aynı zamanda protein ve proteinlerin yapı taşı olan amino asitler bakımından oldukça zengin bir besin çeşididir. İnek sütünün yaklaşık olarak %3'ü proteindir.
Hayvansal protein yoğurt, süt, yumurta, çökelek, lor peyniri, az yağlı peynir, tavuk eti, balık eti, diğer hayvan etleri gibi yiyeceklerde hayvansal protein oranı yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri