Karbonat (soda) katılmayan sütlerde, hafif esmerimsi portakal rengi bir renk oluşur. Gül pembesi bir rengin oluşması, süte karbonat (soda) katıldığının bir işareti olarak kabul edilir.
Sütte oluşan süt asitini, yani laktik asiti nötr hale getiren maddelerin başında alkali karbonat ve bikarbonatlar gelir. Sütlere bu maddeler katıldığı takdirde sütün pıhtılaşması gecikir ve proteini parçalayan bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam oluşur.
Kabartma tozu ve soda ile gebelik testi: İdrar kabartma tozu bulunan kaba eklenir, daha sonra iki yemek kaşığı soda dökülür. Karışım köpürürse sonuç pozitiftir.
Kontrollü olarak hidrojen peroksit katılan ve böylece bakteri miktarı azaltılan veya bakteri gelişimi durdurulan çiğ sütün saklanması, fabrikaya nakli, standart pastörizasyon normlarında işlenmesi kolaylaşarak elde edilen pastörize sütün dayanma süresi artacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
Karbonatlar özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin herhangi bir ürüne işlenmeden kesilmesini engellemek amacıyla süte katılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat (NaHCO3) olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında süte soda katmak olarak tanımlanır.
* Eğer sütün renginde morarma varsa ya da kokusu keskinse muhakkak bozuktur. * Sütün hileli olup olmadığını vatandaşın anlaması oldukça zor. Fakat sütün içine su karıştırıldığında rengi açılır, kokusu ve tadı değişir. Tüm bunlardan üründe hile olup olmadığını, ayırt etmeye çalışabiliriz.
Süte su katılması en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Süte su katılarak eldeki ürünün miktarı arttırılmakta ve ürün satışından daha fazla haksız kazanç elde edilmektedir.
Barbaros Özer, “Çamaşır suyu süte katılması durumunda, çiğ sütte yer alan ve sütün bozulmasına yol açan mikroorganizmaları öldürülmesini ve dolayısıyla çiğ sütün kesilmeden daha uzun süre korunmasını sağlar. Ancak süte veya herhangi bir gıdaya katılması kesinlikle yasaktır ve tehlikelidir.”
Elle yapılan hamilelik testinde ebe ya da hekim anne adayı olduğu düşünülen kadının rahmini eliyle kontrol etmektedir. Ebe ya da hekim el yordamıyla kadının rahmini kontrol eder ve rahimde sertlik varsa bu durum kadının hamile olmadığını ve regl olacağını göstermektedir.
Hamilelik belirtileri kadınlarda genellikle bulantı, yorgunluk, artmış vajinal akıntı veya göğüslerde gerginlik hissi olarak kendini gösterir. Ayrıca meme başının renginde koyulaşma ve adet kanamasının gecikmesi de en yaygın görülen belirtiler arasındadır.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
Süt yağlı bir malzeme olduğu için de çabuk yanabiliyor ve tencerenin dibinin tutulmasına neden olabiliyor. Sütünüzün dibinin tutmaması için ise kalın tabanlı, yanmaz yapışmaz tencereler kullanmanızı öneririz. Bunun dışında sütünüzü dibini sürekli tahta kaşık yardımıyla kazır gibi yaparak kaynatın deriz.
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Süte Su Katılma Oranı: Sütün normal donma noktası –0.53 ile –0.55°C arasında değişir. – 0.55°C'den yüksek bulunan değerler sütün suyla katkılı olduğunu gösterir.
Holstein: Dünyanın en çok süt veren ineği ünvanına sahip inek türüdür. Eğer uygun ortamlarda çok iyi bir şekilde beslenirse yıllık 30 ton'un üzerinde süt verimine ulaşabilmektedir. Bu inek bu güne bölündüğü zaman 85 litre etmektedir. Holstein inek günlük süt verimi yaklaşık olarak 85 Litre'dir.
Peygamberimiz (s.a.v.), çuvaldaki buğdaya elini daldırmış, alt kısmının yaş olduğunu görünce; "insanları aldatan bizden değildir" buyurmuş. Adam, sütün kaymağını aldıktan sonra damızlığını çaldığı peyniri "yağlı" diye satarsa haram olur. Yine, sütün kaymağını alıp, yağlı yoğurt diye satarsa haram olur.
İnek Sütü Kaç Gün Dayanır? Çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor. Ancak saklama şartları uygun değilse bu süre 1 güne kadar düşebiliyor. Çiğ sütünüzü hemen kullanmayacaksanız ağzı sıkıca kapatılmış bir cam şişe veya plastik şişede buzdolabında saklamanızı öneriyoruz.
Sarı renk: Yemleme ile ilgilidir. Yazın yeşil yemle beslenen ineklerin sütleri sarı. Yemde karoten miktarı arttıkça sütün rengi daha sarı olur. Karoteni A vitaminine çeviren hayvan ırklarının sütü daha beyazdır.
Bozuk süt tüketilmesi besin zehirlenmelerine ve bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir. Besin zehirlenmesinde baş dönmesi, göz kararması, ateş, mide krampları, ishal ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Bu gibi durumların hafif seyretmesinde bol sıvı (özellikle su) ve yoğurt tüketimi ile rahatsızlık geçebilir.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Bozulan sütün kokusu değişir ve zamanla kötü kokmaya başlar. Bozuk süt kokusunun ise, ekşi olması gerekiyor. Beyaz renkte bulunan bir süt, bozulmaya başladığı zaman aynı zamanda sarılaşmaya da başlar. Bozulma sürecinde sütün bekleme süresi uzadıkça süt kırmızımsı ve mavimsi bir renge dönüşür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri