Birçok motorlu taşıta yapılabilen akü takviyesi hangi araçlara yapılmaz? BSI ve ECU olarak geçen beyinli araçlara akü takviyesi yapılması önerilmez. Akü takviyesi denenen beyinli araçlarda, büyük hasarlar meydana gelebilir. Dijital göstergesi bulunan yeni nesil araçlarda da akü takviyesi yapılmamalıdır.
Dijital Göstergeli Araçlarda Akü Takviyesi Neden Yapılmaz? Dijital göstergeli olan araçlarda voltaj koruması oldukça önemidir. Dijital göstergeli araçlarda ani gerçekleşen voltaj değişimlerinin çok zararlı olduğu biliniyor. Bu sebepten dolayı da dijital göstergeli araçlarda akü takviyesi yapılması önerilmiyor.
Takviye kabloları, aküsü bitik araçtan çıkarıldıktan sonra birbirine temas ettirilmemelidir. Yanlışlıkla bile temas ettirilirse, akü takviyesi yapan beyinli araçlarda büyük hasara sebep olur.
Otomatik vitesli araçlarda vurdurma tekniği malesef kullanılamamaktadır. Bundan dolayı otomatik vites araç sahiplerine önerimiz, ”bagajınızda mutlaka bir takviye kablosu bulundurmanızı” tavsiye ediyoruz.
Artık yeni nesil araçların çoğunda start&stop teknolojisi kullanılmaktadır. Bu yazıya denk geldiğinize göre muhtemelen aracınızın aküsünde (-) kutup başının kapalı olduğunu gördünüz ve panikle ne yapacağınızı düşünüyorsunuz. Merak etmeyin. Start Stop aküler takviye yapılabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Bir AGM'yi sadece başka bir AGM ile değiştirin
AGM akünün yerine EFB veya konvansiyonel bir akü kullanmak, yanlış yedek parçayı kullanmak gibi bir şey olur. Akünün ömrü kısalır, Start-Stop performansı ve aracın konfor işlevleri artık garanti edilemez.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Araç akülerinin düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır. Akü, seyir halindeyken bile bitebilir ve bu durumda da yolda kalmak kaçınılmaz olur.
Araca gereğinden fazla büyük akü takılmasının yakıt tüketimi artışı , motordaki performans düşüklüğü ve de aküyü şarj edecek ekipmanların ömür kısalması / yıpranmasının haricinde hiç bir zararı yoktur. Tesisat yine eskisi kadar akım taşıyacaktır.
Birçok motorlu taşıta yapılabilen akü takviyesi hangi araçlara yapılmaz? BSI ve ECU olarak geçen beyinli araçlara akü takviyesi yapılması önerilmez. Akü takviyesi denenen beyinli araçlarda, büyük hasarlar meydana gelebilir. Dijital göstergesi bulunan yeni nesil araçlarda da akü takviyesi yapılmamalıdır.
Araç aküsü ile motosiklete takviye işlemi de, yine akü takviye kablosu aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Ancak şarjla birlikte motosikletin çalışmasının ardından kısa bir süre sonra kabloların çekilmesi gerekir. Otomobil akülerinin daha yüksek kapasiteli olması sebebiyle uzun şarjlarda problem yaşanabilir.
Not: Elektronik beyinli araçlarda akünün çıkarılışı, araçta kullanılan elektronik cihazların hafıza kaybına sebep olabilir. Bu nedenle, akü sökülmeden önce ikinci bir akü veya özel bir cihaz yardımı ile enerji kesilmesi önlenmelidir.
Bu yüzden güneş panelleri doğrudan akülere bağlanamaz. Güneş panellerinden elde edilen enerji, uygun gerilim ve akım seviyelerine getirilerek akülere iletilmelidir.
Uzun süre çalıştırılmayan araçların aküleri boşalabilir ve bu durum acil durumlarda büyük sorun yaratabilir. Bunun dışında uzun süre hareketsiz kalan araçların lastikleri hareketsizlikten kaynaklı olarak deforme olabilir veya balans sorunları doğurabilir.
Voltajı/Şarjı düşük akü, akaryakıt tüketimini etkiler mi? Standart araçlarda, akünün aracın akaryakıt tüketimi üzerine etkisi yoktur.
Akü ömrü için beklenti ya da kaç yılda bir akü değiştirmeli sorunun yanıtı şöyle verilebilir: Binek araçlarda ortalama 4-5 yıl. Ticari araçlarda ie 2-4 yıl.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
7Ah akü, 1 amperde 7 saatte boşalırken, 500 mA'de 15 saatte boşalabilir. Kesin kapasite bilgisi istenirse, Wh(güç-saat) değerine bakılır. Farlar halojen ise 50-100W arası güç harcar. Bu da aküyü 1 saatte bitirir.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Akü bittiğinde en sık kullanılan yöntemlerin başında akü takviyesi gelmektedir. Aküsü biten bir araca akü takviyesi yapılabilmektedir. Bunun için, çalışan başka bir aracın olması yeterli olacaktır.
Dolayısıyla akü bitince enerji de olmaz. Bunu size gösteren iki temel belirti vardır: Marşa bastığınızda araç çalışmaz. Ekran ışıkları yanmaz ya da çok soluk görünür.
5- Akü kutup başlarını ve bağlantı yerlerini temiz tutun.
Zaman içerisinde akü kutup başlarında oluşacak oksitlenme aracınızın çekiş gücünü zayıflatabilir.
“Akü bitince ne olur, aküsü biten araba nasıl çalışır?” gibi soruların yanıtı sık sık merak ediliyor. Akü bitince arabanın çalışması mümkün olmuyor. Anahtarı kontakta çevirince araca elektrik enerjisi gelmiyor ve dolayısıyla marşa da voltaj verilmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri